MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İşletmelerin kalifiye ara eleman bulma sorunu çözülüyor 13.01.2022 tarihinde yayınlandı

İşletmelerin kalifiye ara eleman bulma konusunda yaşadığı sıkıntı Mesleki Eğitim Merkezi Programı ile çözülecek. Program kapsamında bir gün okulda, 4 gün işletmede eğitim alacak öğrenciler üçüncü yılın sonunda kalfalık, dördüncü yılun sonunda ise hem ustalık belgesine hem de lise diplomasına sahip olacak. Devlet tarafından desteklenen program ile eğitim süresince öğrencinin SGK primlerinin (iş kazası, meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası) yanı sıra 9,10 ve 11. sınıf öğrencilerine ödenecek asgari ücretin yüzde 30’u, 12. Sınıf öğrencilerine ödenecek asgari ücretin ise yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak. 


İşletmelerin kalifiye ara eleman bulma sorunu çözülüyor

Mesleki Eğitimde yeni dönem: Yeni Mesleki Eğitim Merkezi Programı

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile usta çırak ilişkisiyle öğrencilerin meslekleri işbaşında öğrenmelerini sağlayan bir programdır.

Öğrenciler istedikleri mesleki alanda hem çalışarak hem de okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler SGK’lı olur.

Meslek Liselerinden farklı olarak öğrenciler haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmede beceri (işbaşı) eğitimi alırlar. Bu sistemde pratik eğitim esastır, iş, işbaşında öğrenilir.

İşletmelerde işbaşı eğitimi 1.sınıftan. 4.sınıfa kadar devam eder. Öğrenciler 3.yılın sonunda Kalfalık Belgesi, 4.yılın sonunda da Ustalık Belgesi almaya hak kazanır. Ayrıca mezun olan öğrencilere Lise Diploması da verilir.

Kayıt Şartları: 
•    En az ortaokul mezunu olan 14 yaşından büyük herkes Mesleki Eğitim Merkezlerine kayıt olabilir.
    Sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olması,
•    Mesleki Eğitim Merkezleri müfredatı kapsamında olan 33 Alanda yer alan 181 dalda yer alan işletmelerde çalışabilecekler ve/veya halihazırda çalışanlar,
•    İşletmenin standartlara uygun eğitim verilebilecek atölye veya işyeri olması, işletmede usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir.

Mezunlarına Faydası:
•  
 Eğitim görürken çalışarak ücret alma imkanı,
•    Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ve Lise Diploması alma imkanı, 
•    Ustalık Belgesi ile kendi işyerini açabilme imkanı,
•    Ustalık Belgesi alanların MYK Belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

İşletmelere Faydası:
• 
   Eğitim süresince öğrencinin SGK (iş kazası, meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası) primleri devlet tarafından karşılanır,
•    9., 10. ve 11. Sınıf öğrencilerine ödenecek olan asgari ücretin %30’u, 12.sınıfta okuyan öğrencilere ödenecek asgari ücretin %50’si devlet tarafından karşılanır.
    İşletmede işlerin aksamaması için işbaşı eğitim imkanı.

Kayıt Yerleri: Mersin’de  faaliyet gösteren 61 Mesleki Eğitim Kurumu (Mesleki Eğitim Merkezleri ve Meslek Liseleri)

Son Kayıt Tarihi: 4 Şubat 2022 (2021-2022 eğitim dönemi için) 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER