Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Müdürlüğü'nün, kentteki özel sektör ve kamu sektörü temsilcileri ile ilişkilerini geliştirmek, işsizliğin Mersin’deki önemli nedenlerinden biri olan işgücü piyasasının organizasyon eksikliğinin getirdiği olumsuz sonuçları gidermek amacıyla kurduğu 'İŞKUR Destekli İnsan Kaynakları Grubu' faaliyetlerini sürdürüyor.
Bu kapsamda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda Mersin 2. İnsan Kaynakları Zirvesi gerçekleştirildi.
Toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İŞKUR Mersin Müdürü Mustafa Kutlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Maya, Fatih Kısa, İbrahim Zeper ve Ekrem Sağlam, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İŞKUR Mersin Müdürü Mustafa Kutlu, “Ülkemizde işveren danışmanlığı konusunda yapılanma süreci devam ederken, ilimizde kurulan insan kaynakları grubumuz Mersin’in önemli bir sosyal grubu haline gelmiştir. İş arayanlarla işverenleri aracısız olarak 14-15 2014 Ekim tarihlerinde düzenleyeceğimiz Mersin İnsan Kaynakları İstihdam Fuarı’nda buluşturacağız. Bu vesileyle sizleri de fuarımızda görmek isteriz. Gerçekleştirdiğimiz bu zirvenin kurumumuza ve ilimize katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
Son yıllarda, Mersin’in işsizlik anlamında Türkiye ortalamasının her zaman altında yer alan bir kent olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, “Burada sadece özel sektörün üretim ve buna dayalı istihdam gücünü görmek yetmez… Burada Mersin dinamiklerinin etkin bir iş birliği ile uyguladığı istihdam projelerini görmek gerekir. Sayısız mesleki eğitim projesinden; son yılların en büyük istihdam seferberliği olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi UMEM’e kadar; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak; bu projelerin hazırlayıcısı olduk, paydaşı olduk, parçası olduk, destekçisi olduk. Özellikle bu projelerin en etkin merkezi olan İŞKUR ile uyumlu işbirlikleri yaptık. Kamu, Üniversiteler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Özel sektör iş birliği ile Mersin bu alanda önemli başarılara imza attı. Bu başarılar kent ekonomimize iş gücü olarak, verimlilik olarak, katma değer olarak döndü. Tüm bu başarıların arkasında basit bir iş birliği değil; Aksine, profesyonel bir çalışma vardır. İşte biz bu profesyonelliğe “İNSAN KAYNAKLARI” diyoruz. İnsan Kaynakları son yılların en önemli mesleği haline gelmektedir. Çünkü, insanların doğru mesleği ve doğru iş yerini seçmesi, bu ilişkilerin doğru yönetilmesi ve planlanması ekonomiye verimlilik ve kalite getirmektedir. İlimizde bulunan kurumsal firmaların insan kaynakları müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşları, İlgili Kamu kuruluşları, Odalar ve üniversitelerin oluşturduğu sosyal bir proje olan ‘İnsan Kaynakları Grubu’ Türkiye’de bir ilk oldu. Mersin bu alandaki vizyonunu ve kararlılığını bir kez daha gösterdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konuya çok önem veriyor ve Mersin İnsan Kaynakları Grubu’nun tüm çalışmalarında yanlarında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Nitelikli insan kaynaklarına yatırım yapan firmaların rekabette daha çok öne çıktığının altını çizen İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, “Bundan dolayı insan kaynaklarına yapılan yatırımlar büyük önem arz ediyor. İşgücün,den beklenen beceri ve nitelikler gün geçtikçe değişmekte ve artmakta. Bu nedenle işsizlik sorunu beşeri sermayenin yönetimine eskiye nazaran zorlaşmış ve önem kazanmıştır. İŞKUR işverenlerin beklentileri doğrultusunda işsizliğin azaltılması, daha kaliteli ve kalıcı istihdamın sağlanması hususunda kurumumuzdan beklenenleri etkin bir şekilde karşılamaya çalışmaktadır. Doğru işe doğru kişiyi yerleştirmek, piyasanın talep ettiği mesleklerde nitelikli iş gücünü temin etmek önemle üzerinde durduğumuz konulardır. İş gücü piyasasının lokomotifi olan işverenlerin taleplerini önemsiyor ve çalışmalarımızda rehber olarak kullanıyoruz. İşgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların geliştirilmesi hedefine ulaşmak için yakın zamanda bünyemize kattığımız 4 bin kişilik iş ve meslek danışmanlığı grubu var. İş ve meslek danışmanlarımızı sahada çalışmalarını titizlikle yürütmeleri için organize ediyoruz. Hem iş arayanın hem de işverenin iş ve meslek danışmanı var” dedi.
İnsan kaynaklarının çalışma hayatının her biriminde çalışma standartları ne gerekiyorsa onu sağlamaya yönelik bir kavram olduğunu söyleyen Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer şunları kaydetti; “Avrupa Birliği’ne girmek istiyorsak, herhangi bir vasfı olmayan vatandaşı sayısal olarak yok etmemiz lazım, her insanın bir meslek sahibi olması lazım. Bunun anlamı da toplumsal hayat yaptığı işin niteliği ne olursa olsun artık uzmanlaşacak. Yaptığınız iş ne olursa olsun her işin bir inceliği vardır. İşte İŞKUR da bu anlamda uzmanlaşmış meslek edindirme yada iş ve meslek danışma gruplarıyla bunları sağlıyor.”
Açılış konuşmalarının ardından Mersin İK İŞKUR Temsilcisi Serkan Özada yaptığı sunumda, “İnsan Kaynakları Grubu’nun genel amaçları; Sistematik ve sürdürülebilir ilişki, kurumsal hizmetlerin planlanması, işsizlikle mücadelede yerel paydaşlarla işbirliği ve işgücü piyasasının organizasyon eksikliğinden kaynaklanan olumsuzları en aza indirmektir. Özel amaçları ise işveren danışmanlığı, iş arayan danışmanlığı, insan kaynakları yetkilileri ile İMD hizmetlerinin etkileşimin sağlamak, insan kaynakları yetkilileri ve kurum personellerine yönelik kapasite geliştirici eğitimlerle hızlı değişime ayak uydurmak, alanında Mersin’in en büyük sosyal grubu olmak ve marka kent olma yolunda ilerleyen Mersin’in marka değerine katkıda bulunmaktır” dedi.
Toplantıda ayrıca Prof. Dr. Mehmet Barca, Carrefoursa İnsan Kaynakları Bölge Müdürü Pınar Özer Baydar, Migros İnsan Kaynakları Bölge Yöneticisi Koray Özdemir, Temsa Global İnsan Kaynakları Direktörü Erhan Özel ve Kurumsal Yönetim Danışmanı Oktay Orel insan kaynakları konusunda sunum gerçekleştirdi.