Mersin ve Adana’daki Oda ve Borsalar ile “Mersin - Adana Oda ve Borsaları Birliktelik Toplantısı”, Adana’dan sonra Mersin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bölgesel anlamda Mersin-Adana güç birliğini oluşturmak amacıyla başlatılan ortak toplantılar düzenli olarak devam ediyor.
Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç’in Başkanlık ettiği, “Birliktelik Toplantısı”na, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan, Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı M. Cihat Lokmanoğlu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ömer Abdullah Özdemir ile Mersin ve Adana ili ve ilçeleri Meclis Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Her iki kentin ekonomisini geliştirmek ve bölgenin kalkınmasını sağlamak için fikirlerin görüşüldüğü toplantıya Karayolları Bölge Müdürü Necati Çakıroğlu da konuk olarak bir sunum yaptı. Adana-Mersin’deki ulaşım projelerini anlatan Çakıroğlu, konu ile ilgili detaylı bir brifing verdi. Özellikle Adana-Mersin arasındaki D400 karayolunun genişletilmesi ve düzenlenmesi, Mersin OSB’nin otobana bağlanması, Akdeniz sahil yolu ve Adana’daki ulaşım projeleri konuşuldu.
Mersin- Adana Oda ve Borsaları Birliktelik Toplantısı’nın ilkini Adana’da gerçekleştirdiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, “Mersin’de ikincisini gerçekleştirdiğimiz bu toplantı, iki kente önemli kazanımlar sağlayacak, hedefe birlikte ulaşmanın çabasını gösterecek ve meyvelerini birlikte toplayacağız. Bu güç birlikteliğinden hem Mersin hem de Adana kazançlı çıkacaktır” dedi.
Toplantıda konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Fiziksel olarak birbirinden ayırmanın mümkün olmadığı Mersin ve Adana’nın, Oda ve Borsaları öncülüğünde başlayan bu güç birliğinin, diğer tüm kurumlarımıza yansıyacağına gönülden inanıyorum. Büyük bir mutlulukla ve heyecanla başladığımız Mersin- Adana Oda ve Borsaları güç birliği hareketinin her toplantıda daha da verimli hale geldiğini görmek, bölgemiz adına tartışmak, ortak aklı yakalamak aslında sorunlarımızın tek çözümüdür. Biz bu ortak aklı yakalarsak inanıyorum ki, tüm Mersin ve Adana ortak bir paydada buluşacak ve bölgesel bir güç olacaktır. Katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Başkan Aşut sözlerine şöyle devam etti; “Malumunuz Cumhurbaşkanımızın da onayladığı Torba yasanın iş dünyamıza yansıyan bir çok yönü var. Ancak, ben özellikle Oda ve Borsaları ilgilendiren kısmı ile birkaç şeyi paylaşmak isterim. Torba yasada olumsuzluk olarak gördüğümüz bir konu yıllardır Odalar tarafından verilen bir çok hizmetin İhracatçı Birliklerine verilmesidir veya paylaşılması düşüncesidir. Bu hizmetlerin büyük bir kısmı -en basiti Menşe Şehadatnamesi gibi- bu hizmetler dünyanın her yerinde Odalar tarafından verilir. Doğrusu budur. İş dünyasını tanıyan biziz, arkamızda her odamızın yüzlerce yıllık tecrübeleri ve uzman ekibi var. Bu hizmetler kamu–memur zihniyeti ile verilecek hizmetler değildir. Odaların özel sektör dinamizmi ile verdiği hizmetler ekonomi adına çok önemlidir. Umarım bu hizmetlerde iş dünyasını zora sokacak şeyler yaşanmaz. Yine Torba Yasada bir olumsuz gelişme olarak gördüğümüz DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na devri ve özel sektörün önemli bir oluşumunun dinamizminin pasifize edilmesi var. DEİK ne yazık ki Torba Yasaya son anda eklenen bir madde ile tam anlamıyla kamulaştırıldı ve Ekonomi Bakanlığı’na bağlandı. Yani, DEİK resmen kapandı. Aslında zaten Ekonomi Bakanlığı ile eş güdüm ve uyum içinde çalışan bir kurumdu. Bu yapıyı tabiri yerindeyse devletleştirmek bu muhteşem kurumu pasifize etmektir, iş dünyasının buraya kattığı dinamizmi öldürmektir. Dünyanın her yerinde ekonomik ilişkiler iş dünyasının önderliğinde yürüyor. Bu karar dünyanın gerçeğine aykırıdır. Mersin TSO olarak bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletlerin “BUSİNESS FOR PEACE” Barış için iş dünyası projesinin ilk imzacısıyız. Yani, koskoca Birleşmiş Milletler dünyadaki sıkıntılı coğrafyalarda siyasi ve sosyal sorunların çözümünde devletleri değil özel sektörü ve iş dünyasını etkin görüyor. Siyasetçilerden değil, girişimcilerden destek istiyor. Bizde tam tersine iş dünyasını bu oluşumlardan uzaklaştırıyoruz, ekonomimizi devletleştiriyoruz. Umarım bu yanlıştan dönülür.”
Toplantıda söz alan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, “Dahilde işleme izin belgeleri kapsamında yapılan ihracatlarda gümrük incelemeleri belli bir süre kırmızı hatta çekilerek tam muayene yapılması gündeme geldi. Bu hem ihracatçının maliyetini artırdı hem de zaman açısından sıkıntı yarattı. Bazı yüklerin de gemileri kaçırmasına neden oldu. Sorunun çözümü için Bakanlıkla temaslarımız devam ediyor” dedi.
Mersin-Adana Oda ve Borsaları İşbirliği ve Güçbirliği Toplantısı’nda konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan ile ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, “Birbirine yakın ve tamamlayıcı iki kentin gelişmesinde ortak amaç ve çıkarlar doğrultusunda güçlerini birleştirerek aynı amaç doğrultusunda hareket etmeleri hem gelişimdeki ivmeyi yükseltecek, hem de zaman ve kaynak israfını önleyecektir. Bizler her zaman Adana ve Mersin’in birlikte hareket edip, birlikte gelişmesini savunuyoruz” dediler.