MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin İSG’de güçleniyor  18.06.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kazandığı Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ile kentte iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık oluşturup şirketlerin bu alandaki etkinliğini artırma hedefinde. 


Mersin İSG’de güçleniyor 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kazandığı Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi Projesi ile kentte iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık oluşturup şirketlerin bu alandaki etkinliğini artırma hedefinde. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında 2019’da bir proje çağrısı yayınlandı. Bu çağrıda MTSO’nun hazırladığı “Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi” Projesi Türkiye genelinde 400 proje arasından seçilen 37 projeden biri oldu. Proje ile özelikle çok tehlikeli sektörlerde (inşaat, kimya, metal) proaktif yaklaşıma dayalı iyileştirilmiş çalışma koşullarının desteklenmesi ve İSG alanındaki tüm paydaşların konuyla ilgili bilgi seviyeleri geliştirilerek daha iyi çalışma koşulları oluşturulması amaçlanıyor. 18 ay sonunda tamamlanacak proje kapsamında ilk etapta Mersin’de çok tehlikeli sınıfta yer alan 60 firma özelinde İSG mevcut durum analizi ve örneklem çalışması yapılacak. Ardından bu 60 firmanın İSG yönetim sistemlerinin AB standartlarında geliştirilmesi ve kurulması adına işveren, çalışan ve İSG danışmanlarına yönelik eğitim, seminer, konferans ve farkındalık etkinlikleri düzenlenip yararlanmaları için kullanıcı dostu bir de rehber hazırlanacak. Aynı zamanda uluslararası boyutu da bulunan proje çerçevesinde Mersin’de bir de Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Zirvesi düzenlenip ardından bu zirvenin her yıl devam ettirilmesi planlanıyor. İngiltere Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Sınav Kurulu (NEBOSH) iş birliğinde seçilecek işveren, çalışan ve İSG danışmanları için eğitim ve sertifikasyon faaliyetlerinin de yapılacağı proje kapsamında son olarak bu faaliyetlerin sürdürebilirliği ve İSG konularında yeni çalışmalar yürütebilmesi için MTSO bünyesinde bir de İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberlik Merkezi kurulacak. 

Kızıltan: “Bugünden gerekli çalışmalara başlanmalı”
Mersin İlinde İş Sağlığı ve Güvenliği Destek ve Rehberlik Sisteminin Geliştirilmesi Projesi Açılış Toplantısı çevirimiçi olarak düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, İSG’nin kaliteli ekonominin önemli bir parçası olduğunu söyledi. Konunun hem insan hayatı hem verimli ve güvenli çalışma hem de işletmelerin üretim güvenliği açısından önemini vurgulayan Kızıltan, gerekli tedbirlerin bugünden alınması gerektiğini söyledi. Yıllardır çevre konusunun ciddiye alınmaması nedeniyle gerekli tedbirlerin alınmadığını hatırlatan Kızıltan, sonuçlarının Marmara denizindeki müsilaj ile görüldüğünü, benzer sıkıntıların İSG konusunda da yaşanmasını istemediklerini söyledi. 
İSG’ye aynen çevrede olduğu gibi son yıllara kadar çok da önem verilmediğine dikkat çeken Kızıltan, “Angarya olarak görülen bir koldu. Firmalarımız bu alanda yatırım yapmayı yük görüyordu. Yaşadığımız müsilajın İSG’nin önemini artırdığını düşünüyorum. Türkiye’de her şeyin denetlenmesi, kurallara uyulması vazgeçilmez bir kural olmalı diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu projenin çok yararlı olacağı kanaatindeyim” dedi. 

Stoycheva: “İSG AB’nin öncelikli konuları arasına girmiştir”
AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Program Yöneticisi Tsvetana Stoycheva ise sözlerine zorlu bir eleme sürecinden geçip 400 proje başvurusu arasından seçilen 37 projeden biri olması nedeniyle MTSO’yu tebrik ederek başladı. Programın çalışanların sağlık ve güvenliğine ilişkin olması nedeniyle önemsediklerini kaydeden Stoycheva, “İstatistiklere göre her 15 saniyede bir işçi iş sebepli kaza ya da hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu bile standartların yükseltilmesi için zorlayıcı bir gerekçe. Bu nedenle AB, İSG’yi öncelikli konuları arasına almıştır” dedi.  
Düşük İSG uygulamalarının ekonomik açıdan önemine de değinen Stoycheva, bu uygulamalar sonunda ortaya çıkan zararın dünya gelirinin yüzde 4’üne denk geldiğini ifade etti. Geçen 10 yılda İSG konusunda AB’nin 20 milyon avro üzerinde finansal destek ve önemli teknik destek sağladığını bildiren Stoycheva, “Mersin’deki proje sayesinde işyerleri daha sağlıklı güvenli hale gelecek. Bu projede partneriniz olmaktan mutluyuz” dedi. 

Uzunkaya: “Taraflar sahiplenirse sonuç alınır”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İSG Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise İSG konusunda sonuç alınabilmesi için tarafların işbirliğinin önemine dikkat çekti. “Biliyoruz ki İSG sadece kanun ya da mevzuat çıkmasıyla çözülecek konu değil. Tarafların sahiplenmesi de gerekli” diyen Uzunkaya, 2012’de çıkan kanun sonrasında iş kazalarında yüzde 41,3’lük iyileşme yaşandığını bildirdi. Bu oranların yukarı çekilmesinin tarafların sahip çıkmasıyla mümkün olacağını yineleyen Uzunkaya, “Mersin’de İSG kültürünün yerleşmesine öncülük yapacak bu programı sahiplenen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi. Her yıl İSG tedbirleri alınmaması nedeniyle 2 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Uzunkaya, “Aslında İSG konusundaki pandemik süreci biz her yıl yaşıyoruz. Başarıya ulaşmak için ülke genelindeki 84 milyon insanın bu alandan sonuç alınabileceğine yönelik aynı heyecanı duyması lazım” değerlendirmesini yaptı. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER