TURAB, kuruluşunun 19. yılını Ekonomik İşbirliği Sohbetleri: Oyun Kurucu Mersin paneli ile kutladı. Türkiye ve Mersin’in Avrupa adına öneminin anlatıldığı panelde konuşmacılar, yabancı yatırımcıların Mersin’i daha çok tercih etmesinin nasıl sağlanacağının ipuçlarını verdi.
Türk ve Arap Ülkeleri İş İnsanları Derneği (TURAB) kuruluşunun 19’uncu yılında ‘Ekonomik İşbirliği Sohbetleri: Oyun Kurucu Mersin’ isimli panel düzenledi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş, Meclis Üyeleri, TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş, Cezayir Büyükelçisi Sofiane Mimouni, Avrupa Ekonomi Senatosu Üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Mersin’in Türkiye ve Avrupa’daki önemine dikkat çekildi. Mersin’in yerli ve yabancı yatırımcılar için önemine değinilen toplantıda kentin yatırım olanakları hakkında bilgi verildi.
Açılış konuşmaları sonrasında başlayan panel Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Aydın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin konuşmacıları arasında Avrupa Ekonomi Senatosu Üyesi Dr. İngo Friedrich, Hill İnternational Başkan Yardımcısı Serdar Güçar, Avrupa Ekonomi Senatosu Türkiye ve Arap Ülkeleri Temsilci Senatörü İraj Alipour, SME Avrupa Yönetici Müdürü Dr. Horst Heitz ile MIP Genel Müdürü Johan Van Daele oldu. Toplantı sonunda Başkan Kızıltan’a desteklerinden dolayı bir de plaket takdim edildi.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Mersin’in birlik ve beraberlik içinde hareket etmesi halinde güzel organizasyonlara evsahipliği yapabildiğini söyledi. Ardından Mersin’in ve Türkiye’nin Avrupa için önemine dikkat çeken Kızıltan, “Unutulmamalı ki Avrupa’nın itici gücü Türkiye’dir. Buna inanın. Avrupa ve Türkiye’nin birlikte olması lazım” ifadelerini kullandı.
TURAB Genel Başkanı Fahri Kuş da Mersin’in önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Doğu Akdeniz’de Mersin, Avrasya çekirdeğine açılan bir kapı olarak bölgesel ekonomilere yönelik birçok fırsat da sunmakta. Asya’yı Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa’ya bağlayan ve Türkiye’nin en büyük limanı olan Mersin Limanı’nı, OSB’lerini ve lojistik avantajlarını global yatırımcıların radarına yeniden sokmak için Mersin’de buluştuk. Toplantının başarılı geçmesini dilerim” dedi.
Mersin’in yatırımcılara önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise açılış konuşmasında bu fırsatlar hakkında bilgi aktardı. Mersin’in bölgenin parlayan yıldızı olduğunu yineleyen Seçer, “Mersin mutlu ve huzurlu bir kent. Tüm yatırımcılara güvenle, gelecekte koydukları her doların çok daha fazla geri dönüşünü alacağı inancıyla buraya yatırım yapmasını isteriz” diye konuştu.
MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum’un ise Mersin Serbest Bölge’yi tanıtması sonrası panele geçildi.
Friedrich : “Mersin Türkiye’nin ikinci endüstri merkezi olabilir”
Panelde Avrupa Ekonomik Senatosu Üyesi Dr. İngo Friedrich, imaj kavramının önemi üzerinde durdu. Bir ülkeye, bölgeye yatırımcı çekmede imajın gücüne değenin Friedrich, Almanya’da Türklerin farklı bir imajı olduğunu belirtip, “Asıl doğru imajı buraya geldiğimizde görüyoruz. Yurtdışında doğru imajınızın oluşması için çalışmalısınız” dedi. Türkiye’nin Rusya – Ukrayna savaşını bitirmeye katkı sunması durumunda tüm dünyada bambaşka bir imaja kavuşabileceğine işaret eden Friedrich, “Doğal olarak Mersin’in de Türkiye’nin bir kenti olarak imajı değişecek. Mersin, Türkiye’nin ikinci endüstriyel merkezi olarak farklı bir imaj ortaya koyabilir. Hatta Doğu Akdeniz’in yeni bir endüstri merkezi olabilir ki bu Türkiye ekonomisi için çok farklı bir imaj olur” ifadelerini kullandı.
Güçar: “Bütünleşik projeler yabancı yatırımcı açısından ilgi çekici”
Hill İnternational Başkan Yardımcısı Serdar Güçar bir kentin yabancı yatırımcı çekmesi için bölgenin kolektif çalışması ve bir proje ortaya koymasının önemine değindi. “Bütünleşik bir plan ortaya koyar, farklı paydaşları da yanınıza alırsanız yabancı yatırımcı çekmek düşündüğünüzden de kolay olur” diyen Güçar, “Yatırımcı çekmek için planlarınızın olması önemli. Ancak yatırımın konusu, projeleriniz önemli olduğu kadar yatırımcı için bir diğer önemli özellik de kentin sosyal yaşam standartlarının, kentsel altyapının güçlenmesi. Mersin, bu anlamda da şanslı bir kent. Bunun için önce gideceğimiz yolu planlayalım. Bu, basit bir plan olsun. Önceliklerimizi belirleyip bir farkındalık yaratmaya başlayalım. Sonra yatırımın buraya akmasını talep edelim” ifadelerini kullandı.
Heitz: “Mersin küresel olmak istiyorsa Brüksel’e gelmeli”
SME Avrupa Yönetici Müdürü Dr. Horst Heitz ise Mersin iş dünyasını Bürüksel’e davet etti. “Mersin eğer küresel olmak istiyorsa Brüksel’e, Almanya’ya gelip durumu buradan izlemeli” diyen Heitz, Avrupa’nın ticarete, iş dünyasına nasıl baktığı hakkında bilgiler paylaştı. Yeni yatırımlar için barış ortamının önemine değinen Heitz, “Ancak aynı zamanda savaşlar, daha iyinin nasıl yapılabileceğini düşünmek için fırsat da olabilir. Bu fırsatın değerlendirilmesi için yerinde ziyaretler, böylesi konferanslar aracılığıyla bir araya gelmek önemli. Ben Brüksel’de bir akvaryumda yaşıyorum ama buraya gelince çok farklı özellikler görebiliyorum. Mersin de küresel olmak istiyorsa Brüksel’e bekliyorum” dedi.
Van Daele: “Yatırımcıya inandığımız için sürekli yatırım yapıyoruz”
MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ise Mersin Limanı hakkında bilgi verdi. Uzun süredir liman kapasitesinin yetersiz geldiğini belirtip sıkışıklığın giderilmesi için dün olduğu gibi bugün de yatırıma ihtiyaç olduğunu vurgulayan Van Daele, “Biz mega projelere karşı değiliz ama yeni kapasite de oluşturmalıyız” dedi. MIP olarak her zaman Mersin iş dünyasına inandıklarını kaydeden Van Daele, “Yatırımcılar oldukça güçlü, esnek ve kabiliyetli. Önemli potansiyele sahip olması nedeniyle yeni yatırımcıları da her zaman çekmeye devam edecektir. Bu nedenle liman işletmecisi olarak ihtiyaç duyulan kapasiteyi yatırımcıya sunmakla mükellefiz. Sizler de Mersin lojistik eko sistemine bakınca gücünü görebilirsiniz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte de yatırımlarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Alipour: “Dünya barışını hep birlikte güçlendirelim”
Avrupa Ekonomi Senatosu Türkiye ve Arap Ülkeleri Temsilci Senatörü İraj Alipour ise birlikte hareket edilmesinin önemine değindi. Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu belirtip özellikle Pandemi sürecinde bozulan ekonomik koşullarda üretime devam ederek tüm dünyayı olumlu yönde şaşırttığını kaydeden Alipour, yalnız pandemi sürecinde değil, bugün de dünya barışına önemli katkılar sunduğunu söyledi. Türk milletinin çok yetenekli olduğunu ve tüm dünyaya el uzattığını ifade eden Alipour, “Mersin’e de değinmek istiyorum. Biz Mersin’i de sadece bir liman kenti olarak görmüyoruz. Çok daha fazla potansiyele sahip ve bu potansiyeli artırmak için hep birlikte yatırım yapalım. Dünya barışını hep birlikte güçlendirelim” dedi.
Toplantı soru cevap bölümü ile son buldu.