Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Akdeniz İhracatçıları Birliği (AKİB) ortaklığında düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri kapsamında organize edilen kongrenin son panelinde ‘Üniversite-Sanayi İşbirliği’ masaya yatırıldı. Panelde bir araya gelen sanayiciler ve üniversite rektörleri çalışmalardan daha iyi sonuç alınabilmesinin yöntemlerini tartıştı. Konuşmasında sanayici ile akademisyenlerin işbirliğine hazır olduğuna dikkat çeken Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bunun başarılabilmesi için şartların düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Geçim derdine düşen bir akademisyenin araştırma yapma isteğinin kalmayacağını vurgulayan Aşut, öncelikle bu sorunun çözümünün tartışılması gerektiğini anlattı.
Adana Sheraton Otel’de iki gün süren etkinlikler kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Habertürk Gazetesi Editörü Seçkin Ürey’in gerçekleştirdiği panelin konuşmacıları arasında Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adaa Hacı Sabancı OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı ve ÇKA Yönetim Kurulu Üyesi Şerafettin Aşut, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy yer aldı.
Aşut: “İnovasyon kavramını Türkiye’ye taşıyan Mersin’dir”
Konuşmasına İnovasyon Haftası’nı çok önemsediğini dile getirerek başlayan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, inovasyon kavramını Türkiye’ye taşıyan kentin de Mersin olduğunu belirtti. Bu kavramın 2005’te hazırlanan RİS Mersin Projesi sonrasında oluşup yayıldığını hatırlatan Aşut, o proje ile Mersin’in inovasyon yapabileceği stratejik sektörlerini belirlediğini anlattı. Bugün ise bu projenin revize edilme zamanı geldiğini kaydeden Aşut, şimdilerde RİS Plus Projesi’ni geliştirdiklerini, bu proje ile de revize edilen ilk projenin akıllı şehirle entegre bir yapıya dönüştürüleceğini söyledi. Mersin’in ardından Adana’nın da RİS Adana’yı yapmaya hazırlandığını kaydeden Aşut, “Adana da önümüzdeki süreçte hangi sektörleri inovatifse onları yukarı taşıma gayretine girecek. Bu sayede üniversite sanayi işbirliği de güçlenecek. Bilime dayalı birçok bilgi ortaya çıkacak ve Adana için önemli bir kaynak oluşacak” dedi.
Mersin’de geliştirilen bir diğer inovatif ve üniversite sanayi işbirliğine dayalı projenin ise Fikir Otobüsü Projesi olduğunu kaydeden Aşut, bu projede de Mersin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde kurulan ön kuluçka merkezinde yine tarım, turizm, lojistik sektörlerine yönelik geliştirilecek inovatif fikirlerin melek yatırımcılarla buluşturularak hayata geçirilmesini hedeflediklerini anlattı.
“Bilim üreten akademisyenlerin maddi kaygısı olmamalı”
Üniversite sanayi işbirliğinin gelişmesinin formülünü de veren Aşut, şöyle konuştu:
“Ben sanayicilerle akademisyenlerin birbirine ulaşmadığına inanmıyorum. Ancak maddi kaygı içinde olan bir akademisyenin bilimsel çalışma yapmasını da bekleyemezsiniz. Önce bu konuyu tartışmalıyız. Mevcut durumda akademisyenin ders saatinden zaman ayırıp proje araştırması, emeğinden feragat etmesi gerekiyor. Bu sistemin önüne geçilmeli.”
Ardından Türkiye’de temel bilimlerde yapılan çalışmaların yetersizliğine dikkat çeken Aşut, son dönemlerde fizik, kimya, matematik gibi temel bilimlerin kapatılması yönünde adım atıldığını ve bu yanlıştan dönüldüğünü hatırlattı. Ancak yine de bu bölümlerden mezun olan öğrencilerin öğretmen olma gayretini üzülerek takip ettiğini dile getiren Aşut, “Bu öğrenciler sanayinin, bilimin, ar-age’nin ihtiyacı olan nitelikli personel. Ancak bu alanlar geliştirilemediği için öğretmen olmak istiyorlar. Bu noktada mevzuatsal düzenlemeler yapılmalı” dedi.
Kıvanç: “Meslek liselerini TOBB yönetmeli”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise konuşmasında yalnızca üniversite sanayi işbirliğinin değil, sanayinin sanat okulları, meslek liseleriyle de aktif işbirliğinin tartışılması gerektiğini vurguladı. Üniversitelerle iyi iletişim halinde olduklarını kaydeden Kıvanç, “Ancak çıraklığı yapılmayan işin ustalığı da olmaz. Biz üniversite öğrencilerimizin eğitiminin bir bölümünü sanayide geçirmesini istiyoruz” talebinde bulundu. Öte yandan sektörlerin çok dinamik olduğunu ve ihtiyaçların doğru belirlenmesi gerektiğini de kaydeden Kıvanç, özellikle teknik lise ve meslek lisesi müfredatlarının ihtiyaca göre belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, “Meslek liselerini TOBB Yönetmeli” ifadesini kullandı.
Sütçü: “Sanayideki mühendis onay vermeden öğrenci mezun olmamalı”
Sanayicinin beklentilerini karşılayabilecek üniversite mezunlarının oluşması adına da bir işbirliği yapılması gerektiğine dikkat çeken Adana Hacı Sabancı OSB Başkanı Bekir Sütçü, üniversite öğrencilerinin eğitiminin belli bir bölümünü sanayi kuruluşlarında alması gerektiğini söyledi. Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de sanayi kuruluşlarındaki mühendisler onay vermeden öğrencilerin mezun olmaması gerektiğini kaydeden Sütçü, bu sayede istenilen kalitede personel yetişmesinin sağlanabileceğine değindi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, geliştirilen fikirlerin yeterince patente dönüştürülememesinden şikâyetçi olurken Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, her üniversitenin kendi bölgesinin şartlarına uygun araştırmalar yapması halinde gelişimin sağlanabileceğini söyledi. Antepfıstığını Gaziantep’in araştırması gerektiğini ifade eden Çamsarı, “Biz de narenciye üzerine çalışmalar yapmalıyız” dedi.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy Türkiye’de bilgi temeli oluştuğuna dikkat çekerek, konunun yalnızca üniversite sanayi işbirliğiyle kalmaması, buna bir de devlet unsurunun dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekerken İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli şunları söyledi:
“Türkiye’de üniversite sanayi işbirliği sorunu değil, üniversite sanayi işbirliğini yönetememe sorunu var. Konu 3’lü sarmaldan 4’lü sarmala gelmeli. Üniversite, sanayi ve kamu işbirliğine toplumun işbirliği de eklenmeli ki sonuca ulaşılabilsin.”