TATARİSTAN’DAN MERSİN HEYETİNE DEVLET PROTOKOLÜ: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın organize ettiği ve Mersin iş dünyasının temsilcilerinin katıldığı Tataristan Cumhuriyeti ziyareti 25-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan OLCAR, TÜGİAD Mersin Şube Başkanı Armağan ÖNER, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh YÜKSELGÜNGÖR, Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Sefa ÇAKIR, Ufuk MAYA, MTSO Danışmanı Ezgi Biçer UÇAR ve Mersin iş dünyasının temsilcilerinden oluşan Mersin Heyeti Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından misafir edildi. En üst düzeyde konuk edilen Mersin Heyetine Tataristan iş dünyası büyük ilgi gösterirken birçok ikili iş görüşmeleri yapıldı ve bağlantılar kuruldu. Mersin Heyeti ayrıca Tataristan Başbakan Yardımcıları olan Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanı ve Tataristan Tarım ve Gıda Bakanları ile ikili görüşmeler yaptı. MTSO öncülüğündeki Mersin Heyetine Tataristan’a ayak bastığı andan ayrıldıkları ana kadar Tataristan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yardımcısı tarafından eşlik edildi ve her resmi kurumda en üst düzeyde devlet protokolü uygulandı.
TATARİSTAN CUMHURBAŞKANI MERSİN HEYETİNİ KABUL ETTİ
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT, Mersin Heyetinin 25-29 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği Tataristan-Kazan ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamada; Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Rustam Minnikhanov’un 30 Mayıs 2014 tarihinde ülkemizi ve özellikle Mersin’i ziyareti ettiğini ve MTSO, DEİK ve Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda bir Türkiye-Tataristan İş Forumuna Mersin olarak ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Başkan AŞUT, Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Minnikhanov’un Mersin’e özel bir ilgi duyduğunu ve Mersin’e düzenledikleri bu ziyarette kendilerini en yakın zamanda Tataristan’da konuk etmek istediklerini söylediğini belirterek, 25 Ekim’de Mersin heyetinin yaptığı bu ziyaret ile bu davete icabet ettiklerinin altını çizdi. Başkan AŞUT açıklamasında; “Tataristan Cumhuriyeti yetkililerinin verdiği bilgiye göre Sayın Cumhurbaşkanının ilk kez bir Ticaret ve Sanayi Odasına randevu vermesi Mersin iş dünyası olarak bizleri onurlandırmıştır. Bu, Tataristan’ın Mersin’e ve Mersin ekonomisine verdiği değeri göstermektedir” dedi.
TATARİSTAN MERSİNLİ YATIRIMCILARA KOLAYLIK SAĞLAYACAK
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT, “Mersin firmalarının Tataristan’da birçok yatırımı vardır. Mersin firmalarının kalitesi ve ciddiyeti Tataristan’da Mersin ekonomisine karşı bir ilgi ve güven tesis etmiştir. Özellikle Mersin’in Arap yarım adası ve Afrika bölgelerine yakınlığı Tataristan’ın ilgisini çekmekte ve Mersin’i bir yatırım ve yeni pazarlara bir köprü noktası olarak değerlendirmelerine neden olmaktadır. MTSO olarak uzun süredir Tataristan ile iletişim halindeyiz. Bir günde başarılan şeyler değil bu gelişmeler. Bu çalışmaların sonunda Türkiye-Tataristan İş Forumu 30 Mayıs 2014 tarihinde Mersin’de yapıldı. Rusya’nın Türk iş dünyasına uyguladığı güçlükler Rusya Federasyonuna bağlı olan Tataristan kullanılarak aşıldı. Yani, Mersin sadece kendisinin değil Türkiye ekonomisinin önünü açacak girişimlerde bulundu. Son yapılan ziyarette de yine MTSO olarak işçi kotaları sorununu hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakanlık düzeyinde gündeme getirdik. Bu sorunun çözümünün iki ülke arasındaki yatırımları arttıracağını ifade ettik. Konuyu ele alacaklarını ifade ettiler. Mersin, ekonomik vizyonu ile sadece kendisine yontan ve kendisini düşünen bir kent değildir. Mersin tüm ziyaretlerine hem Mersin için, hem bölgesi için hem de Türkiye için önemli olan, ekonomimizin bütününe katkı koyacak girişimlere önem vermektedir. Öncü illere yakışan budur” dedi.
TATARİSTAN’DA GÜÇ ODAĞI YEREL YÖNETİMLER
MTSO Başkanı Şerafettin AŞUT Tataristan’da güç odaklarının yerel yönetimler olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanının da eski bir yerel yönetici olduğunun altını çizdi. Başkan AŞUT açıklamasında, “Yerel yöneticiler Tataristan ekonomisinde ve siyasetinde çok etkili. Bu nedenle ilgili tüm yerel yönetimleri Mersin heyeti olarak ziyaret ettik. Bu ziyaretler çok etkili oldu ve farklılık yaratarak Mersin imajını güçlendirdi. Firmalarımızın yaptıkları ikili görüşmelerde bu olumlu imaj ön siparişler bile getirdi. Tarsus ve Mersin Tataristan’da birer kardeş şehre sahip ama ziyaretin ardından Tataristan yetkilileri ilçe bazında da kardeş kent mantığını uygulamak istediler. Yani, Tataristan’ın Mersin ilgisi ekonomi ve kültür anlamında her alanda ilerliyor. Tataristan Türk yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Özellikle enerjinin bol ve ucuz olması maliyetleri olağan üstü etkiliyor. Ulaşımda kullanılan dev nehirler büyük gemilerin Rusya Federasyonunda neredeyse her noktaya ulaşmasını sağlıyor, yani müthiş bir lojistikten bahsediyoruz. Birçok alanda Mersin ve Türkiye Tataristan’dan ileride görünse de, birçok alanda - ki teknoloji bunlardan birisi- Tataristan büyük mesafe kat etmiş durumda. Bizim uzun süredir düşündüğümüz ve planlamasını yaptığımız Tarım-Gıda Teknoparkı’nı onlar çoktan hayata geçirmiş durumda. IT Park’ta ise küresel çapta yazılımlar yapılıyor. Artık biz de bu konuda gecikmemeli ve bürokrasinin engellerini ortadan kaldırmalıyız” diye konuştu.
Biri Kazan diğeri Naberezhnye Chelny’de olmak üzere Tataristan’da iki IT Park bulunmaktadır. Mersin Heyeti Kazan’daki IT Park’ı ziyaret ederek incelemeler yapmış ve Mersin Teknopark ile kıyaslamalarını yaparak iş birliği konularını gündeme getirmişlerdir. 2009 yılında tamamlanan ve 5 katlı bir binaya sahip olan Kazan IT Park’ta ofislerin yanı sıra, iş kuluçka merkezi, konferans salonları, kafeler ve otel bulunmaktadır. 5. katındaki server ofisinden fiberoptik kablolarla tüm dünyaya bağlanan IT Park’tan hizmet alan firmalar arasında Microsoft, Cisco, Tatneft ve Kamas da bulunmaktadır. IT Park’ın şimdiye kadar gerçekleştirdiği en önemli projelerden birisi toplam 30 hizmet verebilen e-devlet kiosklarıdır. Vatandaşlar bu kiosklardan tüm ödemelerini yapabilmekte, nikah ve banka işlemleri dahil birçok hizmet ve bilgi alabilmektedirler. Öte yandan, Kazan’ın tüm Rusya Federasyonu’nun IT başkenti olması yolunda yeni bir proje yürütülmekte olup, toplamda 1200 hektar araziye kurulacak ve INNOPOLIS olarak anılan bu projenin ilk etabı 2014 yılı Aralık ayında tamamlanacaktır. Bu ilk etap 5000 kişiye yaşam alanı sunacak ve 3500 kalifiye uzmana iş imkanı yaratacaktır. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT tüm bu teknoloji alt yapısı Rusya tarafından da desteklediği için, aslında Rusya Federasyonuna bağılı bir devlet olan Tataristan Cumhuriyeti ile bu alanda yapılan her iş birliğinin dolaylı olarak Rusya ile yapıldığını söyledi.
BİZ HALA DÜŞÜNÜRKEN ONLAR PARA KAZANIYORLAR
Mersin Heyetinin diğer bir durağı Kazan’ın kuzey-batısında 131 hektarlık alana kurulmuş modern bir organize sanayi bölgesi olan TECHNOPOLIS HIMGRAD oldu. Bu Organize Sanayi Bölgesinde 39,9 milyon $ devlet, 294 milyon $ özel yatırım bulunmaktadır. Burada kimya, polimer işleme, nano teknoloji, etkin enerji kullanımı ve medikal teknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar yer almaktadır. Yatırım yapan firmalara düşük kira bedeli fırsatı sunulmasının yanı sıra, ısınma, elektrik ve su gibi imkanların kurulumu ücretsiz sağlanmaktadır. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT, “Biz Mersin olarak daha ikinci Organize Sanayi Bölgesini oluşturmakla meşgulken, Tataristan OSB’lerini, teknoparkını, tarım-gıda teknoparkını, lojistik merkezini işleten bir konuma gelmiştir. Bizle aynı zamanlarda düşünülen ve tasarlanan projeleri bürokrasinin engellerine takılmadığı ve kent dinamikleri aynı düşünce ile hareket edebildiği için, dahası merkezi hükümet ve özellikle yerel yönetimler yatırımların önünü açtığı için, bizim projeler hala düşünce aşamasındayken, onlar para kazanmaya başlamışlar bile” ifadesinde bulundu.
TATARİSTAN CUMHURİYETİ VE MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODALARI BİR ARAYA GELDİ
Tataristan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Shamil Rahimoviç Ageev başkanlığında gerçekleşen toplantıda Tyulyachi ve Christopol Endüstri Bölgeleri sunumlarına yer verilmiş ardından ikili görüşmelere geçilmiştir. İkili görüşmelere Mersin heyetinde bulunan firmalarla iş yapmak isteyen Tatar işadamlarının yanı sıra Tarım ve Gıda Bakanlığı; Yapı İşleri ve Mimarlık Bakanlığı; Ulaşım ve Yol Yapımı Bakanlığı yetkilileri ile Devlet Turizm Ajansı Başkanı da katılım sağlamıştır. Her iki taraf da ikili görüşmelerin çok verimli geçtiğini söylemiş ve ilk defa bu kadar etkin bir iletişim kurduklarını belirterek Tataristan Cumhuriyeti ve Mersin arasında çok önemli bir ortaklığın ilk adımlarının atıldığını ifade etmişlerdir.
Numan OLCAR - Mersin Turizm Platformu Başkanı / Turizmci
Yaklaşık 6 ay önce MTSO Başkanımız Sayın Şerafettin AŞUT ile yapmış olduğumuz Tataristan ziyaretimiz çerçevesinde, Mersin adına başlatılan kıvılcımların neticesinde Tataristan Cumhurbaşkanının Mersinimizi ziyareti ve bu ziyaretin akabinde gelinen bu günkü durum büyük bir başarı ve gururdur. Başkan AŞUT başkanlığındaki heyetimizle yapılan ziyarette, heyetimizin Tataristan Cumhurbaşkanı tarafından bizzat kabulü, ve 2 gün suren temaslarda toplam 5 bakan ve üst düzey yetkilileri ile bizzat yapılan toplantılar son derece faydalı geçmiştir. Bu anlamda Tataristan köprüsünün kurulması Bölgemizin Turizm, Lojistik, Tarım ve Sanayi açısından da çok önemli bir açılımı olacağı kuşkusuzdur. Komşu ülkelerimiz ile tamamen duran ekonomik ilişkilerimize Tataristan ve o coğrafyada yepyeni bir soluk getireceği muhakkaktır. Mersin firmaları bu imkanı iyi değerlendirmeli ve bu kadar iyi tahsis edilmiş ilişkilerin geliştirilerek sürdürülmesi gerekmektedir.
Armağan ÖNER – Öner Dış Tic. A.Ş/ TÜGİAD Mersin Şube Bşk.
MTSO koordinasyonunda Tataristan Cumhuriyeti'ne düzenlenen seyahat, tüm üst düzey protokolle görüşmek ve fikir alışverişinde bulunmak açısından gayet olumlu oldu. Sayın Cumhurbaşkanı ve Bakanlar ile Türk yatırımcıların Tataristan'da yapabileceklerini ve ortak projelerimizi konuşma imkanı bulduk. Tataristan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen ikili görüşmeler ile ticaret kapasitemizi nasıl artıracağımızı görüştük, IT Park, Agropark ve Organize Sanayi Bölgelerinde incelemelerde bulunduk. Tataristan’da gayet sıcak bir ilgi ile karşılaştık. Tarım ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar olarak Tarım ve Gıda Bakanı Sayın Ahmetov ve yardımcıları ile bu pazardan somut sonuç almaya yönelik temaslar yürüttük. Kendileri bizlerin soruları ve beklentilerini kaydederek, yatırıma yönelik olarak arsa tahsisi, finansman olanakları ve teşviklere ilişkin bilgileri içeren bir dosya hazırlayarak tarafımıza sunacaklarını belirttiler. Bu hafta içerisinde bizlere ulaştırılacak dosyayı inceleyerek, teşvik şartları uygun olursa tarımsal üretim yatırımı yapmayı düşünüyoruz.
Veysel MEMİŞ – TAT Bakliyat AŞ
Seyahatimiz sırasında göstermiş oldukları yoğun ilgiden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı Rustem Minnihanov ve çok değerli Tataristan Bakanlarına teşekkürlerimizi arz etmek isterim. Heyetimizin tüm sektörlere hitap etmesi bölgenin iş adamlarının neredeyse tamamına cevap verme imkanı sağladı. Yaptığımız temaslar sonucunda ilerleyen dönemlerde iki ülkenin ticaret hacminin artacağını düşünüyorum. Bu seyahatin olmasını sağlayan başta MTSO Yönetim Kurulu başkanımız Sayın Şerafettin Aşut olma üzere tüm ekibine teşekkür ederim.
Nuh YÜKSELGÜNGÖR-Sinan İnşaat/MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
MTSO çatısı altında düzenlenen Tataristan ziyaretimiz sırasında bu ülke ile ilgili fizibilite çalışmaları gerçekleştirdik ve bu çalışmalar doğrultusunda inşaat sektörünün bu pazarda çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu gözlemledik. Hem yaptığımız ikili görüşmeler hem de ülkenin bürokratlarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde yatırımlarla ilgili sektördeki en büyük sorunun işçi kotası (ki bu sorun diğer sektörleri de etkilemektedir) olduğunu analiz ettik. MTSO girişimleriyle talep edilen randevular çerçevesinde Tataristan Cumhurbaşkanı Sayın Minnikhanov ile görüşme şansımız oldu ve işçi kotası ve sektörümüze ilişkin olarak da yer tahsisi konularını bizzat kendisine dile getirme fırsatı yakaladık. Bu iş heyetinin düzenlenmesini ve beklemediğim şekilde bizim orada çok üst düzeyde karşılanmamızı ve ağırlanmamızı sağlayan Başkanımız Şerafettin Aşut’a teşekkür ederim.
Ufuk MAYA-Ufuk Lojistik/MTSO Yönetim Kurulu Üyesi
Tataristan da Rusya'nın lojistik üssü olma yönünde kararlar almış.Halihazırda 250 dönüm kapalı alanı olan bir merkez ile daha küçük ölçeklerde lojistik depo oluşumları mevcut.Yakın zamanda planladıkları lojistik merkez için Avrupa'nın büyük lojistik şirketleriyle görüşme halindeler.Özellikle Alman şirketler Tataristan üzerinden Rusya pazarlarına ulaşım için çalışmalar yapıyorlar.Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı lojistiğe çok önem verdiklerini ve her türlü lojistik yatırıma destek sağlayacaklarını özellikle ifade ediyor ve bu anlamda tüm ilgili kurumlar ve bürokratlar bilgilendirilmiş ve lojistiğin geliştirilmesi yönünde görevlendirilmiş.Yakın zamanda yapılacak lojistik merkez ihalesine lojistiğin tüm modlarını kullanan şirketlerin girebileceğini ifade ettiler. Ayrıca Çin'e uzanan bir karayolunda genişletme ve yenileme çalışmalarının olduğunu ifade ettiler.1000 km'nin altındaki mesafelere trenle fizibil olmadığı için çok fazla taşıma yapılmadığını bu sebeple karayolu ağlarını da geliştirmek için çaba harcadıklarını belirttiler.Karayolu taşımacılığı yapabilecek yatırımcılar ilgilerini çekiyor.
Hakan Sefa ÇAKIR – Eren Tarım Ürünleri/ MTSO Yönetim Kurulu Üyesi
Tataristan Cumhuriyeti'ne yaptığımız ziyaret çerçevesinde sektörümüzle ilgili olarak meyve ve sebze ithalatçılarıyla görüşme fırsatı yakaladık. Kazan'a, Moskova veya diğer şehirler üzerinden değil, ürünlerimizin doğrudan ihracatının yapılabilmesi için karşılıklı çalışmalar yapılacak. Tarım ve Gıda Bakanlığı ile yaptığımız görüşmede Tataristan’da meyve ve sebze üretimi yapılabilmesiyle ilgili şartlar değerlendirildi. Tataristan’da bu işi yapabilecek Türk firmalarımıza ne kadar arazi ve ne kadar teşvik verileceği ile ilgili bilgilendirme talep edildi. Bu bilgilendirme tarafımıza ulaştırıldıktan sonra konu, ilgili firmalarımıza aktarılacaktır. Bu anlamda çok verimli bir ziyaret oldu.
Jaklin YALGIN-Jaklin Mimarlık
25-29 Ekim tarihleri arasında MTSO’nun Tataristan Cumhuriyetine düzenlediği ziyarete eşimle katıldık,katılmamızda büyük etken Sn. Tataristan Cumhurbaşkanı eşlerinin Mersin’de işyerimize yaptığı ziyareti sırasında oluşan sıcak hava ve ileride bir işbirliği olanaklarının belirmesi idi. Tataristan’da MTSO Heyeti ile başta Tataristan Cumhurbaşkanı olmak üzere hem idari hem iş dünyası ile yaptığımız temaslar son derece samimi ve içten konuşmalara sahne aldı. Biz Jaklin Mimarlık olarak Sn. Cumhurbaşkanına ait otel kompleksinden küçükte olsa bir iş almış olmaktan dolayı çok mutluyuz.Tekstil ihtiyacının yanı sıra otel ve restoranlar,yapımı yeni başlayan ‘çocuk spa’ ünitesinin tasarım-dekorasyon işleri için teklif istemişlerdir. Sonuç olarak son derece yararlı ve ileriye yönelik potansiyeli olan bir iş gezisi yapmaktan dolayı çok memnunuz.MTSO ile birlikte hareket etmekle birçok yeni kapının açılacağına inanmaktayız.
Murat SUATOĞLU-Arera Elektronik Bilgisayar
MTSO tarafından organize edilen heyet kapsamında bizzat ziyaret etme fırsatı bulduğumuz Tataristan Cumhuriyeti’nin sunulan devlet teşvikleri vesilesi ile yatırım düşünülebilecek bir pazar ve önü açık bir ülke olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda Rusya Federasyonu’na açılan büyük bir kapı, yani burada iş yapan işadamları Rusya pazarına da girmiş olacak. Şirket olarak bizler bu seyahat sonrasında ciddi olarak bu piyasada led ve aydınlatma sektöründe yatırım yapmayı düşünüyoruz. 2018 Dünya Kupası müsabakalarının yer alacağı Kazan şehrinde %70 tasarruf sağlayan ürünlerimizle hizmet vermeyi bu ziyaretin akabinde kendimize hedef olarak belirledik. Yapılan bu organizasyonda devlet düzeyinde kabul görmemiz ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ve başta Başkanımız Sayın Aşut olmak üzere bölgemizdeki işadamlarının sinerjisini ve lobi gücünü göstermesi açısından ayrıca önemliydi.