MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Çakır: “Dünyada parasal gevşeme başlıyor” 25.09.2024 tarihinde yayınlandı

Türkiye ve dünya ekonomisini değerlendiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, dünyada parasal gevşeme döneminin başladığına dikkat çekerek, “Yaşanan gevşeme paranın üçüncü dünya ülkelerine geçmesi demek. Bu durumun altın fiyatlarını yükselteceğine dair bilgiler var” dedi.


Çakır: “Dünyada parasal gevşeme başlıyor”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eylül ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıyı kendisini gururlandıran bir gelişmeyle açmak istediğini kaydeden Başkan İzol, MTSO Meclis Üyesi Ali Estoğlu’nun firması tarafından geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin tanıtılacağını açıkladı. Akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir çalışma olduğunu ifade eden İzol, “Böylesi önemli bir çalışmayı meclis üyemizin yapmış olmasından dolayı gurur duyuyorum” dedi. Ardından Esatoğlu’nun firmasından bir yetkili sistemi tanıttı.
Toplantı Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın konuşmasıyla devam etti. Ay içinde yapılan çalışmaları özetleyen Çakır, Büyükşehir Belediyesi ile ortak düzenlenen toplantının detaylarını paylaştı. İş STK’ları ile Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Oda organizasyonunda bir araya getirildiğini kaydeden Çakır, yüksek katılımlı verimli bir toplantı düzenlendiğini vurgulayıp Mersin’in sorunlarını tespit edip bu sorunların çözümünde aynı dili konuşmak için bir araya geldik” dedi. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı katılımıyla gerçekleşen toplantıyı aktaran Çakır, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a meclis üyelerinden gençler arasında artan bağımlılıkla mücadele konusunda gelen talepleri ilk ağızdan aktarıp Mersin ve Adana’nın mücadele noktasında pilot il seçilmesini talep ettiklerini söyledi. Aynı zamanda çalıştıracak personel bulma konusunda yaşanan sıkıntılara değindiklerini de bildiren Çakır, çözümü için yeşil kart uygulamasının yeniden gözden geçirilmesini istediklerini dile getirdi. Çakır, yine madde bağımlığıyla mücadele için sosyal sorumluluk projesi kapsamında Oda olarak bir demo tiyatro oyunu gösterimi düzenlenidini de bildirdi. 

“Dünyada artan elektrik kullanımından sıkıntı çıkabilir”
Ay içinde İstanbul’da düzenlenen e-Ticaret Zirvesi’ne katıldıklarını kaydeden Çakır zirveyle ilgili şu bilgileri paylaştı: 
“Amazon, Wallmart gibi sektörün önde gelen firmaların katıldığı önemli bir zirveydi. Burada çok farklı bilgiler edindik bunların bazılarını sizlerle de paylaşmak istiyorum. Türkiye’nin e-ticarette ev tekstili, mobilya gibi ürünlerde kalite açısından rekabetçi olduğu bildirildi. Çin kadar Türkiye’nin de çok çeşide sahip olduğu belirtilerek her işletmenin mutlaka e-ticarete başlaması gerekliliği vurgulandı. Türkiye’nin 2022 yılında e-ticaret hacminin 2.1 milyar dolardan 2023’te 5 milyar dolara çıktığı, 2024’te ise 8 milyar dolara ulaşmasının beklendiği bildirildi. Ancak şu anda e-ticarette çok gerilerdeyiz. E-ticaretimizi bugün 5 kat artırabilirsek dünyadaki kapasiteyi yakalayabiliriz. Aynı zamanda Türk influencerların dünyada aranan özelliklere sahip olduğu belirtildi ve bu kişilerden bizlerin de yararlanması tavsiye edildi. Şirketlerin dünyada rekabetçi olabilmesi için cirolarının yüzde 15’ini teknolojiye yatırması gerektiği tavsiyesi de verildi. Verilerimizi dışarıya aktarmamak için Türkiye’nin kendi yapay zekasını çıkarması gerekiyor. Bunun için de en az 50 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Ancak bu gelişmeler bir tarım sıkıntılara da neden oluyor. Örneğin gelişen teknoloji, yapay zeka kullanımındaki artışın elektrik kullanımını da artırdığına dikkat çekildi. Herkeste yarına ilişkin kaygı var. Dünyada su nedeniyle sıkıntı çıkar diye beklenirken son dönemlerde elektrikten sıkıntı çıkabileceği gündeme geliyor. Son olarak Türkiye olarak dünyada Amerika’dan sonra dizi film ticaretinde ikinci sıradayız.”

“İmalat sanayi dijital yol haritamızı oluşturuyoruz”
Oda olarak Toros Üniversitesi işbirliğinde Mersin’in imalat sanayi dijital yol haritasını oluşturduklarını anlatan Hakan Sefa Çakır, bunu yapan Türkiye’deki ilk Oda olduklarını söyledi. Doğru veri olmadan doğru dönüşümün sağlanamayacağından hareketle böyle bir çalışmaya başladıklarını belirten Çakır, yapılan çalışma sonunda Mersin’deki imalatçıların yüzde 53’ünün düşük teknoloji, yüzde 25’inin orta düşük, yüzde 20’sinin orta yüksek ve yalnızca yüzde 2’sinin yüksek teknoloji kullandığını gördüklerini aktardı. Hedefin her bir firmayı bir üst teknolojiye taşımak olduğunu dile getiren Çakır, bunun için yeni meslekler ve bu mesleklere uygun personelin yetişmesi konusunda neler yapılabileceğine çalıştıklarını söyledi. 
Mersin’de düzenlenen Teknofest’e değinip ardından Odanın ilgili meslek komiteleri organizasyonunda düzenlenecek Kentsel Dönüşüm Konferansı hakkında bilgi veren Çakır, konuşmasını dünya ve Türkiye ekonomik verilerini değerlendirerek sürdürdü. ABD’de faizlerin yüzde 5, enflasyonun yüzde 2.5, işsizlik oranını yüzde 4.2, satınalma PMI endeksinin 47 olduğunu dile getiren Çakır, Amerika gibi AB’de de bir durgunluk olduğunu aktardı. AB büyümesinin yüzde 0,2, Almanya özelinde ise büyümenin sıfır olduğunu vurgulayan Çakır, “Bizim ihracatımızın büyük bölümü Almanya’ya ve Avrupa ülkelerine olunca ihracatta durgunluk yaşanması da normal” değerlendirmesini yaptı. Çin’de de benzer sıkıntılar yaşandığını, inşaat firmalarında batıklar görüldüğünü kaydeden Çakır, Çin’in büyümemesinin tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilediğini, petrol fiyatlarını artırdığını söyledi. 

“Yüksek faiz ve enflasyon sürüyor”
Türkiye’de de yüksek faiz ve enflasyonun devam ettiğini hatırlatan Çakır, 500 büyük sanayi kuruluşundan 96’sının zararda olduğunu, konkordatoların arttığını söyledi. Vergi konusundaki görüşmelerin devam ettiğine de değinen Çakır, verginin tabana yayılması ve verginin maliyet artırmaması yönünde çalıştıklarını sözlerine ekledi. 
Toplantıda Meclis Üyesi Hasan Hüseyin İpek ulaşım konusundaki yatırım beklentilerini dile getirirken Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, önce Oda organizasyonunda düzenlenen Amerika Ülke Tanıtım Toplantısı hakkında bilgi verip ardından Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiği Almanya temaslarının detaylarını aktardı. Meclis Üyesi Talat Şeker ilgili komiteler işbirliğinde düzenleyecekleri Kentsel Dönüşüm Konferansı’na tüm Meclis Üyelerini davet ederken Bülent Ulusoy, serbest bölge firmalarının maruz kaldığı vergisel uygulamalara, artan özel okul fiyatlarına dikkat çekti. Aziz Erguvan katıldıkları İstanbul Gıda Fuarı hakkında bilgi verirken Ferhat Çakıl, özel okul fiyatlarındaki artışların, Hasan Söyümez ise kırtasiye malzemelerindeki artışın nedenlerine değindi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER