Yeni dönemde UNİCEF ile yapılan işbirliği sonucu uluslararası arenaya çıkma başarısı gösteren Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması Büyük Finalinde ödüller sahiplerini buldu. Tarsus Amerikan Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Charify Projesi birinci olurken Eyüp Aygar Lisesi öğrencilerinin hazırladığı Galanthus Projesi ikinci, 75. Yıl Fen Lisesi öğrencilerince hazırlanan AYEP Projesi ise üçüncü oldu.
TOBB Mersin Genç Girişimiler Kurulu tarafından Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde ülkedeki genç girişimci sayısını artırmak adına 2015’te Fikir Otobüsü olarak başlayıp ardından liselere indirgenerek Fikir Otobüsü Lise ismini alan proje, bu yıl UNİCEF’le yapılan işbirliği sonrası uluslararası boyut kazandı. Bu yılki etkinliğe başvuran 600’ün üzerindeki projeyi değerlendiren TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge ekibi sayıyı önce 300, ardından 80’e indirdi. 40’arlı iki gruba ayrılan projeler üçer günlük eğitimler sonunda geliştirilip son şekilleri verilerek jüriye sunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonunda finale kalan 6 proje Fikir Otobüsü Liselerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Projeler Yarışması Büyük Finalinde yarıştı.
Mersin Üniversitesi Gençlik Akademisi’nde düzenlenen final yarışması ve ödül törenine MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol’un yanı sıra, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Dr. Osman Kiper ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle öğrenciler katıldı.
Projeler jüriye sunuldu
Finalde 75. Yıl Fen Lisesi öğrencileri hazırladıkları asit yağmurlarını engelleyen filtre sistemini anlatan AYEP’in sunumunu gerçekleştirirken sahneye ikinci sırada çıkan Tarsus Amerikan Lisesi öğrenci CHARİFY olarak isimlendirdikleri sudaki ağır metalleri gideren filtre mekanizmasını anlatan projelerini sundu. Mehmet Serttaş Anadolu Lisesi öğrencileri deniz suyunu temizleme hedefiyle hazırladıkları Sterbai isimli projeleriyle finalde yarışırken Cüneyt Ekmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarımda işçilik maliyetlerini en aza indirebilecek ROBO ÖR-TAR isimli projelerini anlattı. Eyüp Aygar Fen Lisesi öğrencileri depremde daha çok kişiye ulaşılmasını sağlamak üzere hazırladıkları Galanthus isimli projelerini jüriye sunarken, Mehmet Serttaş Anadolu Lisesi öğrencileri ise ENVİ Bant ismini verdikleri projeleriyle yaraların hızlı iyileşmesini sağlayan organik yara bantları hakkında bilgi verdi.
Kızıltan: “Projeler her yıl daha da gelişiyor”
Final Yarışmalarında gençlere seslenen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Gençlerimizden bugüne kadar müthiş fikirler çıktı. Projeler her sene daha çok gelişiyor ve daha da gelişecek. Hayal kurmaya devam edin ve hayata geçirmek için bu hayallerinizin peşinden koşun” dedi.
TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Dr. Osman Kiper 2015’ten bu yana devam eden projenin her yıl gelişerek devam ettiğini söylerken, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, “Bu proje gençlerin yenilikçi düşüncelerine alan açmak adına kıymetlidir. Bu nedenle kazananın kim olduğuna bakmadan yarışma amacına ulaşmıştır” ifadelerini kullandı. Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerinden biri olarak gençlerin bu tür yarışmalarda bir araya gelmesini önemli bulduğunu söylerken Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, gençlere seslenerek, “Fikirlerinizi somutlaştırıp projelere dönüştürerek hem bugünümüzün dünyasına hem de geleceğin dünyasına katkı sağlıyorsunuz” dedi.
Yarışma sonunda birinci olan gruba dizüstü bilgisayar, ikinci gruba akıllı tablet ve üçüncü olan grup üyelerine ise akıllı saat hediye edildi.