Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), biri Polonya – Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası, diğeri Katowice Ticaret ve Sanayi Odası’yla olmak üzere iki tane iyi niyet ve işbirliği anlaşmasına imza attı. Hedef, iki bölge arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek.
Ankara Tarsuslular Derneği (TADER), Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ile ortak yürütülen uluslararası programlar kapsamında Mersin’e gelen Katowice Ticaret ve Sanayi Odası Heyeti, MTSO’yu da ziyaret etti. Polonya’dan gelen heyeti Mersin’de MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, Genel Sekreter Abdulkadir Dölek ile Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar ağırladı.
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, görüşmede yaptığı konuşmada ikili temasların ülkeler arası ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağladığına inandığını kaydederek, “Son dönemlerde hepimiz dünya ekonomisinin zor günler geçirdiğini görüyoruz. Bu sıkıntının çözümünde işadamlarına büyük görevler düşüyor. Biz ne kadar sık bir araya gelirsek bu sorunları o kadar hızlı çözeriz” diye konuştu. İkili görüşmeleri bir fırsat olarak gördüğünü vurgulayan Tanrıöver, “Asıl önemli olan da bu ikili görüşmeler sonunda daha büyük işadamı heyetlerinin bir araya gelip görüşmeleri devam ettirmesidir. Bugün de bunun kararını almamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Polonya Heyeti adına söz alan Ankara Büyükelçiliği’nden Ticaret Müsteşarı Konrad Zablockı ise Silezya Eyaleti’nden bir heyet getirdiklerini, bu eyaletin Polonya’da en fazla sanayileşmiş eyaletler arasında yer aldığını anlattı. Mersin’in kendileri için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Zablockı, “Bölgenize ikinci ziyaretimiz. Firmalarımıza daha fazla yardımcı olmanızı istiyoruz. Bunu söylerken amacım sadece firmalarımızın burada satış yapmasını, kendi ürünlerini pazarlamasını sağlamak değil. Karşılıklı yatırımların ve iş birliğinin artması için fırsatlar oluşturulmasını istiyorum” dedi. 12-14 Ekim tarihlerinde Katowice’de bir kongre düzenleyeceklerini açıklayan Zablockı, Mersin ve Tarsus TSO başkanlarını kongreye davet etti.
Nowakowski: “Hedef 10 milyar Euro ticaret hacmi”
Polonya Türkiye Ticaret Odası Başkanı Marek Nowakowski ise iki ülke arası ekonomik ilişkilere dikkat çekti. 7 yıldır başkanlık görevini sürdürdüğünü anlatan Nowakowski şunları söyledi:
“İki ülke arası ilişkiler hızla gelişiyor. 2007’de ticaret hacmi 3 milyar Euro civarındayken bugün iki katına çıktı. Ama aynı zamanda Türkiye ile Polonya firmaları arasındaki doğrudan ilişkilerin arttığını da gözlemliyoruz. 7 yıl öncesinde ilişkileri değerlendirirsek sadece İstanbul Varşova, Varşova Ankara arasında gidip geliyordu. Bugün ise Türkiye’nin birçok bölgesiyle doğrudan ilişkilerimiz var. Tarsus, Mersin, Adana, Konya, İzmir gibi farklı bölgelerde. Polonya’da da Varşova dışında Katowice gibi farklı bölgelere yayıldı. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece Varşova üzerinden bu ilişkilerin geçişi olması yerine doğrudan bölgeler arası bu tür ilişkilerin olması çok faydalı.”
Polonyalı uzmanların 10 yıl içinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar Euro’yu geçeceğini söylediğini anlatan Nowakowski, çalışmaların bu yönde yoğunlaştırılmasını beklediklerini söyledi. Her iki ülkenin de benzer ekonomik yapılara sahip olduğuna dikkat çeken Nowakowski, Polonya ve Türkiye ekonomilerinin politik anlamda değişim gösterse de ekonomilerinin ayakta kalıp varlığını sağlıklı şekilde sürdürebildiğini anlattı. Her iki ülkenin çok çalışmasını da ortak noktaları olarak gösteren Nowakowski, Türkiye’de haftada 52, Polonya’da ise 48 saat çalışıldığını bildirdi. Ekonomik yapıların da bu anlamda benzerlik gösterdiğini vurgulayan Nowakowski, “Bizler rakip değil, birbirini tamamlayan ekonomileriz. Firmalar arasında doğrudan ilişkilerle sinerji yaratabiliriz” ifadelerini kullandı.
Katowice Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Tomasz Zjawiony, iki ülke arası ticaret hacminin iki katına çıkması için odaların çok çalışması gerektiğini söyledi. Bölgedeki potansiyeli görerek Mersin ve Tarsus’a gelmek istediklerini kaydeden Zjawiony, iki ülke arası her türlü girişimi desteklediklerini anlattı. Zjawiony, Polonya’da düzenleyecekleri kongre ile ilişkilerin daha da üst seviyelere çıkacağına inandığını sözlerine ekledi.
Biegun: “Yatırımcıya özel vergi indirimlerimiz var”
Bölgenin yatırım olanakları hakkında bilgi veren Katowice Özel Ekonomik Bölge’si Dış Yatırımlar Biriminden Katarzyna Biegun, önemli bir endüstri bölgesi olduklarını anlattı. Yabancı yatırımcılara özel vergi indirimleri uygulandığını bildiren Biegun, küçük, orta ve büyük ölçekli firmalara yatırım alanları sunduklarını kaydetti. Yatırımcılara hangi alanlarda çalışabilecekleri konusunda bazı tavsiyelerde bulunduklarına da değinen Biegun, gerek hukuki gerek muhasebe alanında yardımcı olduklarını söyledi. Bölgelerinin konumunun da iyi olduğunu, tüm ulusal devlet yollarına yakın olduklarını vurgulayan Biegun, Mersinli yatırımcıları bölgesine davet etti.
Ardından belediye yetkilileri yerli ve yabancı yatırımcılara ücretsiz hizmetler verdiklerini anlatırken heyette yer alan firmalar çalışma alanları hakkında bilgi verdi.
Görüşme, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasıyla Katowice Ticaret ve Sanayi Odası ile Polonya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan iyi niyet ve işbirliği anlaşmaları ile son buldu.