MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mesleki eğitimde sektörel işbirliği toplantısı düzenlendi 11.01.2024 tarihinde yayınlandı

Mesleki eğitimle sektörel işbirliği, öğrencilerin iş dünyasına daha iyi hazırlanmasını sağlama, işgücü piyasasındaki ihtiyaçları karşılama ve işverenle eğitim kurumları arasında daha etkili iletişim kurmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında Mesleki Eğitimde Sektörel İşbirliği Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün yanı sıra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) adına Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Sayman Üye Alpay Seyhan, Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İsmail Yavuz Özgüven ile Meclis Üyeleri katıldı. Eğitimden Sorumlu Vali Yardımcısı Adem Yılmaz, Mersin Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, iş dünyası temsilcileri, meslek lisesi öğretmenleri, alan şefleri ve okul müdürlerini aynı masa etrafında birleştiren toplantıda mesleki eğitimde sektörel işbirliğinin güçlendirilmesi için çizilecek yol haritası görüşüldü. 


Mesleki eğitimde sektörel işbirliği toplantısı düzenlendi

Açılış konuşmalarının ve proje tanıtım sunumunun ardından program sektör temsilcilerinin eğitim ve istihdam açısından mesleki ve teknik eğitim hakkındaki görüş ve önerilerini aktarmasıyla devam etti. İş dünyası temsilcileri ilk olarak meslek liselerinin cazibesinin artırılabilmesi için bugün üstleri yağ olup kirlense de gençlere geleceklerinin parlak olduğunun hissettirilip ellerindeki yağın kutsallığının anlatılması gerektiğini vurguladı. Eğitimin sadeleştirilip çocukların beceri düzeyleri göz önünde bulundurularak mesleğe yönelik eğitimlere ağırlık verilmesi talep edildi. Çıraklık, ustalık belgesi sınav içeriklerinin amaca uygun olarak yeniden düzenlenmesinin önemi dile getirildi. Çocukların ilkokuldan itibaren sınıf öğretmenleri tarafından yetenekleri doğrultusunda yönlendirilmeye teşvik edilmesinin sağlayacağı faydalara dikkat çekildi. Meslek lisesi öğrencilerinin, fabrikada ya da atölyede çalışıyorum demekten utanmamaları adına özgüvenlerini artıracak motivasyon çalışmaları yapılması önerisi sunuldu. 

Karagöz: “Mezunların kendi sektörlerinde istihdam edilme oranlarını artırmalıyız”
SEUP Projesi’nin detaylarının anlatılıp İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş’un Mersin’de yürütülen faaliyetleri özetlemesi sonrası başlayan toplantıda konuşan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, “Mesleki ve teknik eğitim süreci ülkenin kalkınmasının ana noktası. Mutluluğun, refahın olmazsa olmazı. Bu nedenle mesleki ve teknik eğitim için bu kadar gayret ediyoruz” dedi. Tüm illerde toplantılar düzenleyerek süreci nasıl iyileştirebileceklerine dair görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Karagöz, süreci Mersin’de de müzakere etmek istediklerini söyledi. İşverenin nasıl bir çalışma arkadaşına ihtiyacı olduğunu mesai arkadaşı olmaya aday gençlere daha yüksek sesle ifade etmesi gerektiğini kaydeden Karagöz, şunları söyledi: 
“Meslek liselerinden her yıl yaklaşık 200 bin öğrenci mezun oluyor. Bunların yalnızca yüzde 37’si kendi iş kolunda istihdam ediliyor. İşverenin personele mezun öğrencinin işe ihtiyacı olmasına rağmen ortak noktada buluşamıyor. Kurulacak işbirlikleriyle bu mezunların kendi mesleğinde istihdam edilme oranlarını artırmak istiyoruz.” 

Çakır: “Okullar gibi iş yerlerini de düzenlemeli” 
Sektörün aradığı elemanı mezun öğrencinin de aradığı işi bulabilmesi için önerilerini aktaran MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, okulların revize edilip düzenlendiği gibi işyerlerinin de düzenlenmesi, yeni neslin çalışmayı arzulayabileceği yapıya kavuşturulması gerektiğini söyledi. Ancak bunun da maddi imkanlarla mümkün olabileceğini kaydeden Çakır, okulların düzenlenmesi için verilen destekler gibi işyerlerinin düzenlenmesine de katkı sunulması gerektiğini belirtti. Velilere verilen eğitimler gibi işyeri sahibinin eskiden kalma çıraklık kalfalık ilişkisindeki mantalitesini değiştirecek eğitimler verilmesi gerektiğini vurguladı. MTSO olarak bu sorunların çözümüne yönelik yoğun çalışma yürüttüklerini dile getiren Çakır, Şubat ayında üç gün sürecek bir konferans düzenleyerek konuyu enine boyuna değerlendireceklerini bildirdi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER