Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi, ‘Engelsiz Mersin’ konulu sohbet toplantısı ile engelliler alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları (STK) ile bir araya geldi. Toplantının konusunu dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonunun geliştirilmesine yönelik yapılması gereken çalışmalar oluşturdu.
“Türkiye’de AB Bilgi Merkezleri Ağı’nın Desteklenmesi Projesi” kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Üniversitesi işbirliğinde ‘Engelsiz Mersin’ konulu toplantı gerçekleşti. Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Müdürü Manolya Karaoğlan, MTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Öğretim Üyesi Mesut Uzman ve il genelinde engelliler alanında çalışan STK’lar katıldı.
Dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonunun geliştirilmesine yönelik düzenlenen toplantıda, AB Bilgi Merkezi’nin tanıtımı yanı sıra IPA Fonları anlatıldı. Engellilere yönelik uygulanmış AB destekli projeler konusunda deneyim paylaşımının yapıldığı toplantı Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik hazırladığı ve sürdürdüğü projelerin anlatımı ile sona erdi.
“Yerel STK’lara 1 milyon 750 bin Avro bütçe”
Toplantıda konuşan Mersin AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç, AB’nin 2014-2020 yıllarını kapsayan Katılım Öncesi Mali Yardımları konusunda bilgi verdi. Yardımlara üç başlıkta değinen Ergenç, yakın dönemde duyurulacak hibe programları, 2017-2018 yıllarını kapsayan orta vadede duyurulacak hibe programları ile 2020 yılına kadar STK’ların faydalanabileceği IPA kapsamındaki destekleri anlattı.
Yakın dönemde duyurulacak AB hibe programlarından özellikle Yerel STK’lar Hibe Programlarına değinen Ergenç, bu alanda verilecek hibenin bütçesini 1 milyon 750 bin Avro olarak açıkladı.
Orta vadede duyurulacak hibe programlarına da değinen Ergenç, Sivil Toplum Diyalogu Hibe 5 Programı kapsamında 6 milyon Avro, Sivil Toplum Destek Programı kapsamında ise 3 milyon Avroluk destekler bulunduğunu bildirdi. Ergenç, “Genç istihdamının desteklenmesi, kadın istihdamının desteklenmesi, hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi ve dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonunun geliştirilmesi gibi IPA-I kapsamında gerçekleştirilen programların önümüzdeki dönemde de devam etmesi bekleniyor” dedi.
IPA kapsamında 2020’ye kadar STK’ların faydalanacağı destekler bulunduğuna işaret ederek bu destekleri ise iki grupta anlatan Ergenç, “Sivil toplum tarafından hazırlanacak birlik için hazırlayıcı reformlar 190 milyon Avroluk bütçe ile desteklenirken istihdam, sosyal politikalar, eğitim, cinsiyet eşitliğinin teşviki ve insan kaynaklarının geliştirilmesi için 435 milyon Avroluk bütçe ayrıldı” dedi.
“Birçok fikir projeye dönüşmeden yok oluyor”
2008 yılından itibaren 6 engelli projesi yürüttüklerini belirten MEÜ Öğretim Üyesi Mesut Uzman, birçok fikrin projeye dönüşemeden yok olup gittiğini söyledi. ‘Fikirlerinizi projeye dönüşmesi için desteklemeye hazırız” diyen Uzman, STK’lara daha çok proje üretilmesi çağrısı yaptı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Müdürü Manolya Karaoğlan ise, 2014 yılından itibaren faaliyet gösterdiklerini ve çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini belirtti.