MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ekim ayı Meclisi Cumhuriyet coşkusuyla toplandı 25.10.2023 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ekim ayı Meclisi 100. yılda Cumhuriyet temasıyla toplandı. 100. yıl hatıra fotoğrafı çekilmesi sonrası salona geçen Üyeler, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında bir araya geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tüm Meclis ellerindeki Türk bayraklarıyla 10. Yıl Marşını hep bir ağızdan okudu. 100. yıl videosunun izlenmesi sonrası günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapıldı. 


Ekim ayı Meclisi Cumhuriyet coşkusuyla toplandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde bugün Türk milletinin birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşamını sürdürdüğünü vurguladığı konuşmasında Meclis Başkanı İzol şunları söyledi:
“29 Ekim 1923 Cumhuriyet değerleriyle tüketen değil üreten bir halka dönüşme, eşit yurttaşlığa geçiştir. Kadın ve gençlerin değerini geri vermektir. Bilgiyi ve bilimi rehber edinmektir. Ve 29 Ekim 1923; onurlu bireyler olarak kendisinin ve ülkesinin geleceğine karar verebilmektir” ifadelerini kullandı. 

Çakır: “Başarı hikayeleri anlatmakla bitmez, tarihe sığmaz”
Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Cumhuriyet tarihine dair yaptığı kısa bilgilendirme sonrasında, Cumhuriyetin 100’üncü yılında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: 
“Cumhuriyetin kurulmasından Gazi Mustafa Kemal’in vefatına kadar,  sadece 16 yılda çok önemli işler yapıldı.Cumhuriyet 16 yılda dünyada şaşılacak bir ekonomi, eğitim ve kültür devrimi yarattı, başka ülkelere örnek oldu. Bu yapılan işler gelecek senelere model oldu.Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik ve tarımsal alanda kalkınmasını amaçlayan GAPProjesi’nin temelleri Mustafa Kemal tarafından 1930’da atıldı ve 1977’de resmi olarak başlatıldı.Tüm bunlar 16 yılda, ülkenin olmayan kıt kaynaklarıyla, kendi öz sermayesiyle yapıldı. Dünyada bir ekonomik kriz varken bir lira dış borç alınmadan yapıldı. Dahası, Osmanlı Devletinden kalan dış borçlar ödenirken yapıldı. Bundan dolayı yeni Türkiye Cumhuriyeti sıradışı, tarihte her zaman görülmeyen bir başarı hikayesidir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardan tükenmiş bir ülkeyi, savaşlardan, hastalıklardan, yoksulluktan nüfusu 13 milyona düşmüş bir ülkeyi; yeni bir ruhla, inançla, öz güvenle, eğitimle ve bilimle yeniden inşa etti. İnanın anlattıklarım 16 yılda yapılanların yüzde biridir.Bu başarı hikayesi anlatmakla bitmez. Tarihe sığmaz.
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Cumhuriyet döneminin önemli kahramanlarından Mersinli Milli Eğitim Bakanı ve Doktor Reşit Galip’in hayatını kısaca anlatıp Atatürk ile anılarına değinirken Meclis Üyesi Görkem Aksoy ise konuşmasına ‘Atatürkiye’nin bahşettiği bir Anadolu kadını olarak gururla söz aldığını belirterek başladı. Geçmişten alınan dersle bugüne ve yarınlara sahip çıkılması gerekliliğini vurguladığı konuşmasındaAksoy, “Sağlam, huzurlu, dengeli, verimli bir sonsuzluk için tarihimizde olduğu gibi yüzyıllarca ve dahasıyla gönüllerimizden ellerimizden birlikte tutarak başaracağımızı hatırlamaya hazırız” dedi. 
Meclis Üyesi Aziz Erguvan ise Kuvayi Milliye Kahramanı Şanlıurfa Suruç Bölgesi Aşiret Reisi ve dönemin milletvekili Şahinbeyzade Bozan Bey’in Kurtuluş Savaşı’nda verdiği kahramanlık mücadeleleri hakkında bilgiler paylaştı. 
“Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir” diyen Meclis Üyesi Hasan Söyümez ise Cumhuriyetin özgür, çağdaş yaşam hakkı olduğunu, bireylerin yurttaşlık hakkı bilinci olduğunu belirtip, “Modern çağda nice yüzyıllar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER