Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç ve Dernek Üyeleri ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Heyeti Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver karşıladı.
Ziyarette konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, “Sizleri burada ağırlamaktan çok memnunuz. Çünkü Irak, Mersin’in ihracat ve ithalatında en büyük partnerlerinden biri” dedi. Mersin’in ticaret üzerine kurulu bir şehir olduğunu kaydeden Tanrıöver, “Mersin’in ithalatı veya ihracatı olmazsa geriye çok fazla bir şey kalmıyor. Sanayi, hizmet sektörü var ama bizi asıl ayakta tutan yaptığımız ithalat ve ihracattır” ifadelerini kullandı. Mersin ile Irak’ın dış ticaretinin yıllık toplam 2 milyar dolar seviyelerinde olduğunu bildiren Tanrıöver, Türkiye’nin Irak’a ihracatının 550 milyon dolar, ithalatının ise yaklaşık 1,5 milyon dolar olduğunu açıkladı. Bu rakamların arttırılması gerektiğini vurgulayan Tanrıöver, “Bu rakamlar günümüz koşullarında çok fazla anlam ifade etmiyor ve ne Mersin’e ne de Irak’a yakışmıyor. Hem Irak’a olan ihracatımızı hem de Irak’tan mal alımımızı daha yüksek seviyelere çıkarmalıyız. Bunun için de Oda olarak ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.
Türkiye’yi her zaman ön planda tuttuklarını belirten Irak Gaziantep Başkonsolosu Taaban Al Bazzaz, ise ziyaretteki konuşmasında şunları söyledi: “Artık her iki ülke hükümeti karşılıklı olarak iyi ilişkiler kuruyor. Bu ilişkilerin işadamlarımız sa yesinde daha da iyi seviyelere varacağına inanıyorum.”
Son olarak söz alan Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Nevaf Kılıç, dernek çatısı altında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dernek olarak her ay bir ili ziyaret ettiklerini ve gittikleri şehirlerde Mersin’le ilgili dokümanlar sunduklarını kaydeden Kılıç, ardından iki ülke arası ilişkilerin geliştirilmesine yönelik projelerini anlattı.
Mersin ve Irak ilişkilerinin arttırılması yönünde farklı projeleri bulunduğuna dikkat çeken Kılıç, “Bunlardan ilki Mersin ve Basra arasında kardeş şehir protokolü imzalamak. Basra Mersin’e çok benzeyen bir şehir. Irak’ın ikinci büyük şehri. Bu konuda girişimlerimiz var” dedi. İkinci projelerinin ise Irak’ın Güney Bölgesi’ne yatırım çekmeye yönelik olduğunu kaydeden Kılıç, “Kuzey Irak Bölgesi, özellikle de Erbil yatırım konusunda çok ilerledi ancak Güney Bölgesi’ni de yatırımlara açmak istiyoruz. İşadamlarımızı burada ağırlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Bunun yanında 2016 Nisan ayında Türkiye-Irak İş Zirvesi’ni Mersin’de gerçekleştirme projeleri bulunduğuna da değinen Kılıç, bu zirvenin düzenlenmesi noktasında MTSO’nun desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.
Toplantı karşılıklı verilen plaketlerle son buldu.