MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kızıltan: “Erbil ile Mersin arası işbirliği coğrafyanın kaderini değiştirebilir” 26.05.2023 tarihinde yayınlandı

Uluslararası Sanayiciler ve İşadamları Derneği (USİAD) ile birlikte Irak’ta bir dizi temasta bulunan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, temaslar sırasında katıldığı bir televizyon programında, Erbil ile Mersin arasındaki işbirliğinin coğrafyanın kaderini değiştirebileceğini söyledi. 


Kızıltan: “Erbil ile Mersin arası işbirliği coğrafyanın kaderini değiştirebilir”

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, USİAD Başkanı Nevaf Kılıç ile birlikte Irak’ta bir dizi temasta bulundu. Üç gün süren görüşmeler kapsamında Kızıltan’a MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri İdris Üstemel ve Yılmaz Özdemir de eşlik etti. İlk gün Erbil Valisi Umed Xoşnaw ile bir araya gelip ardından bu yıl 7’incisi düzenlenen Türkiye – Irak ve Kürdistan Bölgesi Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne katılarak iş insanlarıyla buluşan heyet, burada 13. Erbil Uluslararası Yapı, İnşaat, Belediye Ekipman ve Makine Fuarı’na da katıldı. Temasların ikinci gününde Kerkük’e geçen Kızıltan ve beraberindekiler burada Kerkük Valisi Rakan Said’e nezaket ziyaretinde bulundu. Irak’ta gerçekleştirilen resmi temaslar arasında IKBY Bölge Bakanı Aydın Maruf, Kerkük Ticaret Odası Başkanı Sabahaldeen Al Salihi ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Dara Jalıl Al-Khayat görüşmeleri de yer aldı. 

“Mersin - Erbil arası doğrudan uçuş talebi”
Irak’taki temaslar ilk gün Erbil Valisi Umed Xoşnaw ziyaretiyle başladı. Görüşmede özellikle Mersin ile Erbil arasında doğrudan uçak seferlerinin başlatılması konusu öne çıktı. Erbil ile Mersin arasındaki ekonomik ilişkilerin nasıl güçlendirilebileceğine dair görüş alışverişinde bulunuldu. Yeni açılan Zêt Sınır Kapısı ile birlikte ticari ilişkilerin düzeyinin yükseltilmesi gerektiği ifade edildi. Mersin’de faaliyete başlamasına sayılı günler kalan Çukurova Bölgesel Havalimanı’ndan Erbil ve Mersin arasında doğrudan uçuşların başlaması için bugünden kapsamlı çalışma yürütülmesine karar verildi. Bu çalışmanın ilişkilerin karşılıklı daha da güçlenmesi için bir dönüm noktası olacağı vurgulandı. Ardından Erbil Ticaret ve Sanayi Odası evsahipliğinde bu yıl 7’ncisi düzenlenen Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne katılan Mersin heyeti, burada gerek toplu gerekse ikili görüşmeler gerçekleştirerek hangi alanlarda işbirliği yapılabileceğini değerlendirdi. 

Mersin firmalarına yatırım çağrısı
Programın ikinci gününde Kerkük Valisi Rakan Said ile görüşen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Mersin Heyeti, bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi aldı. Aktardığı bilgiler sonrası Türk firma ve girişimcilerine duyduğu güveni vurgulayan Vali Said, kentin kalkınması için bölgede daha çok Türk yatırımcısını görmek istediklerini söyledi. 
Son 20 yılda Irak-Türkiye ilişkilerinde özellikle ticaret açısından önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Said, Irak genelinde Türk malı ve ürünlerine rağbetin giderek arttığını belirtip bunun kalkınma ve imara da yansımasını istediklerini söyledi. 

