Mersin’de film çekmeyi planlayan tüm prodüksiyonlara yardım etmek amacıyla Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) Sinema Kurulu öncülüğünde, ‘Bir film şehri olarak Mersin’ sloganıyla kurulan Mersin Sinema Ofisi’nin tanıtımı yapıldı. Yapımcılar için izinler, şehir hizmetleri ve lojistik destek dahil olmak üzere tüm prodüksiyon ihtiyaçları için bir irtibat noktası haline gelecek ‘Mersin Sinema Ofisi’, kentin turizm ve ekonomisine katkı sağlayacak.
Partnerleri arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) da bulunduğu MEDEKA Sinema Kurulu’nun Projesi olan Mersin Sinema Ofisi Mersin Büyükşehir Belediyesi çatısı altında hayata geçti. Projenin tanıtım toplantısına MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı, Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve MEDEKA Sinema Kurulu Üyesi Cem Bucuge ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekili Gülcan Kış, yapımcı, yönetmen ve oyuncular katıldı. Kentin kültür ve sanat hayatını canlandırması yanında Mersin’in tanınmasına da önemli katkılar sağlayacak olan Mersin Sinema Ofisi kurucuları arasında MEDEKA Sinema Kurulu Üyeleri Cem Bucuge, Prof. Dr. Senem Erkılıç, Doç. Dr. Hakan Erkılıç ile Tesadüf Özlem Demir görev aldı. ‘Bir film şehri olarak Mersin’ sloganıyla kurulan ‘Mersin Sinema Ofisi’, önümüzdeki süreçte kentte gerçekleştirilecek projeler için lokasyon, kaynak ve yaratıcı çözümler bulmayı hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası tarafından verilen mini konser ile başlayan toplantı, Mersin Sinema Ofisi’nin tanıtım videosunun gösterimi ve ardından konuşmalarla devam etti.
Erkılıç: “Sektörün tüm ihtiyaçları bu ofisten giderilecek”
Sinema Ofisi’nin faaliyetlerine dair açıklama yapan Doç. Dr. Hakan Erkılıç, Mersin’in nasıl bir film şehri olabileceğini anlattı. En başta coğrafyası sayesinde sinematik lokasyonlar olduğuna dikkat çeken Erkılıç, “Hava, deniz, demir yolu ve karayolu var. Adana’dan Hatay’a Gaziantep’e Kapadokya’ya kadar yoğun bir hinterlant da var. Ekipler buraya geldiğinde biz onlara izinler, mekanlar konusunda yardımcı olacağız. Büyükşehir Belediyesi konaklama konusunda da ciddi destekler sağlayacak. Bölgedeki tüm prodüksiyon ihtiyaçlarına yanıt veren bir ofis olacak. Mersin ve sinema sektörü ile irtibat sağlayacağız. Çekim izinlerini ofis olarak biz alacağız” diye anlattı. Erkılıç, farklı şehirlerden gelerek Mersin’de çekim yapmak isteyen sektör temsilcilerine Mersin’i tanıtmak için bir web sitesi kurduklarını da aktardı.
İzol: “Büyükşehir ilk adımını Roza Filmi’ne katkısıyla atmış oldu
Toplantıda söz alan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin’de yaşanan bir olaydan esinlenerek yazdığı ‘Roza’ kitabının beyaz perdeye taşınmasında Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerini hatırlatarak, belediyenin sanatseverliğini gözler önüne serdiğini söyledi. Sinema sektörünün zor zamanlar yaşadığını kaydeden İzol, “Başkanımızın bu konuya parmak basması ve destek olması Mersin’in tanıtımında, bilinirliğinde çok önemli bir yer almakta. Bir dizi bir şehri dünyaya tanıtabiliyor. Çabasından dolayı ve yüksek sanatseverliğinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımızı kutluyorum” diye konuştu.
Seçer: “Temel amacımız Mersin’i sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak”
Film sektörünün meşakkatli bir sektör olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Bir işe giriştiğiniz zaman bilgi birikiminiz ve buna ait bütçeniz yoksa iş yapamaz, başarılı olamazsınız. Temel amacımız Mersin’i sadece Türkiye’ye değil dünyaya tanıtmak. Bunun için hem insan kaynağı yeterli hem de bütçe. Katkı sunmaya çok uygun yapımları ve yapımcıları buraya davet edelim. Biz imkânları sağlarız. Bürokraside işlerini kolaylaştırırız, onlara mihmandarlık yaparız, lojistik destek sağlarız. Eğer birkaç film veya dizi başarabilirsek, biz marş motoru görevini yapmış olacağız. Motor çalışacak ve sürüp gidecek” dedi. Amaçlarının Mersin’de güzel işler yapıldığını duyurmak olduğunu söyleyen Seçer, Mersin Sinema Ofisi’nin hayata geçmesine katkı sunan ve tanıtım toplantısına gelen herkese teşekkür etti.
Akay: “Hikâyeler, toplumları tanımak için çok önemli bir fırsat”
Oyuncu, Yönetmen, Yapımcı ve Senarist Ezel Akay, “Biz yıllardır; ‘Türkiye’de film ofisleri olmalı’ diye yırtılanlardanız. Film ofisleri sinemacılar adına birçok sorunu çözüyor ama daha önemlisi filmlerin tek merkezde yapılıp, üretilip, satılmasının önüne geçiyor. Film yapımları, bütün ülkeye yayılması gereken bir kültürel faaliyet. Onun için filmlere gereken ilgiyi göstermek hepimizin çıkarınadır. Ben film ofislerini, özellikle bu misyonu yerine getirecek önemli kurumlar olarak görüyorum” diye konuştu.