TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “<strong>Londra, Paris ve Berlin Ticaret ve Sanayi Odaları hangi standartta hizmet veriyorsa, MTSO da minimum bu standartta hizmet veriyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Mersin ziyareti kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret ederek, Meclis Üyeleriyle bir araya geldi.
Mersin’in huzurun, kardeşliğin ve barışın adı olduğunu belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Mersin; kendine sığınan herkese kucak açan; paylaşma ruhunun, gönül zenginliğinin adıdır. Mersin; alan değil, ülkesine veren; ekmeğini Türkiye ile paylaşan zenginliğin ve cömertliğin adıdır. Mersin; kişi başına düşen milli gelirde 81 il içinde sekizinci; vergi verme oranı ve miktarı ile beşinci; ihracatta her zaman ilk 10 kent içinde olan; dış ticarette İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci büyük bölgenin ve ekonomik büyüklüğün adıdır. Lojistikte ve tarımda lider; turizmde yenilikçiliği ve alternatif türlerin stratejisini oluşturabilen; sanayide marka illeri geride bırakmaya başlayan, katma değerin adıdır. Başkanımız Hisarcıklıoğlu’nun sürekli gündemde tuttuğu ve çok önem verdiği bir konuyu sizlerle paylaşmak isterim. Mersin bazında 2014 yılında 1 milyar 850 milyon dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Bu 1 milyar 850 milyon doların yaklaşık 2 milyon 750 bin kilograma tekabül eden bir üretimi var. Kullanılan teknolojiye göre ayırdığımızda; Mersin ihracatımızda; düşük teknolojili ihracatımızın bir kilosunu 1.1 dolara satıyoruz; düşük-orta teknolojili ihracatımızın bir kilosunu 1.4 dolara; orta ve ileri teknolojili ihracatımızın bir kilosunu 2.8 dolara satıyoruz; Mersin olarak, yüksek teknolojili ihracatımızın bir kilosunu tam 36 dolara satıyoruz. Evet, düşük ve orta teknolojili ihracatımızın kilosunu ortalama 2-3 dolara satarken yüksek teknolojili ihracatımızın kilosunu tam 36 dolara satıyoruz. İşte mesele budur. Ekonomimizi yüksek üretim teknolojilerine, bilgi ve iletişim teknolojilerine entegre etmeden, artık para kazanamayacağımızı görmek zorundayız. Peki, kilosunu 36 dolara sattığımız yüksek teknolojili üretimin Mersin ihracatındaki payı nedir? Ne yazık ki sadece yüzde 2.1. İhracatımızın yüzde 98’inin kilosunu 2-3 dolara satarken; İhracatımızın yüzde 2’sinin kilosunu tam 36 dolara satıyoruz. Zenginleşmenin yolunu bulmak için kahin olmaya gerek yok. Bizim bu yüzde 2’lik yüksek teknolojili ihracat payını yukarıya taşımaktan başka çaremiz yok. Girişimci sayımızı arttırmak ve ekonomimizi yüksek teknolojili üretime entegre etmek en köklü çözüm olacaktır. Bunun temeli de doğru eğitimdir. Doğru stratejiler ve KOBİ’leri bu vizyona taşımaktır” dedi.