“Bir teknik heyetle yatırımlar planlanmalı”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise atalarının Kerkük'ten Türkiye'ye göç ettiğini ifade ederek Kerkük'te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerde Kerküklülerin Türkiye'ye verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini ileten Kızıltan, Irak'ın ve Kerkük'ün kalkınması için Mersin'in tüm deneyimi ve birikimlerini paylaşmaktan mutluluk duyacağını söyledi. 
Vali Rakan Said’in yatırım çağrısına sıcak baktıklarını, kendi amaçlarının da ticareti karşılıklı artırmak olduğunu dile getiren Kızıltan, “Biz burada ne üretilebileceğinin belirlenebilmesi adına bir Teknik Heyet kurulmasını öneriyoruz. Plan yapmalıyız. Bu plan doğrultusunda Kerkük’ü nasıl geliştireceğimizi ortaya koyup nerede ne üretebileceğimizi saptamalıyız. Aksi halde çarpık bir gelişme olacaktır. İyi bir planlama ile tarımdan sanayi üretimine, turizmden sağlığa birçok alanda işbirliği yapılabilir” ifadelerini kullandı. 
Yatırım ve Ticaret Zirvesi’nin Kerkük Ticaret Odası evsahipliğinde düzenlenen ikinci ayağına da katılan Mersin heyeti daha sonra 13. Erbil Uluslararası Yapı, İnşaat, Belediye Ekipman ve Makine Fuarı’na katıldı. Irak Ticaret Bakanlığı, Irak İnşaat ve İskan Bakanlığı, Irak Ekonomik Konseyi, IKBY Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, IKBY İnşaat ve İskan Bakanlığı, IKBY Elektrik Bakanlığı, IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Iraklı İthalatçı ve İhracatçı Birliği, Erbil TSO, Duhok TSO ile Süleymaniye TSO tarafından desteklenen fuarda Mersin ile Irak ticaretinin geliştirilmesi adına önemli temaslarda bulunuldu. Fuarda IKBY Başkanı Masrur Berzani ile de bir araya gelindi. 

Kızıltan, TV programından halka seslendi
Irak görüşmeleri sırasında Başkan Kızıltan Rüdaw TV’de Cafer Mubeşirniya’nın sorularını da yanıtladı. Mersin ile Erbil arasındaki ticarette büyük ilerlemeler kat edildiğini belirten Kızıltan, şunları söyledi:
“Erbil’e üçüncü gelişim ve ikinci televizyon programım. O günden bugüne ikili ticaretimizin çok geliştiğini gördüm. Hemen her türlü ürünün ticareti yapılıyor. Son dönemlerde sağlık turizmi ile ilgili talepler de arttı. Bunu daha çok artırmak için buradayız.”
Sadece ticaret değil, iki kentin spor, kültür ve sosyal anlamda işbirliğini artırmak istediklerine de değinen Kızıltan, “Kültürlerimizi birbirine yaklaştırmak ve daha iyi sosyal ilişkiler kurmak istiyoruz. Amacımız bölgeyi, bölge insanının daha iyi yaşayabileceği bir yer haline getirmek” dedi.

“Mersin, Erbil’de her türlü tarım ürününü üretebilir”
Mersin’in tarımsal alanda da Türkiye’nin önde gelen kentlerinden olduğunu ve kentte her türlü ürünün üretildiğini belirten Kızıltan, Erbil’e tarım alanındaki tecrübelerini aktarmak istediklerini de ifade etti. Erbil’de geniş araziler bulunmasına rağmen tarım yapılmadığına dikkat çeken Kızıltan, bölgede yapılacak jeolojik bir çalışmayla derin sondajlarla su kuyuları açılıp sulu tarıma geçilmesi halinde bu imkanların Mersinli yatırımcıların tecrübesiyle birleştirilip her türlü tarım ürününün üretilebileceğini aktardı. 
“Mersin ile Erbil’in kardeşliği bölgeye örnek teşkil etmeli” diyen Kızıltan, “Bu iki kentin işbirliği, belki bu coğrafyanın kaderini değiştirebilecektir. Onun için biz kardeşliği çok önemsiyoruz. Bu ticari ilişki iki ülkenin birbirine yakınlaşmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER