MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Girişimci kadınlar değer yaratmaya devam ediyor 26.11.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) kadına yönelik şiddete kayıtsız kalmadı. Güçlü kadınların sayısının artmasıyla şiddetin engellenebileceği görüşünden hareketle kadınların iş yaşamındaki etkinliğini ve verimliliğini artırmak isteyen MTSO, bir yandan girişimcilik eğitimi alan kadınlara sertifika verirken diğer taraftan girişimci kadınları başarılı rol-modellerle bir araya getirdi.


Girişimci kadınlar değer yaratmaya devam ediyor

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle MTSO Mersin AB Bilgi Merkezi “Değer Yaratan Girişimci Kadınlar” konulu bir etkinlik düzenledi. MTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Ekim ayında KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alan dezavantajlı 28 kadına sertifikaları takdim edildi. Program kapsamında, TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp ile Başkan Yardımcısı Aydan Dayı Kaymaz kendi sektörlerindeki tecrübelerini paylaşırken Hikaye Anlatıcısı Nazlı Çevik Azazi katılımcılara güçlü kadınların masallarını anlattı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, MTSO'nun çeşitli sertifika programları, kişisel gelişim eğitimleri ve mesleki eğitimler vesilesi ile kadınların iş hayatında daha çok yer almaları için kentte çaba gösteren kurumların başında geldiğine dikkat çekti. Uçar, “Biz kadın ve erkeğin eşit koşullarda çalıştığı, kadının haklarının korunduğu bir ortamda çalışıyoruz ve bunun da kıymetini biliyoruz. Tüm kadınlarımızın denk olanaklara sahip olabilmesi için, Oda olarak, bir kısmı AB Bilgi Merkezimizle olmak üzere bugüne kadar çok sayıda bilinçlendirme etkinliği ve eğitim düzenledik. Bu yıl ise bilinçlendirmenin ötesinde, dezavantajlı kadınlarımıza kendi işini kurma fırsatı vermek üzere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün de desteği ile özel bir KOSGEB Girişimcilik Eğitimi düzenledik. Çünkü nüfusumuzun %50’sini kadınlar oluşturmasına rağmen, ülkemizde kadınlarımızın iş gücüne katılımı %25 düzeyinde. Bu %25 içerisinde girişimci kadınlarımızın oranı ise sadece % 6-7...  Dolayısıyla kadınlarımızın ekonominin ve üretimin daha çok parçası olması, daha çok hayatın içinde olmaları için elbirliği ile çaba sarf etmeliyiz" dedi.  Uçar sözlerini " Sağlıklı düşünebilen, vicdanlı çocuklar yetiştirmek biz kadınların elinde. Özellikle de erkek çocuklarını kadına saygılı yetiştirmek ve gelecek nesillerin gündemini "kadına şiddetten" uzaklaştırmak konusunda çok önemli sorumluluklarımız var. Dolayısıyla sağlıklı nesiller yetiştirmek; kadına karşı şiddetle etkin mücadeleden, etkin mücadele de kadının ekonomik hayata katılımını sağlamaktan ve güçlendirilmesinden geçiyor. Bu anlamda, bu konuda azim gösteren, girişimcilik eğitimimize katılan tüm kadınlarımızı bir kez daha kutluyorum” diyerek tamamladı.

Harp: “Pes etmeyin”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, bugün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ülke ekonomisini daha fazla güçlendirmenin kadın işgücünden geçtiğinin kabul edildiğini ve bu nedenle kadın girişimcilere önemli destekler verdiğini söyledi. Bu noktadan hareketle MTSO’nun da desteğiyle TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadın girişimci sayısını artırmaya yönelik eğitimleri sürdürdüklerini açıklayan Harp, “Ekonomik hayatta kadınların erkeklerin yanında yer almasını sağlayacak politika ve projelere öncelik verilmesiyle gücümüz daha da artacaktır” dedi. Girişimcinin cesur olması gerektiğini vurgulayan Harp, “Girişimci kadınlara, hayal eder ve bu hayalinizi hayata geçirmeye cesaret ederseniz başarılı olmamanız için bir sebep yok. Sakın çabuk pes etmeyin ve ne iş yapacaksanız çok iyi araştırın” tavsiyelerinde bulundu.

Kaymaz: “Rakamlar iç açıcı değil”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Aydan Dayı Kaymaz ise erkek egemen bir sektörde çalıştığını, birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen pes etmeyerek başarıya ulaştığını söyledi. “Kadının çalışması, çocuklarının ihtiyacını karşılaması, aile bütçesine katıda bulunması maruz kaldığı şiddetten kurtulmasına yardımcı olur diyen Kaymaz, bunun için kadının çalışmasının önemli olduğunu vurguladı. Ancak kadına yönelik istatistiklerin halen istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Kaymaz, “Dünyada okuma yazma bilmeyen insanların 3’te 2’si kadın. Bunun yanında küresel üretimde çalışan kadınların yüzde 66’sı kadın ama gelirden aldıkları pay yüzde 10. Gelişmekte olan ülkelerde 1 dolardan daha azla yaşayanların yüzde 70’i kadın. Kadınlar dünya mal varlığının yüzde 1’ine sahip. Avrupa’da 15 yaş üzeri çalışan kadınların oranı yüzde 42 iken Türkiye’de yüzde 26. Bu rakamları elbirliği ile değiştirmeliyiz.”

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER