Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ortaklığında bina ve teçhizat yatırımları tamamlanan Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika lansmanı gerçekleştirildi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler destekli yatırım ile firmalarının yalın üretimle verimliliğinin artırılması, üretim maliyetlerinin düşürülüp çevreci üretimin desteklenmesi hedefleniyor.
Yenilik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika lansmanı gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı lansmanda model fabrikada düzenlenen Öğren – Dönüş Programı ile yalın uygulamaya geçen firmalar Seomak Teknoloji Yetkilisi Mustafa Ulusoy ile Ergil Grup Kalite Sistem Mühendisi Pelin Dorudemir yaşadıkları süreci ve fabrikalarındaki gelişimi anlattı. Mustafa Ulusoy, Seomak olarak poreses denetimi ilk başladığında yüzde 17 olan firma skorunu denetim sonunda yüzde 78’e yükselttiklerini belirtirken, firma skorlarını yüzde 69’dan yüzde 89’a çıkardıklarını bildiren Ergil Grup Kalite Sistem Mühendisi Pelin Dorudemir ise bu sayede üretimlerinin hızlandığını ve ihracatlarının arttığını ifade etti.
Kızıltan: “Model fabrika daha az enerji ile daha kaliteli üretim sağlayacak”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan lansmanda yaptığı konuşmada pandemi sürecinde üretim ve verimin öneminin daha çok anlaşıldığını söyledi. Türkiye’de tarımda ve sanayide üretimin durmadığını hatırlatan Kızıltan, “Üretirsiniz ama verimli bir sistem kullanmazsanız rekabette geri kalırsınız. Verimlilik hem çalışan saat sayısını hem de enerji miktarını düşürüyor. Yalın üretimin verimliliği firmalarımızca etkin şekilde kullanılmalı. Bu anlamda Model Fabrikanın ülkenin daha verimli çalışmasına daha az enerji ile emek harcayarak daha kaliteli üretmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Tekli: “6 firmaya eğitim verdik”
Model Fabrikanın kuruluş sürecini özetleyip çalışmaları anlatan MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli ise oluşturulan sinerji ile bölgedeki 6 firmaya eğitim verildiğini söyledi. “Aldığımız sonuçlar bizi ziyadesiyle gururlandırdı” diyen Tekli, asli görevlerinin sanayicinin uluslararası alanda daha da büyümesine destek vermek olduğunu belirtti. Verimliliği artırmaya yönelik çok önemli bir kazanım olduğunu vurguladığı konuşmasında Tekli, “Emeği geçenleri, hatta eğitime katılan firma çalışanlarını da kutluyorum. Bu binanın Mersin’e kazandırılmasında emeği geçenlere sonsuz teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Vinton: “Firmalar ne kadar yalınlaşırsa ekonomiler o kadar zenginleşiyor”
BM Kalkınma Programı Temsilcisi Louisa Vinton ise paylaşılan deneyimleri dinlemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’deki Model Fabrika sayısının 8’e ulaştığını bildiren Vinton, “Firmalar bireysel olarak ne kadar yalınlaşırsa ekonomiler de o kadar zenginleşiyor. Sürdürülebilirlikte yalınlık önemli. Ayrıca yalın fikirlerle yeşil fikirler arasında yakın bir bağ olduğu da ortaya çıktı. Çünkü siz bir ürünü üretmek için gerekli kaynakları minimumda kullanınca çevreye de katkısı oluyor ve süreçlerinizi daha da çevreci hale getirmiş oluyorsunuz. Yatırımları bu anlamda da önemsiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Kacır: “Pandemide üretim, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik öne çıktı”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ise sürdürülebilirlik ışığında verimli üretime odaklanmak gerektiğini söyledi. Pandemi ile üretimin, dijital dönüşümün ve sürdürülebilirlik kavramlarının öneminin arttığını vurgulayan Kacır, bu 3 noktaya da destek sağlayan Model Fabrika’ların sayısını yurt genelinde artırmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin yüksek teknolojide ürettiği ürünleri rekabetçi şekilde dünyaya göndermesi gerektiğini kaydeden Kacır, model fabrikalar arası eşgüdümü sağlayacak, performans izleme sistemi oluşturma konusunda da çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Kacır, firmaların bu merkezlerden yararlanması için KOSGEB ve ajans destekleri sağlandığını da sözlerine ekledi.