Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2016 yılı Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programını açıklandı.
Desteğin önceliği mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyi, ihracat, pazarlama ve kalite standartlarını artırmak. İkinci öncelik ise mikro işletmelerin ürün, süreç ya da pazarlama yeniliği, ürün geliştirme, ürün çeşitlendirme olanaklarını artırmak. Bu yıl gıda, içecek, kimya, plastik, tekstil, hazır giyim, makine, metal işleri, metalik olmayan mineral ürünler, ayakkabıcılık, materyallerin geri kazanımı, mobilya imalatı, lojistik, turizm amaçlı asli konaklama tesisleri ve bilişim sektörleri desteklenecek.
Sektör ve öncelik alanlarında hazırlanan projelere toplam 7 milyon TL kaynak kullandırılacak. Asgari tutar 25 bin TL, azami tutar ise 250 bin TL olarak belirlendi. Desteklerden faydalanmak işletmelerin elektronik olarak son başvuru tarihi 8 Nisan 2016, matbu başvurularda ise son başvuru 15 Nisan 2016.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, 2008’den bu yana farklı alanları içeren 22 Mali Destek Programı uygulandığını bildirdi. Proje teklif çağrısı yöntemiyle uygulanan mali destek programları kapsamında ajans tarafından bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edildiğini bildiren Altunsu, bugüne kadar 3 bin 121 proje başvurusu alındığını ve bu projeler arasından başarılı bulunan 691’i ile sözleşme imzalandığını açıkladı. Bugüne kadar uygulanan Mali Destek Programı ile 5 bin kişinin üzerinde istihdam sağlandığını, yüzlerce yeni ürünün üretimine başlandığını ifade eden Altunsu, “Ajans desteklerinden yararlanan KOBİ’lerde ortalama yüzde 25 gelir, yüzde 22 istihdam, yüzde 15 pazar payı, yüzde 17 ihracat ve yüzde 60 kapasite artışı yaşanmıştır” dedi.
Bölgenin imalat sanayi yapısı içinde mikro işletmelerin ÇKA’nın KOBİ’lere yönelik mali destek programlarından en az yararlanan grubu oluşturduğuna dikkat çeken Altunsu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Mali destek programlarında mikro işletmelerin küçük ve orta ölçekli işletmelerle aynı koşullarda yarışması mikro işletmelerin dezavantaj yaşamasına neden oluyordu. Bu nedenle bu yıl mikro işletmelere yönelik ayrı bir program tasarladık.”
Çakacak: “Küçük ölçekli işletmelerden çok sayıda başvuru bekliyoruz”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise toplantıdaki konuşmasında kaynak bulmakta zorlanan küçük ölçekli işletmeleri desteklemeye önem verdiklerini belirtti. Çok sayıda küçük ölçekli işletmenin başvuru yapmasını beklediklerini kaydeden Çakacak, “Bu desteklerden faydalanacak küçük işletmelerin neleri başardıklarını meslektaşları ile paylaşıp örnek olmaları en büyük beklentimiz. Bu durum bizim gelecekteki mali destek programlarımızın da belirleyicisi olacaktır” dedi.