Aşut, “Memur bir Türkiye değil, girişimci bir Türkiye”
Başkan Aşut, “Sizin en büyük vizyonunuz ve ülkeye en büyük armağanınız olarak gördüğümüz; bilgiye dayalı ekonomik dönüşümün en büyük destekçisi, rol modeli ve bilginin kaynağı olan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi; ve çağın bilgi yorumlamasının en büyük dinamiklerinden bir think-tank oluşumu olan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı - TEPAV’ın kurulmasına vesile olarak; girişimciliğe; yüksek teknolojili üretime ve bilgi-iletişim teknolojilerinin ekonomiye entegre edilmesine ne kadar önem verdiğini biliyoruz. Mersin’in bu yükselişinde, ekonomik dönüşümünde ve vizyonunda, sizin şahsınızda kurucusu olduğunuz bu kurumların inanılmaz büyük katkısı olmuştur. Her zaman ifade ettiğiniz gibi; memur bir Türkiye değil, girişimci bir Türkiye; firmaların ticari ömrünün ortalama 10 yıl olduğu bir Türkiye değil; kurumsallaşan ve firma ömrü nesillere uzayan bir Türkiye; kadınlarını ekonomiye entegre eden bir Türkiye; genç beyinleri bilgi iletişim teknolojileri ile buluşturan ve tek zenginliğimiz olan insan kaynağından yararlanabilen bir Türkiye; ve tüm bunları yaparken; bunların temeli olan ve en güzel şekli ile Oda ve Borsalarımızda somutlaşan; demokrasi, insan haklarına saygı, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkma ve evrensel değerleri yakalama temelinde gelişen; bir dünya ekonomisi dönüşümünü yakalayan bir Türkiye hedefimizdir. Özgürleşirken büyüyen; büyüdükçe özgürleşen bir Türkiye. Ne mutlu ki, tüm bu gelişmelerin arkasındaki en büyük güç, TOBB çatısı altında uyum içinde çalışan özel sektör oldu, Odalarımız ve Borsalarımız oldu. Bizler sadece ekonominin değil; demokrasinin ve sosyal huzurun da omurgası olduk. Siyaset üstü olduk, basit ayrımcılıklara itibar etmedik. TOBB çatısı altındaki Oda ve Borsalar olarak, iş dünyası olarak ayrıştıran değil birleştiren olduk; ve bu kültürü, bu edebi, bu büyük hizmet ruhunu, üst çatı kuruluşumuz olan TOBB’dan aldık. TOBB’un gücü, bizim gücümüzdür, camiamızın gücüdür. TOBB’un gücü, demokrasinin ve Cumhuriyetin gücüdür. Kentimize ve camiamıza olan katkılarını ve desteklerini tek tek saymak zaman alır. Ancak, özellikle Mersin Üniversitemizin Tıp Fakültesine yaptıkları büyük destek için, tüm Mersinliler adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, “MTSO, Türkiye’nin yüz akı Odalarından bir tanesi”
18. kez Mersin’de olmaktan mutlu olduğunu dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mersin ziyaretimiz kapsamında Anamur, Silifke, Erdemli ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Bugün de üniversite hastanemizdeki tesisi ziyaret etme imkanı bulduk. Böylesi hayırlı bir işe vesile oldukları için Şerafettin Bey’i kutluyorum. MTSO bugün Türkiye’nin yüz akı olan Odalardan bir tanesi. 129. Yılınızı kutluyorsunuz, artık bu bir gelenek haline gelmiş. Size en iyisi yakışırdı. Sağ olsun Şerafettin kardeşimin başkanlığında bunun en iyisini yapıyorsunuz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası akredite olmuş beş yıldızlı Odaların içinde yer alıyor. Bugün Londra, Paris ve Berlin Ticaret ve Sanayi Odaları hangi standartta hizmet veriyorsa minimum MTSO da bu standartta hizmet veriyor. Bu seviyeye geldiğiniz için başta Başkanınızı, Yönetim Kurulunuzu, Meclis Üyelerinizi ve çalışan kardeşlerimi kutluyorum. Şerafettin kardeşimle yakın çalışıyoruz ve onun fikirlerinden de istifade ediyoruz. Tüm Türkiye’de 10 bin meclis üyemiz var. Meclis üyelerimize yönelik eğitim toplantıları yapıyoruz. Bu eğitim toplantılarında özellikle üç günlük bilgilendirme toplantıları yaparak, gerek kişisel eğitim gerek kurumun verdiği hizmetlerden bilgilenme gerekse kendi işinizdeki sorunların aşılması noktasında bir eğitim çalışması oluyor. Özellikle MTSO Meclis Üyesi kardeşlerimin daha yoğun ilgi göstermesini bekliyorum. Özellikle Mersin’deki tüm Oda ve Borsaların mutabakatında bir akademik danışman atadık üniversitemize. İsmail Hoca’dan istifade etmek lazım. Sizlere hizmet etmek için atandı” ifadesinde bulundu.
"Mersin, bizim sanayi şehirlerimizden biri"
Mersin’in oynadığı rol itibariyle tarımda, lojistikte, dış ticarette ve sanayide Türkiye’nin en öncü illerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Başkan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti; “Artık güneş tam da Mersin ve Adana’nın olduğu yere doğuyor. Artık Marmara Bölgesi sıkıştı. Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi, Çukurova’yı da içine alarak Mersin başta olmak üzere Kayseri ve Konya’yı da içine alan havzada yükselmeli. Bu düşüncenin aktif edilmesi için birinci ihtiyaç olan yol. Bu yol için gerek Anadolu’ya gerekse Antalya’ya ulaşım çalışmaları sizlerin önceliği olmalıdır. Diğer önemli öncelik havaalanıdır. Bir an önce yeniden ihale yapılması noktasında hazırlıklar yapılıyor. Mersin’in yarı çapında dönen ekonomi tam 96 milyar TL. Yani dışarıya çıkmaya bile ihtiyacınız yok sizin. 300 km yarı çapta tam 96 milyar TL’lik bir ticaret hacmi var. İşte Mersin buradan daha fazla pay alabilir. Türkiye’nin en hızlı büyüyen limanı Mersin Limanı. Mersin bizim sanayi şehirlerimizden bir tanesi. Mersin’de müthiş fırsatlar var. Tabi ki sıkıntılar da var. Bunları 8 Nisan’da Başbakanımızla gerçekleştireceğimiz Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Şerafettin kardeşim birinci ağızdan dile getirecek.”
Başkan Hisarcıklıoğlu, “Mersin bölgesi olarak ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını riskli ülkelere yapıyoruz. Bu kapsamda benim ricam zor kazandığınız kaynakların eriyip gitmesine izin vermeyin. İhracat yaparken muhakkak bunu Eximbank üzerinden sigortalayın. Çok küçük meblağ karşılığında alacağınızın yüzde 100’ünü garanti altına alıyorsunuz. Alacak sigortasını devreye sokarak bunu aynı zamanda iç piyasalarda da yapıyoruz. İç piyasada yaptırdığınız sigortanın bedeli yüzde yarım. Bu maksimum tavan. Yani cironuzun yüzde yarımını sigorta ödeyerek bütün alacağınızı garanti altına alıyorsunuz. İkinci konu ise çeklerin ödemesindeki sıkıntı. Bununla ilgili Sayın Babacan ve Bankalar Kurulu ile toplantı yaparak çözüm yolu bulduk. Çok yakında piyasaya kare kodlu çek diye bir çek çeşidi girecek. İki çeşit çek olacak artık piyasada. Biri normal bildiğimiz çek diğeri ise bu kare kodlu çek. Kare kodlu çeki aldığınızda kare kodu okuttuğunuz zaman hangi müşteriden aldınız ise o müşterinin bütün bilgilerini görebileceksiniz. Bu bizler için büyük avantaj sağlayacak. Türkiye’nin sanayi dönüşümü için yeni bir hamle başlattık. TOBB Başkanı olarak 12 yıldır takip ettiğim bir şey var. Uluslararası anlaşmaya koyduğumuz kamu ihalelerinde yerli malına yüzde 15’lik fiyat avantajının tanınması olmasına rağmen bugüne kadar uygulatamamıştık. Artık kanun çıktı ve bu zorunluluk haline getirildi. Son odaklanmamız gereken konu seçimler sırasında Mersin’e gelecek siyasetçilerden beklentilerimizi ortak akılla belirlememiz lazım. Ortak yol haritası çıkarmamız lazım. Olmazsa olmazlarımız havaalanı, Tarsus turizm bölgesi, yol, Mersin’i Ankara ve Konya’ya bağlayacak hızlı tren hattının devreye girmesi, Mersin’i Antalya’ya bağlayacak yol hattı. Bunlar olmadan ticaret, sanayi, girişimcilik olmuyor. Bu kapsamda sizlerin en iyisini yapacağınıza inanıyorum” dedi.
Sayin Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ziyaretine ilişkin tüm fotoğraflar için aşağıdaki albümü tıklayınız...
2015.03.25.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Mersin Zİyareti |