MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’de bulunan sanayi siteleri bir platformda buluşuyor 16.05.2022 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Sanayi Sitesi’nde yapılan toplantıda kentteki sanayi sitelerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Mersin sanayicilerinin sorunlarını çözebilmek için birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Kızıltan, daha önce sanayiciler tarafından talep edilen ve gündeme gelen ‘Mersin Sanayisini Geliştirme Platformu’ çalışmasını hızlandıracaklarını ifade etti.


Mersin’de bulunan sanayi siteleri bir platformda buluşuyor

Mersin Sanayi Sitesi’nde düzenlenen toplantıya Başkan Kızıltan’ın yanı sıra Mersin Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sarıalp, Başkan Yardımcıları Enis Gener, Can Dursun, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Hüseyin Dolunay, Yönetim Kurulu Üyesi Musa Karadeniz, Denetim Kurulu Üyesi Tarık Ulusoy, Sanayi Sitesi Eski Başkanı Selahattin Ertuğan, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Sabit Yelkovan, Oto Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Kabaali, Tırmıl Sanayi Sitesi Başkanı İlhan Çokgün, Mezitli Sanayi Sitesi Başkanı Ali Kocaoğlu, Bezmez Profil’den Mehmet Bezmez ile İş Güvenliği Uzmanı Mustafa Ulusoy katıldı. Sanayicinin sorunlarını çözebilmesi için bireysel hareket etmenin sonuç getirmediği vurgulanan toplantıda katılımcılar, sanayicinin ve sanayi sitelerinin bir çatı altında toplanması gerektiğini ifade etti. Sanayi sitelerinin organize sanayi bölgelerine giden yol olduğunu vurgulayan katılımcılar, bu sitelerin büyük sanayi sitelerine geçişte sıçrama noktası olması yanında bir okul gibi hem sanayi girişimcisi hem teknik personel yetiştirdiğini de söyledi. 
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise Mersin sanayicisinin en önemli sorununun üretim yeri bulamamak olduğunu belirtti. Yerel yönetimlerin sanayi alanları üretme konusunda istekli olmadıklarının altını çizen Kızıltan, atıl bulunan hazine arazilerinin sanayiye tahsisinin yapılmasının da engellendiğini, var olan uygun kamu arazileri konusunda bilgiye ulaşamadıklarını ifade etti. Başkan Kızıltan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 
“Ne yazık ki kentlerde rant sadece konut projelerine sağlanıyor. Yerel yönetimler konut söz konusu olunca gösterdikleri istekliliği ne yazık ki sanayi ve üretim olunca göstermiyor. Oysa sanayi yatırımı orta ve uzun vadede çok daha büyük ekonomik ve sosyal getirisi olan bir konudur. Yerel yönetimler ve kamu kuruluşları sanayi sitelerinin önünü açmalıdır. Öte yandan konut kredileri gibi sanayiye de uygun krediler başlatılmalıdır.”

 “Üretmezsek yok oluruz, bağımlı oluruz” 
Halen ucuz konut kredileri ile ekonominin geçici canlandırmasına yönelik projelerin desteklendiğine dikkat çeken Kızıltan, “Her sektör desteklensin ama üreten, ithalatı azaltan, istihdam yaratan, düzenli vergi veren, ihracatla cari açığı kapatan sanayi ve üretim çok daha fazla desteklenmeli” dedi. 
“Neden konuta verilen uygun krediler sanayiciye verilmiyor? Sanayici neden üretim yeri bulabilmek için devletle ve belediyelerle mücadele etmek zorunda kalıyor? Belediyeler sokak aralarındaki sanayi atölyelerine ruhsat vermiyor?” sorularını yönelten Kızıltan, şöyle konuştu:
“Kentsel gelişim anlamında elbette haklı nedenleri var. Bizler de kentlerimizin doğru gelişmesini istiyoruz ama belediyelerin görevi aynı zamanda bu sanayicilere uygun alanlar tahsis etmek değil midir? Hangi üretici uygun olmayan sokak aralarında, yüksek maliyetli üretim yapmak ister? Bu anlamda belediyelerimiz özellikle kümelenmiş, sektörel sanayi sitelerine uygun araziler yaratmak zorundadır. Kamu ise atıl, kullanılmayan hazine arazilerini sanayi alanı olarak tahsis etmelidir. Sanayici emlakçı gibi sürekli yer aramamalıdır. Üretmenin büyük riskler taşıdığı bu kırılgan günlerde, büyük emeklerle üretim yapan insanlar üretimden çıkmaya zorlanmamalıdır. Üreten cezalandırılmamalı, ödüllendirmelidir. Üretmezsek yok oluruz.”

MESGEP-  Mersin Sanayisini Geliştirme Platformu yolda
Toplantı sonunda birlik ve beraberliğini sağlayacak, sanayicinin tek ve güçlü ortak sesi olacak sanayi geliştirme platformunun Mersin Sanayisini Geliştirme Platformu (MESGEP), adı altında kurulmasına karar verildi. Kısa sürede hayata geçirilmesi hedeflenen platforma daha sonra Mersin ilçelerindeki sanayi sitelerinin de dahil edilmesi ve orta vadede vakıfa dönüştürülecek şekilde yapılandırılması planlandı. 

Sanayi sitelerinde yeni çıraklık destekleri anlatılacak
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan platformun kurulması sürecinde boş durmadıklarını, tüm sanayi sitelerindeki sanayicilere verilen destek mekanizmalarını daha etkin anlatacak toplantılara başlayacaklarını söyledi. İlk etkinliğin çıraklık maaş ve sigorta destekleri konusunda 8 Haziran’da Mersin Sanayi Sitesi’nde başlayacağını kaydeden Kızıltan, 15 Haziran’da ise Tırmıl Sanayi Sitesi’nde devam edeceklerini bildirdi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Mersin İŞKUR, Mersin KOSGEB ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde çıraklık eğitim ve süreçlerini ile buna ait desteklerin detaylarını tüm sanayicilere tek tek anlatacaklarını kaydeden Kızıltan, bununla ilgili bir masa kuracaklarını da belirtti. Kızıltan sözlerini, “Destekleri sadece büyük sanayiciler kullanmamalı. Bu desteklere küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerimizin çok daha fazla ihtiyacı vardır. Bu noktada MTSO olarak Mersin’de bulunan tüm sanayi siteleri ile dayanışma içinde olacağız” diye tamamladı.
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER