Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) AB Bilgi Merkezi tarafından meslek lisesinde eğitim gören kız öğrencilere yönelik Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi’nde “Dijital Okuryazarlık, Eleştirel Düşünme ve Siber Güvenlik Çalıştayı” düzenlendi.
UNESCO Üye Devletlerinin kararıyla, Kasım ayının ilk Perşembe günü siber zorbalık da dahil olmak üzere ‘Okulda Şiddet ve Zorbalığa Karşı Uluslararası Gün’ olarak ilan edildi. Okulla ilgili şiddetin tüm biçimlerinin çocukların ve ergenlerin eğitim, sağlık ve refah haklarının ihlali olduğu kabul edildi. Aynı şekilde BM Genel Kurulu kararı ile 25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ilan edildi. Bu kapsamda MTSO AB Bilgi Merkezi Kasım ayında Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde lisede okuyan kız öğrencilere yönelik ‘Dijital Okuryazarlık, Eleştirel Düşünme ve Siber Güvenlik Çalıştayı düzenledi. Çalıştay ile gençler bir taraftan dijital konudaki yetkinliklerini artırırken diğer taraftan dijital platformlar üzerinden karşılaşabilecekleri şiddet ve zorbalığa karşı bilinçlendirildi. Bu sayede öğrencilerin siber zorbalıkla mücadele yöntemleri, dijital teknolojinin doğru kullanımı, eleştirel dijital okuryazarlık konularında bilgi ve becerilerinin arttırılması hedeflendi.
Çalıştay kapsamında Sabiha Çiftçi MTAL, Kadri Şaman MTAL, Zeytinlibahçe MTAL ve Hafsa Sultan MTAL olmak üzere dört meslek lisesinden 10’uncu sınıfa giden 20 kız öğrenciye tüm gün boyunca Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi’nde eğitim verildi.
Kadınların ve kız çocuklarının haklarını tam olarak kullanmalarını sağlamak ve siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarını artırmanın AB'nin temel hedefleri arasında yer aldığı bildirilen Çalıştay ile Türkiye'de kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi konusundaki farkındalığın genç yaşlardan itibaren kazandırılması hedeflendi.