Geleceğin Programcıları Geleceği Kodluyor Derneği, yaklaşan yarıyıl tatili öncesinde bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirerek yarıyıl tatili süresince açacağı ücretsiz kurslarla 7-14 yaş arası çocuklara bilgisayar programcılığı (kodlama), Arduino ile elektronik programlama 3 D yazıcı ile tasarım atölye eğitimleri verecek. Katılmak isteyen öğrencilerin 19 Ocak’a kadar yerini ayırması gerekiyor.
Dünya Endüstri 4.0’a doğru hızla yol alırken Mersinli bir dernek de verdiği eğitimlerle gençleri, çocukları geleceğe hazırlıyor. Geleceğin Programcıları Geleceği Kodluyor Derneği Başkanı Olcay Cantürk, “Mersin’de ülkemizin dijital dönüşümüne (e-dönüşümüne) öncülük etmek, çocuk ve genç nesilleri programcılık eğitimleri ile güçlendirip kodlama bilincini yaymak, sadece bilgisayar karşısında teknoloji tüketicisi olmayıp yeni teknoloji ya da dijital eser yaratmanın yollarını öğretebilme hedefiyle yola çıktık” dedi. Gençlerin yaratıcılığını ve bilgisayar becerilerini geliştirmek, onları programcılık ile tanıştırıp, kod okuryazarlığı bilincini yaymak, kendi robotlarını yapabilmelerine olanak sağlayacak derslikleri oluşturmak istediklerini kaydeden Cantürk şunları söyledi:
“Açtığımız kurslara ağırlıklı olarak bu konuda bilinci olan ve maddi durumu iyi ailelerin çocukları katılabiliyor. Oysa kentimizde maddi durumu iyi olmadığı için bu eğitimi alamayan çok sayıda başarılı öğrenci var. Bizim ticari bir işletme olarak bu öğrencilerin büyük bölümüne ulaşıp eğitim verme şansımız yok. Bu nedenle dernekleşme yoluna gittik. Dernek aracılığı ile çeşitli projeler hazırlayıp yurtiçi ve yurtdışı hibelerinden yararlanabileceğimiz gibi toplayacağımız bağışlarla kentimizdeki bu cevherleri ücretsiz eğitimlerle kazanmak, geleceğin bilgisayar programcılarını yetiştirmek istedik.”
“Hedefimizde engelli çocuklar da var”
Mesleklerin artık şekil değiştirdiğini ve Endüstri 4.0 ile birlikte önümüzdeki süreçte artık tüm iş kollarının bilgisayar merkezli olacağını vurgulayan Cantürk, “Sosyal sorumluluk çerçevesinde hedefimizde olan bir diğer grup ise bedensel engelleri nedeniyle evden çıkmakta zorlanan çocuklar ile otistik ya da asperger sendromu gibi psikolojik olarak sosyalleşebilme açısından dezavantajlı çocuklar. Çünkü verilecek eğitimler bu çocukların hayatlarını kurtarabilecek eğitimler. Asperger bir çocuk çevresindeki kimseyle muhatap dahi olmazken verdiğimiz kodlama eğitimi ile bilgisayara odaklanıyor ve birden üretken tarafa geçiyor. Ya da bedensel engelli bir çocuk dışarı çıkamasa da bilgisayar başında yapacağı çalışmalarla üretip hayatını sürdürebiliyor. Dezavantajlı grupta gözükmelerine rağmen üstün yetenekli ve sıra dışı çok sayıda çocuk var. Bugüne kadar verdiğimiz eğitimlerde bunu gördük. Hırçın, çevresinden dışlanan çok sayıda çocuk verdiğimiz eğitimler sonucunda bilgisayara odaklanmaya başladı. Bu eğitimleri alan çocukların muhakeme yetenekleri gelişmeye, başarı grafiklerini yükseltmeye başladı. İkinci etaptaki hedefimiz bu çocuklara ulaşabilmek” dedi.
“Girişimciliği de anlatacağız”
Kodlama ya da robotik eğitimlerin tek başına yeterli olmadığını bildiklerini ifade eden Olcay Cantürk, bu üretilenlerin ticari bir değere dönüşmesi halinde çocukların başarılı olabileceğini söyledi. Bu noktadan hareketle verecekleri eğitimlerde girişimci adayları yetiştirebilmeyi de ön planda tutacaklarını kaydeden Cantürk, şöyle konuştu:
“Çocuklarımıza eğitimin ilerleyen aşamalarında projelerini anlatabilmelerini, hazırladıkları projelerin iş planını yapabilmelerini ve pazarlayabilmelerini de öğreteceğiz. Böylece ürettikleri projeleri satabileceklerini de görecekler. Bizim amacımız Nikola Tesla gibi sadece başarı odaklı gençler yetiştirmek değil. Steve Jobs veya ElonMusk (Spacex) gibi başarılı ve başarısının yanında girişimci gençler yetiştirebilmek.”
Yarıyıl tatilindeki eğitimler önemli
Yarıyıl tatilinde gerçekleştirecekleri eğitimler hakkında da bilgi veren Olcay Cantürk, şu bilgileri verdi:
“Hedefimiz yarıyıl tatilinde çocuklarımıza eğlenerek kodlamayı öğretebilmek. 21 Ocak, 28 Ocak 4 Şubat Cumartesi günleri 7-14 yaş arasındaki bilgisayar programcılığına, robotlara ve tasarıma ilgi duyan çocuklara ücretsiz eğitimler vereceğiz. Eğitim ve yer planlamasını Mersin’de 2 yıldır faaliyet gösteren GitedCoder firması üstlenecek. Bu çocukların mutlaka 19 Ocak’a kadar yerini ayırması ve kendi laptoplarını getirmesi gerekiyor. İki sınıf açılacak ve maksimum 60 kişilik kontenjan olacak. Sabahları 09:30 ile 12:30, öğleden sonra 13:00 ile 16:00 saatleri arasında eğitimler verilecek. Açılacak scracthjunior sınıfında 1 ve 2. sınıf öğrencileri olacak ve bu çocuklar matematik bilgisi olmasa da görsel mantığını kullanarak kodlamaya giriş eğitimi alacak. İlkokul 3 ve üstü, 14 yaşına kadar olan çocuklara ise scracth eğitimi verilecek ve bunun yanında elektronik programlama ve bir miktar da Arduino ile 3 boyutlu yazıcılarla küçük tasarım eğitimleri alacaklar.
Eğitimleri; Bilgisayar Mühendisi Gökhan Su, Elektronik Teknikeri Ertan Dinler, 3D Yazıcı Uzmanı İsmail Mümtaz ve Bilgisayar Programcısı Ebru Süner verecek. Kayıt ve Detaylı bilgi için 0324 359 1550 telefon numarası aranabilir ya da derneğimizin internet sitesine başvurulabilir. http://www.olcaycanturk.com/dernegimiz.”
Henüz çok yeni bir dernek olduklarını ve maddi imkanlarının sınırlı olduğunu da kaydeden Cantürk, bu nedenle bağışları çok önemsediklerini özellikle Arduino elektronik eğitim setlerine ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.