MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, ticaret ve sanayideki sorunlarını belirledi  29.09.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal’ın girişimiyle kurulan Mersin Bizim Platformu, çalıştaylar serisinin 6’ncısını Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) evsahipliğinde sanayi ve ticarete yönelik gerçekleştirdi. Sanayi ve ticarette yaşanan sorunların ele alındığı toplantıda öncelikli sorun olarak yeni yatırımlar için arazi bulunamaması ve nitelikli işgücü sorunu öne çıkarken sektörlerin gelişimi için dijitalleşme ile şirketlerin verimliliğinin artırılması gerekliliği vurgulandı.


Mersin, ticaret ve sanayideki sorunlarını belirledi 

Mersin Bizim Platformu Sanayi ve Ticaret Çalıştayı düzenledi. Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal’ın MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İstiklal Koçyiğit ile birlikte modere ettiği çalıştaya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Mersin Serbest Bölge A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, sektörel Oda ve dernek başkanları ile iş insanları katıldı. Toplantıda tespit edilen sorunların rapor haline getirilerek 1 Ekim’de açılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınması planlanıyor. 
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İstiklal Koçyiğit, “En etkili sesin tabanın sesi olduğunu biliyoruz. En güçlü tespitlerin de tepeden değil tabandan, yani sorunu bire bir yaşan insanlardan geldiğini de biliyoruz. Bu anlamda çalıştaylarda çıkan sonuçların Mersin ekonomisindeki özellikle makro sorulara, beklentilere çare olacağına inancımızla tüm konuklara hoş geldiniz diyorum” ifadelerini kullandı. 

Çakır: “Teknoloji Bankası kurulmalı”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ise Oda olarak önümüzdeki süreçte üzerinde durmayı planladıkları konuları aktardı. Birlikte hareket etmeyi ve sektörel kümelenmeyi çok önemsediklerini vurgulayan Çakır, “Her konuda birleşerek gücümüzü artırmalıyız. MTSO olarak ana misyonumuz işyerlerini bir araya getirip kümelenme modelini sektörler arasında yaygınlaştırarak” dedi. Aynı zamanda maliyetleri düşürüp verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara önem verdiklerini de belirten Çakır, özellikle küçük işletmeler için bu çalışmanın ayrı bir önemi bulunduğunu vurguladı. Şirketlerin dijitalleşmesini, teknoloji kullanımını artırmayı da öncelikleri arasına aldıklarını kaydeden Çakır, bunun hızlanabilmesi için Teknoloji Bankası kurulmasını önerdi. Dijitalleşmenin maliyetinin yüksekliğine dikkat çeken Çakır, bu banka aracılığıyla firmalara özel kredi imkanları sağlanabileceğini dile getirdi. Personel sorununa çözüm çalışmalarını önemsediklerine de değinen Çakır, ÇKA ile birlikte Mersin’deki meslek okullarının envanterini çıkardıklarını söyledi. Bu durumda hangi alanlarda mesleki eğitim verildiğini, mezunların kaçının iş bulduğunu saptayacaklarını ifade eden Çakır, “Mezun öğrencilerin yüzde 99’una iş sağlanmalı” dedi. Farklı okul mezunlarına da ihtiyaca yönelik verecekleri kısa süreli eğitimler ve sertifikalandırma ile meslek kazandırılması gerektiğini belirten Çakır, “Meslek okullarının sektörün ihtiyacına göre müfredatını değiştirmeliyiz. Gençlerimiz iş kaygısı yaşamamalı” diye konuştu. Üniversite sanayi işbirliğini önemsediklerini ve bu dönemde daha aktif çalışma yürüteceklerini kaydeden Çakır, aynı zamanda önemsedikleri bir diğer alan olarak teknoparkları gösterip teknoparkların sayısının artırılması gerektiğini söyledi. 

Uysal: “Her üç ayda bir sorunu değerlendireceğiz”
Bugüne kadar 6 farklı alanda çalıştay düzenleyerek sorunları talepleri raporlaştırdıklarını bildiren Mersin Milletvekili Dr. Levent Uysal, 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte sorunların çözümünün takipçisi olacaklarını ve bu raporların da kendilerine yol göstereceğini söyledi. Sorunları sınıflandırıp her üç ayda bir soruna odaklanacaklarını dile getiren Uysal, “Bu sorunların çözümü için birlikte çalışacağız. Ben, Ankara ile sizler arasında köprü olacağım ama sizlerle birlikte kuracağımız çalışma gruplarıyla Ankara’da sorunları birlikte takip edeceğiz. Bu bir takım oyunu” dedi. Uysal yürüttükleri diğer çalışmaları ise şöyle anlattı:
“Firmaların dijital dönüşümünü sağlayabilmek adına Donanım Yazılım Paketi hazırlama için çalışıyoruz. Bir banka ile görüştük ve KOBİ’lere sağlayacağı bir kartla bu pakete 24 ya da 36’lık vadelerle ulaşmalarını sağlamayı düşünüyoruz. Her bütçeye uyabilecek 7 bin, 15 bin ve 50 bin dolarlık paketler kurgulanıyor. 
Aynı zamanda nitelikli iş gücüne ulaşma konusunda kısa vadeli bir çalışma yapabiliriz. Örneğin Nişantaşı Üniversitesi ve Mersin’de Çağ Üniversitesi’ni de dahil ederek lise ve üniversite mezunlarını ikiye ayırıp sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik kısa süreli eğitimler verip İŞKUR’u da dahil ederek bir personel havuzu oluşturabiliriz. Talep eden kişiler bu havuzdan personel bulabilir. Bunun da başlangıç tarihini 15 Ekim olarak belirleyebiliriz. 
Yeşil enerjiye yönelik de çalışmamız gerekiyor. Kısacası Mersin’e fayda sağlamak isteyen herkesle çalışmak istiyoruz. Birlikte ortak stratejiler belirleyip çalışmalarımızı ona göre kurgulayalım.”


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER