MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan, kurumsallaşma konusundaki tecrübelerini aktardı 01.09.2022 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) tarafından gerçekleştirilen ‘MESİAD Üyeleri Kurumsallaşarak Dünyaya Açılıyor’ Projesi’nin Final Raporunun Sunum Toplantısı’na katıldı. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) destekli proje kapsamında MESİAD Üyesi 10 firmanın check-up’ı yapılarak kurumsallaşmaları adına eksikler, neler yapılması gerektiğine dair raporlar oluşturuldu. Raporların akademisyenlerce açıklandığı toplantı sonunda projeye katılan 10 firmaya katılım belgesi verildi. 


Kızıltan, kurumsallaşma konusundaki tecrübelerini aktardı

Toplantının açılışında konuşarak bir aile şirketi olarak kurumsallaşma konusundaki tecrübelerini aktaran MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kızıltan, katılımcılara, “Kurumsallaşalım derken hantallaşmamak, doğru adımlar atabilmek önemli” dedi. Özellikle üç konuya dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kızıltan, bu konuları, ikinci ya da üçüncü kuşak yönetimi devralırken en büyük kardeş yerine liyakat sahibi kardeşe verilmesi, iyi eğitimlerden geçen genç nesle daha fazla güvenip onlardan en iyi şekilde yararlanmanın yöntemlerinin tespit edilebilmesi ve ikinci ya da üçüncü kuşağın okulu bitirmesi sonrası farklı tecrübeler edinebilmeleri adına mutlaka farklı bir kurumda görev alması gerekliliği olarak sıraladı. Çocuklar okul bittiğinde aile şirketinde çalışmaya başlarsa tecrübeleri bulunmaması nedeniyle oluşan kara düzenin bir parçasına dönüştüğüne değinen Kızıltan, farklı iş kültürlerinden tecrübe edilmesinin önemini vurguladı. Kızıltan bu iyi eğitimli kuşaktan daha fazla nasıl yararlanabileceklerine dair ilk kuşağa da eğitim verilmesi gerekliliğine dikkat çekti.  
MESİAD Başkanı Engin ise 4-5 ay önce başladıkları projenin başarıyla tamamlandığını dile getirerek, bundan sonrasında ‘İstihdam Fabrikası’ isimli projelerini hayata geçireceklerini bildirdi. 
Toplantıda hazırlanan ortak rapordan başlıklar okuyan akademisyenler ise aile şirketlerinin kurumsallaşmasının aile reisinin kurumsal düşünmesiyle başlayabileceğini söyledi. Kurumsallaşmanın kontrol kaybı olarak düşünülmemesi gerektiği, aksine daha iyi yönetim, kontrol artışı olarak algılanması gerektiği vurgulanan toplantıda, “Kurumsallaşma bugünü değil yarını kurtarmak, sistem oluşturmak demektir” ifadeleri kullandı. Ayrıca aile şirketlerinin mutlaka bir aile anayasası oluşturmasının önemine de işaret edilen toplantıda her ailenin farklı yapıda olduğu hatırlatılıp, ailenin yapısına uygun hazırlanan ve tüm aile fertlerinin onayladığı bir anayasanın kalıcı olacağı dile getirildi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER