Mersin, 5. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi’ne evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar yalnızca akademik camia tarafından düzenlenen kongre, bu yıl ilk kez özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının ortaklığıyla daha zengin hale getiriliyor. 26-28 Mayıs tarihleri arasında Mersin’de düzenlenecek kongre ile özel sektör temsilcileri bir taraftan mevcut sorunlarına çözüm bulma fırsatı yakalarken diğer taraftan sunum gerçekleştirecek akademisyenlerle önümüzdeki süreçte birlikte çalışabilme imkanı yakalayacak.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konunun teknik detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yüksel Özdemir, organizasyonun MTSO, MDTO, Lojistik Derneği (LODER) ve Toros Üniversitesi işbirliğinde düzenleneceğini anlattı. Kongreyi Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, MIP, ÇKA, TÜBİTAK, Tarsus Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’nin de desteklediğini açıklayan Özdemir, tüm Mersin’in kurum ve kuruluşlarının organizasyona sahip çıktığını vurguladı. Kongrede 90 adet bildiri sunulacağını ifade eden Özdemir, “Aslında çok daha fazla bildiri vardı ancak hakem kurulu 90 tanesini seçti ve bu bildirilerden bin sayfalık bir bildiri metni yayınlandı” dedi. Kongrenin temasının Karma Taşımacılık ile Doğu Akdeniz’de Lojistik olduğunu kaydeden Özdemir, 8 davetli konuşmacı bulunduğunu, 42 farklı üniversiteden 156 akademisyen ve araştırmacının da 90 adet tam metin bildiri sunumu gerçekleşeceğini söyledi. İlk gün açılış olacağını, kongrenin 6 salonda gerçekleşeceğini bildiren Özdemir, son gün ise Tarsus’taki teknik gezi ile kapanış yapılacağını anlattı.
Aşut: “Özel sektör sorunlarının çözümünü bulabilecek”
Konuşmasında kongrenin Mersin için önemine dikkat çeken MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, “Bu kongre özellikle özel sektör adına büyük önem taşıyor. Kongrede sunulacak her bildiri özel sektörü yakından ilgilendirmektedir. Özel sektör kendisine ilişkin sorunları için çözüm önerilerini bu bildirilerden bulabilecektir. Örneğin uluslararası lojistik hareketlerinde gerçekleşen karma taşımacılıkta verimliliğin artırılmasına yönelik ipuçları özel sektöre sunulacaktır” dedi.
Öte yandan bir diğer önemli nokta olarak özel sektör temsilcileriyle akademisyenlerin birlikte hareket edebilme imkanı bulunmasını gösteren Aşut şunları söyledi:
“Özel sektör temsilcileri var olan sorunları için çözüm olarak gördükleri bildirileri sahibi akademisyenlerle tanışma ve hatta ortak çalışma için fırsat bulacak, gerekirse bu akademisyenlerden danışmanlık hizmeti alabilecektir. Kongre sonunda ilimiz adına büyük önem taşıyan karma taşımacılık temalı sonuç raporu hazırlanarak ilgili tüm taraflarla da paylaşılacaktır. Hazırlanacak olan bu sonuç raporunun en büyük özelliği ise 42 farklı üniversite yani 42 farklı bakış açısının bu raporda yer alması. Yani kendi kendimize çözüm üretmek yerine farklı bakış açılarına da ulaşabilecek olmamız.”
Böylesi bir organizasyonun turizme katkılarına da değinen Şerafettin Aşut, ülkenin farklı illerinden 400’ü aşkın kişinin misafir edileceğini söyledi. Bu organizasyon ile kongre turizminin gelişimine katkı sunulabileceğine dikkat çeken Aşut, “Mersin bundan sonrasında neden kongrelerle anılmasın?” sorusunu yöneltti.
Lokmanoğlu: “Mersin doğal bir lojistik bölge”
MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise Mersin’in lojistik üstünlükleri hakkında bilgi verdi. Türkiye’de üç tane lojistik merkez bulunduğunu, bunların İstanbul, İzmir ve Mersin olduğunu kaydeden Lokmanoğlu, “İzmir ihracat ağırlıklı ve çok fazla potansiyeli olmayan bir merkez. İstanbul’un servis yaptığı bölgeler var. Mersin ise ithalat, ihracat ve transit yüke hizmet veriyor. Servis alanımız hem İzmir hem de İstanbul’dan daha fazla” dedi. Kimseden destek almasa da Mersin’in doğal bir lojistik merkez olduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, “Çünkü tabanımız sağlam. Mersin’de lojistik merkez kurulması adına çalışmalarımız devam ediyor. Yılmadan bundan sonra da her türlü çalışmayı devam ettireceğiz” dedi.
Her zaman daha iyisini yapmak için bilgiye ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, bu kongrenin de yeni bilgilere ulaşabilmek adına önem taşıdığını söyledi.