Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin’e nakledilen depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandı. Konuyla ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında 41 Meslek Komitesi Başkanı, Oda tarafından organize edilen yardım kampanyasına sahip çıkarak kendi sektörleri özelinde verebilecek katkıları paylaştı.
Merkez üssü Kahramanmaraş olup 10 ili etkisi alan deprem felaketinin yaralarının sarılması adına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetimi, Meclisi, Komite Üyeleri ve Oda üyeleriyle koordineli çalışmasını sürdürüyor. Depremin hemen ardından ilk olarak Meclis Üyelerini olağanüstü toplayan MTSO, ikinci görüşmeyi 41 Meslek Komitesinin başkanlarıyla gerçekleştirdi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Başkan Yardımcıları Cem Bucuge ve Mustafa Özdamar düzenledikleri toplantıyla komite başkanlarına bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verip, bundan sonra neler yapılması gerektiğini paylaştı.
“Uzunlu soluklu yardımlar koordineli çalışmayla mümkün”
Yüzyılın felaketinin yaşandığı, yardımların en az 2 – 4 yıl arasında devam etme durumunun söz konusu olduğu hatırlatılan toplantıda, bu nedenle bireysel yapılacak yardımların uzun soluklu olamayacağına dikkat çekildi. Bireysel yardımların tek merkezde toplanıp koordineli şekilde ihtiyaç noktalarına ihtiyaç ölçüsünde ulaştırılmasının sürdürülebilirlik adına önemine değinilerek, bu çalışmayı da MTSO Deprem Yardım Komisyonu’nun organize edeceği ifade edildi.
Kızıltan: “Nokta atışı yardımlar yapma gayretindeyiz”
Oda çalışmaları hakkında Komite Başkanlarını bilgilendiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’nin dört bir yanından deprem bölgelerine çok miktarda yardım gittiğini hatırlattı. Ancak deprem bölgelerinde depo alanları bulunmaması nedeniyle yardımların zayi olmaya başladığını kaydeden Kızıltan, bu nedenle MTSO olarak yardımların doğru yerlere ulaşabilmesi adına Mersin’e gelen çok sayıdaki depremzedenin ihtiyacının karşılanmasına odaklandıklarını bildirdi. Kızıltan bugüne kadar oda tarafından yürütülen çalışmaları maddeler halinde şöyle özetledi:
1 – İlk gece Adana Havalimanı’na yurtdışından gelen kurtarma ekipleri ve malzemeleri vardı. Lojistik sektöründeki arkadaşlarımızın desteğiyle sabaha kadar organizasyon yaparak 30’a yakın otobüs ve 30’a yakın TIR’la bu ekiplerin ve malzemelerin deprem bölgelerine ulaşımını sağladık.
2 – Olağanüstü Meclis Toplantısı yaptık ve bir karar çıkarttık. İlk etapta 2 milyon liralık bütçe ayırdık. Önümüzdeki süreçte bunun üzerine ilave yapılacaktır.
3 – Meclis Üyelerimiz arasında bir kampanya başlattık. Bu kampanyanın detaylarına www.mtso.org.tr resmi web sitemizin duyurular bölümünden, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile mtsobasin facebook hesabından, mersintso instagram sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
4 – Valilik her gün depremzedelere yemek çıkarıyor. Biz de Oda olarak bu yemeklerin günlük et ihtiyacını karşılıyoruz. Salça, yağ gibi malzemeleri temin ediyoruz. Yüzlerce insana yemek yapılıyor.
5 – Hatay’a iki TIR malzeme gönderdik ama oradan artık göndermeyin. Giysi ve yemekleri depolayacak yer yok dendi. Artık o bölgeye yardım göndermeyip malzemeleri Mersin’deki belirlediğimiz depoda topluyoruz. İhtiyaç olunca AFAD’la, Valilik ve belediyelerle diyalog halinde ihtiyaç noktalarına ulaştırıyoruz.
6 – Kamu kurumlarının misafirhaneleri, okulların spor salonları, yurtlar tamamen depremzedelere ayrıldı. Buradaki insanların kıyafet ihtiyacı var, yiyecek, içecek teminiyle ilgili plan yaptık. Arkadaşlardan gelen yardımları buralarda kullanıyoruz.
7 – Yenişehir belediyesi depremzedelerin kıyafet ihtiyacı için bir çalışma yapıyor. Biz de onların ihtiyaç duyduğu elbise askıları gönderdik. Ayakkabı rafları yaptırıyoruz.
Bucuge: “Konteyner kent için çalışmalara başladık”
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge ise Mersin’e gelen depremzedelerin barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Depremle birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük göçlerinden birisinin yaşanmaya başladığına işaret eden Bucuge, Gölcük depreminden yola çıkarak bu depremde de yardımların 2 ile 4 yıl arasında devam edeceğini öngördüklerini söyledi. Mevcut durumda belediyenin belirlediği yerlerin, otellerin, yazlık konutların tamamen dolduğunu hatırlatan Bucuge, daha çok kişinin barınabilmesi adına Konteyner Kent kurulumuna yoğunlaştıklarını bildirdi. Hazineye ait 40 bin 928 metrekarelik bir alan tespit ettiklerini ve bu alan üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdıklarını kaydeden Bucuge, ilk etapta bin kişinin barınabileceği bir alan oluşturup ardından bu sayıyı artırabileceklerini ifade etti. Bölgeye hızlı enerji aktarımı için Enerjisa ile alanın mucurlanması, temiz ve pis su çalışması için de belediye ile görüştüklerini ve gerekli desteklerin verileceği yanıtını aldıklarını açıklayan Bucuge, “Ardından sanayide konstrüksiyon işiyle uğraşan arkadaşlarımız arasında seferberlik ilan ederek yerinde, hızlı kurulum çalışmasına başlayacağız” dedi. Sonrasında bu konteynerlerin içinin de elbirliği ile düzenleneceğini dile getiren Bucuge o dönemde de ranza, yatak, nevresim, battaniye gibi ürünlere ihtiyaç duyulacağını, herkesin düzensiz yardımı yerine belirlenecek ihtiyaçlara göre düzenli yardım kampanyalarıyla kontrollü olarak çalışma yürütülmesinin sürdürülebilirliği artıracağını söyledi.
Toplantıda komite başkanları da konuyu üyelerine de duyurarak gerek gıda konusunda gerek iletişim altyapılarının sağlanması, gerek kıyafet temini, ihtiyaç duyulan her alanda desteği artırarak sürdürebileceklerini söyledi.