MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan, Mersin’in 100 yıllık ekonomik tarihini anlattı 07.01.2022 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Mersin’in kurtuluşunun 100. yılı kutlama programları kapsamında ‘100 Yıllık Süreçte Mersin Sanayisi ve Ticareti’ konulu etkinliğe katıldı. 100. Yıl Etkinlik Çadırı’nda Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu’nun moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte Kızıltan, kent ekonomisinin tarihçesi hakkında bilgiler paylaştı.


Kızıltan, Mersin’in 100 yıllık ekonomik tarihini anlattı

Mersin’in sanayi ile gelişip büyüyen bir kent olduğunu ardından sanayinin desteklenmesi adına liman yatırımının, bankaların, ticaret mahkemelerinin geldiğini kaydeden Kızıltan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da 1886’da kentin ekonomik gücü nedeniyle kurulup Türkiye’nin ilk odaları arasında yer aldığını bildirdi. Ardından tarımın ve dış ticaretin gelişim süreçlerini anlatan Kızıltan, gayrimüslim ve Levantenlerle başlayıp gelişen ticari hayatın Cumhuriyet sonrasında nasıl Türk girişimcilerle devam ettiğini özetledi. Bu yapısı itibariyle Mersin’de farklı din ve kültürlerin bir arada yaşayabildiğini dile getiren Kızıltan her alanda olduğu gibi bu özelliği ile Türkiye’ye örnek olduğunu vurguladı. 
Mersin’in yalnızca ticaret ve sanayide değil, eğitim ve kültür alanında da kendisini geliştirdiğine işaret eden Kızıltan konuşmasını MTSO’nun çalışmaları ve gelecek hedeflerini anlatarak sürdürdü. 

“Planlı kalkınmanın fitilini Mersin’den ateşleyeceğiz”
Güçlü kurumsal yapısı ile MTSO’nun Türkiye’nin örnek odalarından biri olduğunu kaydeden Kızıltan şunları söyledi: 
“Kent adına önemli projelere imza atıyoruz. Şu sıralar kentin hinterlandı ile birlikte planlanması üzerine çalışıyoruz. Mersin’in stratejik kalkınma planını hazırlama çalışmalarımız sürüyor. Bunun için Ankara’da TOBB’un Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) var. Başkanıyla görüşüp Mersin’in biraz daha planlı, programlı ilerlemesini sağlamak için hem sanayi hem ticari alanda önemli bir çalışma yapacağız. Bunu daha ileri götürüp bölgenin, hinterlandının imkanlarını da dahil ederek hem fiziki hem coğrafi hem stratejik, yer altı ve üstü kaynakları, tarım ürünleri toprak yapısını değerlendirip ekonomik havza oluşması anlamında çalışacağız. Mersin nereye gidecek şimdiden planlayacağız ki hedefe varabilsin. Türkiye yaklaşık 20 yıldır planlamadan yoksun. Biz bunu değiştirip Mersin’i planlayacağız. Ardından Mersin’in tüm dinamikleriyle kalkınma planı, strateji planı, tarım planı burada diyerek Hükümete sunacağız. Yasal zemini, finansal kaynakları hazırlayın biz Mersin ve hinterlandının bu şekilde gelişmesini istiyoruz diyerek Türkiye’nin artık planlı kalkınmasının fitilini ateşleyeceğiz. 

“Kenti geliştirecek her projenin içindeyiz”
MTSO olarak kenti geliştirecek her türlü projenin, yatırımın destekçisi olduklarını da vurgulayan Kızıltan, OSB’lerin kurulmasından teknopark yatırımına model fabrika kurulmasından sanat ve eğitime kadar her alanda Odanın maddi manevi destek sağladığını bildirdi. Bundan sonrasında tüm kentten aynı dayanışmayı görmek istediğini dile getiren Kızıltan, tüm belediyelerin kent yararına birlikte hareket etmesinin önemli olduğunu belirtip, Mersin’in ihtiyaçlarının belli olduğunu, bu ihtiyaçları çözecek kararların siyaset uğruna budanmaması gerektiğini söyledi.

 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER