MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Çakır: İklim değişikliğine yönelik uyum çalışmaları yol haritamızı çıkartacağız 10.06.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda Cem Kurtçu’nun sunduğu Bölge Gündemi’ isimli programın canlı yayın konuğu oldu. “Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” isimli proje hakkında detaylı bilgi paylaşan Çakır’ın konuşmasından satır başları şöyle:


Çakır: İklim değişikliğine yönelik uyum çalışmaları yol haritamızı çıkartacağız

SORU: Yaşadığımız dünya sürekli değişikliğe uğruyor ve özellikle iklim değişiklikleri bize olumsuz etkilerde bulunuyor. Proje öncesinde küresel iklim değişiminden biraz bahsedelim. Tüm dünyanın gündeminde. Mersin bu konuda nasıl bir tehlike altında?

- Kabul etmeliyiz ki iklim sistemimiz tahminlerin üzerinde hızla değişiyor. Bu bir bilim kurgu ya da bir komplo teorisi değil. Bilimsel bir gerçekten bahsediyoruz. Yokmuş gibi davranmak geleceği kaybetmek olur.  Önlem almalıyız.  

- Sıcaklıklarda hızlı bir yükseliş var. Yağış sorunlarından bahsediyoruz. 2050’ye kadar deniz seviyesinde 20 cm ile 1,5 metre arasında yükseliş bekleniyor. Kuraklık ve susuzluk dünyanın önemli kısmını etkiliyor. Sel kasırga, orman yangınları artıyor. 

- BM Kalkınma Komisyonu İklim Değişikliğine Uyum Programı raporları Türkiye’yi iklim değişikliği bakımından dünyanın en kırılgan ülkeleri arasında gösteriyor. Ülke olarak Mersin olarak önlem almamız gerektiğini gösteriyor. 

- Türkiye’de son 25 yılda meydana gelen doğal afetlerin yüzde 25’ini sel, yüzde 10’unu heyelan oluşturuyor. Afetler 3 kat arttı. Sıcaklıklardaki artış ve yağışlardaki düşüş, Türkiye’nin batı ve güney illerinde ise su sıkıntılarına neden oluyor. 

- Yapacağımız çok şey var. Bu yaşananları nasıl avantaja çeviririz diye düşünürken “Bitkilerin Sesine Kulak Verin, İklim Değişikliğine Uyum Sağlayın” projesini hazırladık. 

SORU: Projenin detaylarını alabilir miyiz?

- MTSO koordinesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülen bir proje. 

- Tarım başta olmak üzere yaşamımızın her alanını yakından ilgilendiren bir konu. Yeni bir konu değil ama son 100 yılda insan etkisiyle çok hızlandı. İklim değişimini tamamen durduramayacağımıza göre yapılması gereken uyum sağlamak. 

- 8 milyar yıllık yaşam şunu öğretti. Yıkıcı değişimlerde ayakta kalanlar güçlüler değil değişime hızlı uyum sağlayanlar. Bu uyumu sağlayamazsak karanlık bir manzara ile karşı karşıya kalabiliriz. 

- Sorunlar artık kalıcı hale gelmeye başladı. Bölgemizde hava sıcaklıklarının artması zararlı böcek ve sineklerin artmasına yol açıyor. Bu da meyvelerin zamansız olgunlaşmasına ve kalitesinin bozulmasına neden oluyor. 

- Don ya da dolu ürünleri yok ediyor. Hava olaylarının dengesizliği tarımı çok etkiliyor. Bunu 2.5 sene önce görüp bu projeyi yazmıştık. Bu yıl iklim değişikliği böcekler, hayvanlar, sinekler ve hızlı olgunlaşmalar ürünün dalda kalmasına neden oldu. İhracatta talep var ama üründe hızlı yumuşama olunca ihracata gönderemiyoruz. Bu durum ürün deseniyle ilgili sorgulama yapmamıza neden oldu.  

- Bölgemizde yetiştirdiğimiz ürünler belki 10 yıl sonra yetiştirilemeyecek. Bugün yapılacak milyar dolarlık yatırımlar belki boşa çıkacak. Bunu yapılacak planlamalarla önlemeliyiz. 

- Proje çıktısında neler yapıyoruz? Karbon emisyonlarımızı azaltma stratejilerine odaklanacağız. Enerjimizi fosil yakıt yerine alternatif enerjiden üretmeye odaklanacağız. 

- Ormanları koruyacağız. Düzenleyeceğimiz toplantılarla tarım başta olmak üzere ilgili sektörleri, iş dünyasını, sektörü bu değişime hazırlayacağız. 

- İkilime uygun tarımsal ürün desenini belirleyecek çalışmalar yapacağız. Suya dayanıklı daha sağlam çeşitleri olan katma değerli ürünlere yönelik çalışacağız. 

- Bölge için alternatif ürünler bu projeyle belirlenecek. Gerekirse bazı geleneksel ürünlerden vazgeçeceğiz. Tarıma dayalı sanayi için yeni çalışmalar yapacağız. 

- Gıda güvenliği yoksa geleceğin güvenliği yok. Tarım başta olmak üzere tüm toplumu hazırlayacağız. 
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER