MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

KOBİ’lere istihdam hibe programı tanıtıldı  05.08.2021 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi. Mersinli KOBİ’lere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) işbirliğinde yürütülen ENHANCER Projesinin ‘İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı’ teklif çağrısı tanıtıldı. 3 milyon Avro’luk bütçeye sahip, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin olmak üzere 6 ilde KOBİ’lerin istihdamını desteklemeyi hedefleyen hibe programına son başvuru tarihi, 13 Eylül.


KOBİ’lere istihdam hibe programı tanıtıldı 

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER Projesi kapsamında, KOBİ’lerin istihdamını destekleme amacıyla ‘İstihdam Yaratma Odaklı KOBİ Hibe Programı’ duyuruldu. Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin olmak üzere 6 il için 3 milyon Avro’luk bütçeye sahip projeye, 10-249 çalışan sayısına sahip, bu 6 ile kayıtlı ve 1 Temmuz 2019 ve öncesinde kurulmuş KOBİ’ler başvurabilecek. 

Ateş: “Hedef, KOBİ’lerin sürdürülebilir istihdam yaratmalarını sağlamak”
Toplantıda sunum yapan ICMPD Enhancer Projesi İstihdam Yaratma Odaklı Hibe Programları Takım Lideri Gökmen Ateş, başvuru şartları, tarafların, projelerin ve maliyetlerin uygunluğu hakkında bilgilendirdi. 
Teklif çağrısının özel amacının, hedeflenen illerde bulunan ve iyi yapılandırılmış, mali açıdan istikrarlı küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) katkıda bulunmak ve büyüyüp Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ile Ev Sahibi Topluluklar için sürdürülebilir istihdam yaratmalarını sağlamak olduğunu belirten Ateş, “Teklif çağrısı kapsamında KOBİ’ler desteklenecektir ama burada Türkiye’deki değil AB’deki KOBİ tanımı dikkate alınmıştır. AB tanımına göre KOBİ’ler ise, 250’den az personeli olan ve yıllık cirosu 50 milyon Avro’yu geçmeyen ya da yıllık toplam bilançosu 43 milyon Avro’nun altında olan işletmeler olarak tanımlanmaktadır” dedi. 

“İstihdamın yüzde 25’inin kadın istihdamı olmasını bekleniyor”
Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı, tekstil ve hazır giyim, tarım gıda, mobilya imalatı, ayakkabıcılık gibi birçok sektörlerde iş yaratmayı amaçlayan projelerin destekleneceğini belirten Ateş, “Bu hibe programı kapsamında yaklaşık 75 KOBİ’nin desteklenmesi planlanıyor. Bu 75 KOBİ’nin ise, yüzde 60’ı Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve yüzde 40’ı ev sahibi topluluklar için olmak üzere 225 yeni iş yaratması bekleniyor. Proje teklif çağrısı ayrıca toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım ile toplam yaratılan istihdamın yüzde 25’inin kadın istihdamı olmasını bekleniyor” şeklinde konuştu. 

Başvuru şartları 
Hibe programı başvuru sahiplerinin AB KOBİ tanımı üzerinden değerlendirileceğine işaret eden Ateş, başvuru sahiplerinde; 100 yüz özel sektöre ait olması, vadesi geçmiş sosyal güvenlik ve vergi borcunun olmaması, temerrüte düşen kredisinin olmaması, proje teklif çağrısının ilan edildiği tarihten itibaren en az 2 yıl önce kurulmuş olması, 2019 ve 2020 yıllarında net kar elde etmesi ve 2020 yılındaki cirosunun (TL) 2019 yılına kıyasla yüzde 25’ten fazla düşmemesi, şartlarının arandığını kaydetti. 
Başvuruların yalnızca ICMPD Elektronik Başvuru Platformu üzerinden teslim edileceğini belirten Ateş, başka yollarla, örneğin e-posta veya posta yoluyla gönderilen başvuruların reddedileceğini söyledi. Başvurular için Hibe Başvuru Formu hazırladıklarını aktaran Ateş, başvuru sahiplerinin başvuruları İngilizce sunmaları gerektiğini sadece resmi kurumlardan alınan belgelerin Türkçe olarak sunulabileceğini ve el yazısı ile yapılan başvuruların kabul edilmeyeceğini belirtti. Ayrıca başvuru sahiplerinin başvuru işlemlerini yapabilmek adına platforma kayıt olmak zorunda olduklarını hatırlatan Ateş, kayıt olunduktan sonra tüm Teklif Çağrısı dokümanlarının erişeme açılacağını söyledi. 
Başvuruların teslimi için son tarihin, 13 Eylül 2021 olduğuna da değinen Ateş, başvuruların geçerli olabilmesi için son teslim tarihinden önce gönderilmeleri gerektiğine dikkat çekti. 

Hibe Sorumlusu Elifcan Ekinci ise, hibe programı hakkında detaylı bilgi aktardı. 
Hibe programı için detaylı bilgiye; www.enhancerprojesi.com adresinden ulaşılabilir. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER