Turunçgilde kalıntı sorununun çözümü için biyolojik mücadele başlıyor. Doğaya salınacak faydalı böceklerle ilaç kullanımı en aza indirilecek.
Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz’ın evsahipliğinde düzenlenen toplantı ile turunçgilin en önemli sorunları arasında yer alan kalıntı ile mücadele konusunda yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Dar kapsamlı toplantıya Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Bayram’ın yanı sıra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Agropark Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Alata Araştırma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, Adana Biyolojik Araştırma Müdürü Miraç Yayla, Zirai Karantina Müdürü Ahmet Güneş, Eski Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Ateş ile üretici Mehmet Mühür katıldı.
Turunçgillerdeki önemli sorunlardan biri olan kalıntı sorununun çözümü için düzenlenen toplantı sonunda Üretici Mehmet Mühür’ün önerileri doğrultusunda Alata Araştırma Enstitüsü ile Adana Biyolojik Araştırma Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Faydalı Böcek Üreterek Doğaya Salınması Projesi’nin hayata geçirilmesine karar verildi. Alınan karar doğrultusunda bu sezondan itibaren doğaya faydalı böceklerin salımına başlanacak. Bu sayede doğadaki faydalı böcek popülasyonunun artırılarak bu faydalı böceklerin zararlı böcekleri yemesiyle meyvelere verilen hasarın en aza indirilmesi sonucu ilaç kullanımının makul düzeylere çekilmesi hedefleniyor. Bu da hem insan sağlığı açısından önemli bir adım olarak görülürken hem de ihracata giden ürünlerde kalıntı çıkması sorununun çözülmesiyle ekonomiye katkının artırılmasını beraberinde getirecek.
MTSO üyelerinin talepleri de dinlendi
Toplantıda ayrıca Tarım Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Yunus Bayram’a Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilgili komitelerinin talepleri de anlatıldı. Komitelerin talepleri doğrultusunda zirai atıkların bertaraf edilmesi, laboratuvar analiz fiyatları, üretici kayıt defteri ile hal kayıt sisteminin nasıl birleştirileceği, ihracatta barkod uygulaması ile Atom Enerjisi Kurumu ile işbirliği yapılarak Akdeniz Meyve sineği için kısır sinek uygulaması konuşuldu.