Şiddet mağduru kadınlar ve dezavantajlı gruplara tekstil sektöründe girişimcilik ve istihdam imkanı sağlanacak. Hedef ilk etapta dezavantajlı 80 kişiye ulaşmak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı koordinesinde Toroslar Belediyesi, İçel Sanayi Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Vakfı (İSGEV) ile Günebakan Kadın Derneği işbirliğinde düzenlenen “Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi Projesi” lansmanı gerçekleştirildi. 140 bin Euro bütçeli projenin bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor.
Projenin ana hedef grupları; şiddet mağduru olmuş ve çalışmak isteyen kadınlar, sığınma evlerinde kalan kadınlar, gecekondu bölgesinde yaşayanlar dahil olmak üzere yoksul veya yoksulluk riski altında bulunan kişilerle yerinden olmuş kişiler. Bu kapsamda toplam 80 kişi proje çalışmalarından faydalandırılacak. Proje kapsamında 4 mesleki eğitim kursu ile 20 seminer düzenlenecek. Toplumsal hayata entegrasyonu destekleyici 4 sosyal faaliyet düzenlenecek. Kursiyer 80 kişiye meslek sertifikaları verilecek, kamu tarafından sağlanan girişimcilik ve istihdam destekleri konusunda bilgilendirilecek ve tekstil sektöründe meslek edindirilecek. Ayrıca bu kişiler iş hukuku, haklar, iletişim becerileri konularında bilgilendirilecek. Toplumsal cinsiyet eşitliği bilinci geliştirilecek. En az 20 kişiye bire bir psikolojik rehberlik hizmeti verilecek. En az 5 kişi, uzmanlardan girişimcilik rehberliği alacak. En az 60 kişi, işyeri stajı yapacak. Kursiyerlerin tamamı işverenler ile buluşturulacak. Yine proje kapsamında İSGEV Tekstil Eğitim Atölyesi’nin makine parkının eksikleri giderilerek göçle gelenlerin yoğun olduğu Toroslar Belediyesi sınırları içindeki mahalleler gelişmiş bir mesleki eğitim merkezine kavuşturulacak.
Aşut: “MTSO her zaman taşın altına elini koymuştur”
Toplantının açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, dezavantajlı grupların toplumda ayakta durabilmesi, geleceğe güvenle bakabilmesi adına geliştirilen her türlü projeye katkı sağladıklarını söyledi. Mersin’in büyük bir aile olduğunu vurgulayan Aşut, “Dezavantajlı grupların kendilerini bu ailenin bir parçası olarak hissetmesi adına elimizi her zaman taşın altına koyduk. Bu projelerin ya öncüsü ya da paydaşı olduk” dedi. Bu düşünce ile 1999’da İSGEV’i kurduklarını açıklayan Aşut, şunları söyledi:
“İSGEV kurulduğu günden bu yana özellikle tekstil sektöründe çalışmak üzere 15-40 yaş arası gençlerimizi ve kadınlarımızı bir meslek sahibi yaptı, yapmaya da devam ediyor. Toroslar Belediyemizin öncü olduğu bu proje, bu anlamda MTSO olarak bizim yıllardır süre gelen hedeflerimize çok uygun. Bu projenin paydaşı olmaktan gerçekten mutluluk duyuyoruz.”
Aşut, Mersin ailesine inananlar olarak; dezavantalı grupların yoksulluk, işsizlik, becerisi veya mesleği olmamasından ötürü toplumdan dışlanması, ezilmesine izin vermeyeceklerini vurguladı. Bu proje sonunda sadece birer meslek sahibi olarak değil, birer girişimci olarak çıkacak kadınları, gençleri şimdiden görebildiğini kaydeden Aşut sözlerini, “Bu projeyi, her düzeyde bir eğitim ve uyum projesi olarak görüyorum. Bir umut projesi olarak görüyorum, hayırlı olsun diyorum” diye tamamladı.
Tuna: “İşadamlarının ihtiyaçlarını göz önünde bulunduruyoruz”
Belediye olarak AB Projelerine büyük önem verdiklerini anlatan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, bugüne kadar yürüttükleri meslek edindirme projeleri hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitimler düzenlerken işadamlarının nitelikli ara eleman ihtiyacını göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Tuna, “Hangi alanda siz eleman arıyorsanız biz o alanda size eleman yetiştirmek istiyoruz. Bu projemiz de tekstil sektörüne yönelik olacak” dedi.
Bu avantajlı durumu gören 24 işadamının Toroslar Bölgesi’nde tekstil atölyeleri açtığını bildiren Tuna, bu atölyelerde toplamda 5 bine yakın kişinin çalıştığını bildirdi. İşadamları ile temasları önümüzdeki süreçte artıracaklarını açıklayan Tuna, şunları söyledi:
“Tekstil projemizin yanı sıra önümüzdeki süreçte bölgemizdeki tekstil atölyelerinin atıkları konusunda yeni bir proje üzerinde daha çalışıyoruz. Günlük yaklaşık 3-4 ton tekstil atığı çıkıyor. Bu atıkların sağlıklı şekilde yeniden geri kazanılması için proje geliştiriyoruz. Hedefimiz, milletin huzurlu, güvenli, rahat yaşayacakları bir toroslar oluşturmak.”
Lansman sonrasında MTSO Başkanı Şerafettin Aşut ve Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna tekstil sektöründe faaliyet gösteren işadamları ile bir araya gelerek önümüzdeki süreçte atılacak adımlar için fikir alışverişinde bulundu.