MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Esnaf kümelenme için arazi bekliyor 25.09.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin’de kutlanan 31’inci Ahilik Kültür Haftası’nda esnafın kümelenme talebi öne çıktı. Kümelenmek için arazi bulma noktasında yaşanan sıkıntılar hatırlatılarak sorunun çözümü için elbirliğiyle çalışılması gerektiği vurgulandı.


Esnaf kümelenme için arazi bekliyor

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı evsahipliğinde 31’inci Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Töreni düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na sunulan çelenkle başlayan kutlamalar Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle devam etti. Törene Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ile Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar da katıldı. Protokol konuşmalarıyla başlayan tören, halkoyunları gösterileri, kalfalıktan ustalığa yükselmeyi simgeleyen temsili Şed Kuşatma Töreni, meslekte 50 yılını tamamlayan meslek mensuplarına, kadın esnaf ve sanatkarlarla yılın ahilerine verilen plaketlerle devam etti. Etkinlik geleneksel ahilik pilavı ikramıyla son buldu.

Çakır: “Ahlakı olmayan bir ekonomi sürdürülebilir değildir”
Açılışta konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, 800 yıllık gelenek olan ahiliğin ekonomik bir sistem, iş ahlakı, sisteme dayanan mesleki eğitimin başlangıcı olduğunu söyledi. Üretimde kalite ve hakkın kontrol mekanizması olduğunu vurgulayan Çakır, “En önemlisi de ahilik, içerdiği rekabet üstü bir dayanışma ve kardeşlik duygusuyla insanlığı merkeze alan bir toplumsal huzur aracıdır” dedi. Türk iş dünyasına bu kültürün fark kattığını kaydeden Çakır, bu anlayışın yaşatılması gerektiğini söyledi. “Ahlakı olmayan bir ekonomi sürdürülebilir değildir” diyen Çakır, ahiliğin sunduğu ekonomide kalitesiz üretim ve liyakatsiz insan kaynağının, haksız kazancın olamayacağını dile getirdi. Bu anlayışla günü geldiğinde işyerleri ikinci kuşağa devredilirken sadece işyeri ve sermayenin devredilmemesi gerektiğine işaret eden Çakır sözlerini, “Aslında bu edebi, bu iş ahlakını,  milletimize ait olan işte bu büyük ahilik kültürünü ve ahlakını da onlara devretmeliyiz. Bence bu, en büyük sermayedir. Kurumsallaşma ve sürdürülebilirlik budur” diye tamamladı. 

Mersin küçük sanayi sitesi sorununa çözüm arıyor
Protokol konuşmaları kapsamında söz alan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersin Milletvekilleri ise ağırlıklı olarak esnafın kümelenme sorunu üzerinde durdu. Oto tamircilerden marangozlara, mobilyacılardan matbaacılara kadar birçok iş kolunda kümelenme ihtiyacı bulunduğu hatırlatılan etkinlikte artık arazi tahsisleri konusunda konuşmak yerine yol alınması gerekliliği vurgulandı. Sorunun çözümü için öneriler dile getirildi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER