MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’in imkanları BDT ülkelerinden gelen iş insanlarına tanıtıldı 17.06.2023 tarihinde yayınlandı

Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) gelen iş insanlarına Mersin’in ekonomik ve sosyal potansiyeli anlatılarak yatırıma davet edildi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Forum Business Connect toplantısında yaptığı konuşmada, “Mersin yatırım için, iş yapmak ve yaşamak için en doğru kent” diyerek yatırımcıları Mersin’e davet etti.


Mersin’in imkanları BDT ülkelerinden gelen iş insanlarına tanıtıldı

Business Connect Türkiye Kulübü tarafından yatırım yapmayı düşünen Rusça konuşan ülkelerden gelen iş insanlarına bölgenin portresini çizip fırsatlarını ve geleceğe yönelik hedeflerini ortaya koymak adına Forum Business Connect Programı düzenlendi. Antalya, Alanya, İstanbul’un ardından 5’incisi Mersin’de düzenlenen Forum Business Connect’in ilk oturumuna Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı ve Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol, Mersin Serbest Bölge Genel Müdürü Edvar Mum ile Rus ve Ukraynalı iş insanları katıldı. Tüm gün devam eden Forum 3 oturumda tamamlandı. İlk oturumda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Mersin’in ekonomik ve sosyal imkanları hakkında bilgi verirken Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin’de turizm endüstrisini, fırsatlar ve beklentileri anlattı. Mersin Serbest Bölge Genel Müdürü Edvar Mum’un serbest bölgenin potansiyeli ve yatırım fırsatları konusunda bilgilendirme yaptığı oturum, SDEK Türkiye Franchise Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Karina Vidyagina’nın BDT ülkelerindeki ithalatçı destek programları, MTSO Projeler Müdürü Fevzi Filik’in ise Yabancı ve Türk sermayeli şirketler arasındaki ortaklık biçimler konulu sunumuyla son buldu.

Kızıltan: “Yatırım için en doğru yerdesiniz”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan konuşmasına Mersin’in tarihçesi hakkında verdiği bilgilerle başladı. Köklerinde dış ticaret bulunan Mersin’in lojistik ve tarımla öne çıktığına dikkat çeken Kızıltan, dünyanın sayılı limanlarından birisine sahip olup güçlü araç filosu, karayolu ve demiryolu taşımasıyla dünyanın her yerine ulaşımın mümkün olduğunu vurguladı. Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın da yılsonunda devreye girmesiyle Mersin’in tüm taşıma modlarına sahip olacağını bildiren Kızıltan, tarımda da başta narenciye ve yaş meyve sebze olmak üzere birçok ürün grubunun üretim ve ihracatında Mersin’in lider konumda olduğuna dikkat çekti. Kentte 9 adet organize sanayi bölgesi bulunduğunu ve bunlardan birinin tarım ürünlerine yönelik ihtisas OSB olduğunu belirten Kızıltan, üniversiteleri, mesleki ve teknik liseleri ile yatırımcıya kalifiye eleman sunulabildiğine de işaret etti. Kentin oldukça geniş bir hinterlanda sahip olduğunu ifade eden Kızıltan, Mersin’e yatırım yapacak olan yatırımcıların bu sayede hem yurt içindeki önemli sanayi bölgelerine hem de Ortadoğu, Afrika pazarlarına rahatlıkla ulaşabileceğini aktardı. Kentin çok kültürlü yapısına da değinen Kızıltan, “Mersin herkesi kucaklayan, herkesin rahat yaşayabildiği bir kent. Herkesin kendi kültürünü yaşadığı bir kent. Ekonomik açıdan güçlü, yatırım imkanları yüksek bir kent. Bundan dolayı Mersin yatırım için, iş yapmak için doğru kent” ifadelerini kullandı. 

İzol: “Turizmde Mersin’e yatırımın tam zamanı”
MTSO Meclis Başkanı ve MERTİD Başkanı Hamit İzol, Mersin turizm sektörünün durumunu ve potansiyelini anlattı. Mersin’in güçlü bir tarihe sahip olduğunu belirten İzol, “Nereye gitseniz tarihin izine rastlarsanız” dedi. Mersin’in barış ve kardeşliğin kenti olduğuna işaret eden İzol, “Burada Müslümanlar ve Hıristiyanlar aynı mezarlığı paylaşır. Bu nedenle barış ve kardeşliğin kenti diye adlandırılır” ifadelerini kullandı.  Tek tek kentin turizm merkezlerini tanıttığı konuşmasını İzol şöyle sürdürdü: 
“Önümüzdeki süreçte Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın hayata geçmesiyle turizm büyük yol kat edecek. Havalimanının faaliyete geçmesi sonrası yatırım maliyetleri de artacaktır. Bu nedenle eğer düşünüyorsanız kentimize turizmin yatırımının şu anda tam zamanı.”
Yatırımların devam ettiği biri Kargıcık diğeri Boğsak olmak üzere iki adet yeni turizm bölgesi bulunduğunu kaydeden İzol, bunlardan Kargıcık’ta özel sektör ve yerel yönetimin birlikte hareket ettiği büyük bir yatırım başladığını bildirdi. 4 milyar TL’lik yatırıma yabancı yatırımcıları da dahil edebileceklerini dile getiren İzol, projenin detayları hakkında bilgi verip bir sonraki programda bölgeyi birlikte gezerek yerinde görebileceklerini aktardı. İzol sözlerini, “Mersin şu anda turizmde çok hareketli bir dönem yaşıyor. Birkaç proje başladı ve devam ediyor. Yatırımın tam zamanı” diye tamamladı. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER