Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, asrın felaketinin yıldönümünde yayınladığı mesajında, “Depremin birinci yıl dönümünde, bu elim felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza sabırlar diliyoruz. Ülkemizin bu büyük acısını paylaşıyoruz. Bu felaketlerin bir daha bu boyutta yaşanmaması adına Türkiye olarak unutmadan, hep birlikte adımlar atma konusunda gecikilmemesini diliyoruz” dedi.
Başkan Hakan Sefa Çakır’ın depremin yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesaj şöyle:
“6 Şubat 2023 yılında yaşadığımız büyük ve elim deprem felaketinin birinci yılını doldurduk. Ülke olarak, tek bir aile olduğumuz büyük milletimizin en acı günlerinden biri oldu yaşanan deprem. Depremi yaşayan vatandaşlarımızla aynı acıları hissettik. Özellikle deprem bölgesine en yakın illerden birisi olarak depremin ilk gününden itibaren bölgeye ulaşan kentlerin başında Mersin vardı. Depremin ilk saatlerinde bölgeye ulaştık, depremin ikinci gününden itibaren de yüzbinlerce depremzedeye kucak açan kent olduk. Deprem sonrası 400 bine yaklaşan depremzede vatandaşımızı Mersin’de konuk ettik. Mersin olarak, Mersinliler olarak depremin ardından yaptığımız hiçbir maddi ve manevi katkıyı çok göremeyiz, yeterli göremeyiz. Aynı ailenin fertleri olarak hissettiğimiz büyük milletimizin ve aynı coğrafyayı paylaştığımız deprem yaşayan illerdeki kardeşlerimizin acısı bizim acımız olmuştur. Mersin olarak, Mersin iş dünyası olarak bu felaketin yaşandığı bölgelere tüm desteğimiz devam edecektir. Bu vesileyle, Mersin’de, deprem sonrasında tüm kent dinamiklerini kapsayan bir deprem ve afet çalıştayı düzenledik. Sonuçta deprem bir Türkiye gerçeği, millet olarak hazır olmak zorundayız. Her dönem Türkiye’nin sorun öncelikleri değişir. Ancak, son yaşadığımız felakette şunu anladık ki; Türkiye’nin ana gündemi ve temel sorunu depremdir. Çünkü bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin her sorunu DEPREME ve DEPREME karşı alınacak önlemlere, politikalara ve uygulamalara bağlıdır. Bu konuda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak bir icra ve yasa yapıcı kurum değiliz ama kamuyu, yerel yönetimleri, yani yasa yapan ve icracı kurumları uyarma, sorunu tespit etme ve çözüm üretme makamıyız. Aynı zamanda alınacak tüm önlemlerde, depremle ilgili yapılacak tüm projelerde bir paydaş ve gönüllü ortak konumundayız. Ülkemizin deprem sorununa yönelik atılacak her adımda gönüllü olarak varız
Çabuk unutuyoruz. Alınan önemler, atılan adımlar plansız olmamalı. Toplum bu hazırlık sürecinin etkin bir parçası olmalı. Toplumun görüşü alınmalı. Yerel yönetimler, STK’lar, Meslek Odaları işin parçası olmalı. Üniversiteler özellikle bu işin daha çok parçası ve gündeme getiricisi olmalı. Bu kurumlar sadece maddi katkı olarak değil, çözüm bulan, önerileriyle katkı veren kurumlar olarak görülmeli. Çünkü bu sorunu Mersin olarak en yakın yaşayan iliz. Depremde yıkım olmadı ama depremin tüm olumsuz sonuçlarına maruz kaldık ve bir deneyimimiz var. Deprem Türkiye’nin en önemli ve acil sorunudur ama bu parametreler bir araya gelmeden alelacele halı altına süpürülecek bir konu değildir. İşte bu anlamda; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak DEPREM konusunda ifade ettiğimiz tüm bu konuları içine alacak konularla ilgili bilgilendirme toplantıları, kentin dinamiklerini kapsayan geniş çaplı çalıştaylar, ortak akıl buluşmaları düzenleyeceğiz. Mersin Ticaret Odası olarak hem kentimizi hem de ülkemizi DEPREM GÜVENLİ bir yer yapmak için her çabayı göstereceğiz.
Depremin birinci yıl dönümünde, bu elim felakette hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza sabırlar diliyoruz. Ülkemizin bu büyük acısını paylaşıyoruz. Bu felaketlerin bir daha bu boyutta yaşanmaması adına Türkiye olarak unutmadan, hep birlikte adımlar atma konusunda gecikilmemesini diliyoruz.”