Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) iş birliğinde Mesleki Eğitim ve İş Dünyası İş Birliği Çalıştayı düzenlendi. Genç nüfusla istihdam, üretim ve geleceğin meslekleri ilişkisinin etkin şekilde kurulması, eğitim ve iş gücü piyasasında 21. yüzyılın beklentilerine uygun eğitim modelleri ve iş ortamları oluşturulması hedefiyle düzenlenen Çalıştay 13 farklı masada 7 ayrı alt konu başlığında gerçekleşti.
Çalıştay açılışında MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, İstanbul Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Çoban, Milli Eğitim İl Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şube Müdürü Cuma İvrendi de bulundu.
Mersin’deki 4 farklı üniversiteden akademisyenler, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mesleki ve teknik eğitimden sorumlu okul müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrencilerin katıldığı Çalıştayda mesleki eğitimden beklentiler ve iş dünyasının dinamikleri ele alındı. Çalıştayda konuşulan 7 konu başlığını; “Mesleki eğitim öğrencilerinin niteliklerinin artırılması ve mesleki motivasyonlarının geliştirilmesi, teknik öğretmenlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve sektörün güncel uygulamalarına yönelik becerilerinin artırılması, velilerin mesleki eğitime bakış açılarının iyileştirilmesi ve bilinçlendirilmesi, okul ve işletme arasındaki diyalogların düzenlenmesi, üretime dayalı istihdam modelinin geliştirilmesi, sektörün kurumsallaşma çalışmalarının planlanması ve insan kaynakları yönetim becerilerinin geliştirilmesi, sektör ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yeterliliklerinin geliştirilmesi ile iş dünyasının beklentileri” oluşturdu.
Bucuge: “Mesleki eğitim en temel gündemimiz”
Açılış konuşmasında sözlerine mesleki eğitimi bu yıl Oda’nın en temel gündemi haline getirdiklerini belirterek başlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, düzenlenen çalıştayla mesleki eğitimi masaya yatırıp sorun ve çözümlerini ortaya koymayı hedeflediklerini söyledi. Çalıştayda kentin hem ekonomik hem de sosyal kalkınma meselesi olan mesleki eğitimin tüm etkin taraflarının bir araya geldiğini kaydeden Bucuge, şöyle konuştu:
“Meslek lisesi ve mesleki eğitim, sadece bir iş gücü ve istihdam meselesi değil. Üreten bir ekonomi olmanın, bir refah toplumu olmanın temelidir. Toplumun sosyal huzur meselesidir. Bugün bu masalarda bir araya gelen siz değerli katılımcıların ortaya koyacağı düşünceler, sorun tespitleri ve çözüm önerileri inanıyorum ki, konunun önemine uygun, değerli bir rapora ve bir yol haritasına dönüşecektir. Kentimizin bütünsel kalkınmasının en önemli itici gücü olacağına inandığımız bu konuda, yaptığınız katkılar için teşekkür ediyoruz.”
Çoban: “Projede sürdürülebilirlik ve güçlü motivasyon önemli”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Genel Sekreter Yardımcısı Hakan Çoban ise yürüttükleri İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi’nin detaylarını aktardı. Mesleki eğitime ciddi anlamda önem verdiklerini dile getiren Çoban, bu alanda çok projeler yapıldığını ancak bir türlü istenen sonucun alınamadığını kaydetti. Bu nedenle yola çıkarken projenin temeline sürdürülebilirliği koyduklarını vurgulayan Çoban, şu bilgileri paylaştı:
“Önce belirlediğimiz 45 okulla motive olan iş dünyası temsilcilerini eşleştirdik. Eşleşen alanların uyumlu olması ve eşleştiğiniz iş insanının motive olması çok önemli. Ayrıca okul ile iş insanının coğrafi yakınlığına da önem verdik. Mesleki eğitim projelerinde başarıya ulaşmak istiyorsanız motivasyonu yüksek öğrenciyi okula çekeceksiniz ikincisi gelen bu öğrencileri çok iyi yetiştireceksiniz. Son olarak da onların kendi alanlarında çalışmasını sağlayacaksınız. Yaptığımız her toplantıda bu üç maddeyi dile getirdik ve sonunda tüm paydaşların benimsediği bir kültür haline geldi. Bu üçlü hedefe ulaşırsanız mesleki eğitimde çok ciddi sıçrama yapabilirsiniz.”
Ardından okullara teknik yardımda bulunmak yerine işyerlerini okula çevirmeye başladıklarını kaydeden Çoban, proje kapsamında müfredattan eğitmenin eğitimine, mükemmel staj imkanı sağlanmasından Erasmusla yurtdışı stajlara kadar birçok alanda yol aldıklarını söyledi. Bütünleşik bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu, operasyonel ve stratejik takibin birlikte yapılması gerektiğini dile getiren Çoban, bunun için toplantı takip yazılımları geliştirdiklerini ve bu yazılımla gerek okul müdür ve öğretmenlerinin gerekse iş dünyasının performanslarını ölçme imkanı yakaladıklarını aktardı. Döner sermaye imkanının çok sihirli bir güç olduğunu ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini de belirten Çoban, bu sayede öğrenci ve öğretmenin motivasyonlarının artırılabileceğini vurguladı. Ayrıca başarı için bir yıldız çıkarmaları gerektiğinden hareketle İstanbul’da yazılım lisesi açtıklarını kaydeden Çoban, şunları söyledi:
“Ayrıca sanayicinin kaynakçı talebi çoktu ama çocuklar bu bölümü tercih etmiyordu. Biz de pilot olarak belirlediğimiz 5 okulu Kaynak Mükemmeliyet Merkezi olarak kabul edip buradan mezunlara ücretleri yüksek iş garantisi sunduk. Bu sayede soruna özel çözümler geliştirdik.”
İvrendi: “Meslek liselerini daha cazip hale getirecek modeller geliştirmek istiyoruz"
Milli Eğitim İl Müdürlüğü Mesleki Eğitim Şube Müdürü Cuma İvrendi de çalıştay ile meslek liselerini daha cazip hale getirerek yeni eğitim modelleri geliştirmek, öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilmesini sağlamak istediklerini söyledi. İş dünyasında yaşanan nitelikli teknik personel ihtiyacını yerel talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda karşılamak istediklerini kaydeden İvrendi, “21’inci yüzyılda sürekli ihtiyaç alanları değişen iş dünyası ile gençlerin ortak bir noktada buluşmalarını sağlayarak beklentilerin karşılanması, meslek liselerinden mezun olan öğrencilerin kendi alanları doğrultusunda istihdam edilebilirliğini artırmak istiyoruz” dedi. İvren konuşmasını Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Mersin’de yürüttükleri çalışmalar hakkında verdiği bilgilerle tamamladı.