Mersin, Almanya’daki kardeş şehri Oberhaussen ile ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Her iki şehir ticarette sürdürülebilir ilişkilerin sağlanmasının yollarını arıyor. Öncelikli sektörlerden biri ise turizm.
Bu bağlamda Mersin’e gelen Oberhaussen Heyeti Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve belediye yetkileriyle birlikte MTSO’ya gelen Oberhaussen Belediye Başkanı Klaus Wehling ile Oberhaussen Ekonomik Gelişim Başkanı Frank Lichtenheld başkanlığındaki Alman heyet, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ve Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ile bir araya geldi. Görüşmede MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek ile MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar da hazır bulundu.
Almanya’nın Türkiye’nin en büyük ticari partneri olduğunu anlatan Kasım Tanrıöver, “İki ülke arası ticaret yaklaşık 40 milyar dolar seviyesinde. Ancak üzülerek söylüyorum ki bunu Mersin ile Almanya arasında çok fazla göremiyoruz. 2014’te Mersin ile Almanya ticareti 100 milyon dolara dahi ulaşamadı. Bizimse hedefimiz yalnızca Mersin ile Oberhaussen arasındaki ticareti 100 milyon dolara taşımak. Mersinli işadamları olarak buna hazırız” dedi. Bunun için ikili iş görüşmelerine yönelik organizasyonların artırılması gerektiğini vurgulayan Tanrıöver, “İlk adımı Kasım ayı başında Mersin’de düzenlenecek olan Gıda ve Paketleme Fuarı’nda atabiliriz. Şimdiden çalışmalara başlarsak bu fuara Oberhaussen’dan heyet getirebiliriz” dedi. Sektörel bazda seçilecek iş kollarındaki işadamlarını bir araya getirebileceklerini ifade eden Tanrıöver, sonuç alınacak somut projeler üretilmesi gerektiğini vurguladı.
Dünya ekonomisinin hiçbir ülke için iyi gitmediğine dikkat çeken Tanrıöver sözlerini şöyle tamamladı:
“Almanya büyük bir ekonomi ama etrafındaki tüm ülkeler ona bağlı. Türkiye de güçlü bir ülke ama etrafını görüyorsunuz. Yunanistan’ın durumu ortada. Bence bu olumsuzluk tüm ülke ekonomilerini etkileyecek. Onun için bizim çok çalışmamız gerekiyor. Bu bağlamda karşılıklı olarak network oluşturulması olsun, karşılıklı tanışmalar olsun, yerel yönetimler ya da işadamları bazında olsun hepimizin taşın altına elimizi koyup ticari ilişkilerimizi güçlendirmemiz lazım.”
Olcar: “Kardeşlik birbirini sahiplenmektir”
Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ise konuşmasına iki kardeş şehir arasında bugüne kadar yapılan çalışmaları özetleyerek başladı. “Kardeşlik birbirini sahiplenmektir” diyen Olcar, bundan sonrasında da turizm va ticaret başta olmak üzere ekonomik alanda ilişkilerin güçlendirilerek sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Olcar, bunun bölge ekonomisine yansıyacağına da dikkat çekerek, “Kalkınma için bölgesel değerlendirme, bölgesel güçlenme lazım” ifadelerini kullandı. Olcar konuşmasını Mersin’de turizme yönelik yapılan çalışmaları özetleyerek tamamladı.
Wehling: “Gezinin teması ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesidir”
Ziyaretlerinin temasının ekonomik ilişkileri güçlendirmek olduğunu anlatan Oberhaussen Belediye Başkanı Klaus Wehling, “Bölgemizdeki Ekonomik Kalkınma Dairesi’ni yeni yapılandırdık. Bu yapılandırmada turizm ve ekonomiyi birbirinden ayrıştırdık. Ama turizm gittikçe Oberhaussen için daha önemli hale gelmeye başladı” dedi. Mersin ziyaretinde turizm alanındaki işbirliğini artırabileceklerini gördüklerini de anlatan Wehling şöyle konuştu:
“Bundan önceki ziyaretlerimiz Mersin odaklıydı. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanımız Tarsus’un tarihi ve turizm altyapısından bahsetti. Tarsus bir sahil kenti olmasa da gelecekte Mersin’e yanaşacak büyük gemilerin ziyaret programlarına dahil edilebilir. Önümüzdeki süreçte belediye başkanlığım sona erdiğinde de Mersin’e gelmeyi istiyorum. Mersin’deki inanılmaz hızlı gelişmeyi merak ediyorum.”
Lichtenheld: “Ulusal çalışma için bölgesel çalışmayı da düşünmeliyiz”
Oberhaussen Ekonomik Gelişim Başkanı Frank Lichtenheld ise sürdürülebilir ticari ilişkiler için çalışmaların yerel yönetimler ve ticaret odaları nezdinde birlikte devam ettirilmesinin önemine değindi. Şehirlerin ulusal anlamda çalışıp büyüyebilmesi için bölgesel kalkınmaya da önem vermesi gerektiğini anlatan Lichtenheld, bölge olarak kalkınma sağlanması halinde o kentin gelişiminin artacağına dikkat çekti. Oberhaussen’deki ekonomik dönüşüm hakkında bilgi veren, sanayi ağırlıklı bir ekonomiden hizmet sektörü ağırlıklı çalışmalara geçiş süreçlerini anlatan Lichtenheld, “Artık uluslar arası şirketlerden, farklı sektörlerden yatırım alan bir bölge haline geldik. Bundan sonraki görevimiz bölgemizin uluslar arası alanda daha iyi pazarlanmasını sağlamak ikili ilişkileri güçlendirip para kazanmak. Örneğin karşılıklı olarak bir reklam platformu oluşturmak” dedi.
Ziyaretin sonunda Kasım Tanrıöver misafirlere Mersin’in tarihi yerlerini simgeleyen hediyeler verirken Frank Lichtenheld ise Tanrıöver’e bölgelerinde üretim yapan bir tren fabrikasının maket oyuncağını hediye etti.