MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Başkan Çakır TRT Çukurova Radyosu'nda MTSO'nun geleceği şekillendirmeye yönelik projelerini paylaştı 10.09.2024 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, TRT Çukurova Radyosu’nda Bölge Gündemi Programında Seda Uslu Sarıoğlu’nun sorularını yanıtladı.  MTSO’nun üye firmaları ve çalışanlarını geleceğe hazırlamaya yönelik yürüttüğü projelerin konuşulduğu programdan satır başları şöyle: 


Başkan Çakır TRT Çukurova Radyosu'nda MTSO'nun geleceği şekillendirmeye yönelik projelerini paylaştı

SORU: MTSO olarak güncel sorunlarla ilgili çalışmalar yapıyorsunuz. Ekonomide güncel durum önemli ama gelecek de önemli. MTSO olarak kent ekonomisinin geleceğini nasıl kurguluyorsunuz?

- Bizler söz konusu gelecek olunca ‘Gelecek aslında bugündür’ anlayışıyla çalışıyoruz. İş dünyası olarak o kadar hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz ki artık geleceği tahmin etmek değil geleceğe hazır olmak gerekiyor. Nasıl bir geleceğe sahip olacağımız bugün yaptıklarımıza bağlı. Biz de MTSO olarak bu vizyonu gören kurumların başındayız. 

- Bu bağlamda MTSO Atölye 1886 bir vizyon ürünüdür. Bir öğren –dönüş merkezi olan MTSO Atölye1886 ile atılan adım her gün yeni bir yenilik ve gelecek projesi ortaya koyuyor. 

- Bu projelerden bir tanesi de Mersin İlinde Geleceğin İşlerine Yönelik Teknoloji Tabanlı Uygulamalı Eğitim Merkezi Projemiz. Mersin’de geleceğin işlerine yönelik Avrupa Birliği’nden aldığımız destekle hayata geçirdiğimiz bir proje. Burada robot ve kobot eğitimi veren Türkiye’de ilk odayız. 

- Burada neler yapılacak derseniz Mersin’de hem gelecekteki üretim şeklini belirleyecek hem de geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını hazırlayacak. Mersin’in bu konudaki dijital dönüşümünü hazırlayacak. 

- Ne olursa olsun merkezde hep insan olacak. Yüksek teknolojinin insan ihtiyacını yok edeceği yönünde karamsar düşünceler var ama biz bunu doğru bulmuyoruz. Evet, robotik teknolojiler yaratılacak ama insan her zaman merkezde olacak. 

- İnsanların meslekleri değişecek. Yeni meslekler ortaya çıkacak. Tehlikeli ve ağır işleri insanlar yapmayacak. Gri yaka denilen daha çok kontrol eden operatörler olacak. Robotları tasarlayan, programlayan yöneten insanlar olacak. Robotik teknolojiler insanları mesleksiz bırakmayacak. Tehlikeli, yorucu sıkıcı işleri robotlar yapacak. İnsanlar daha yaratıcı işlerle uğraşacak ve insanlara daha çok zaman kalacak diye düşünüyoruz. 

SORU: Bunun için de eğitimler veriyorsunuz. Bir de kobot eğitimi dediniz. Nedir kobot eğitimi biraz açar mısınız?

- İnsanla robotun birlikte çalışarak birlikte hareket etmesi politikası. Yine insanın yönettiği daha ağır işleri robota verdiği bir kol olarak düşünün. Birlikte hareket ediyorlar. Birlikte paketleme yapıyorlar, imalatı yapıyorlar ama insan robot kolunu yönetiyor.

SORU: Endüstriyel Kobot Operatörlüğü eğitimi verildi. Devam edecek mi?

- Verildi ve sürekli olacak. Belirli firmalarımız çalışmaya başladı. 25-30’lu gruplar eğitimler alıyor. Teknoloji üreten fabrikalardan başladık. Bittikçe yeni eğitimleri sürdüreceğiz. 

SORU: Demeçlerinizde sıklıkla büyük veriden bahsediyorsunuz. Mersin’deki firmaların teknolojik seviyesi konusunda elinizde veri var mı?

- Veri olmadan planlama yapamıyorsunuz. Mersin olarak önce teknolojideki durum tespitimizi yaptık. Biz de firmalarımız Endüstri 4.0’da nerede onu tespit etmek amacıyla analiz çalışması yaptık. Böylece sanayideki yol haritasını nasıl oluşturabileceğimizi belirlemek istedik. Türkiye’de ilk kez bir kent kendi Sanayi 4.0 yol haritasını hazırlıyor. 

- Sanayi ve lojistik başta olmak üzere dijital dönüşüm yol haritamızı hazırlıyoruz. Sanayi 4.0’ı hazırlarken dijital dönüşümün de bir yol haritası oluşturmamız gerekiyor. Bu çalışmalar, Mersin’in bütünsel dijital dönüşüm eylem planına da büyük destek verecek bir çalışma olacak.

- Elinizde doğru veri yoksa doğru dönüşemezsiniz, dönüşüm gerektiğini anlayamazsınız ve gelecek planı yapamazsınız.

- İşte “Dijital Yetkinlik Dönüşümü Saha Analizi Raporu” çalışması, Mersin özelinde imalat firmalarımız başta olmak üzere dikkatli ve titiz şekilde yapılan bir analiz çalışmasıdır. Firmalarımızın dijital yetkinlik durumunu belirleyen bir saha çalışmasıdır. Artık elimizde bir veri var ve bu veriyi kullanarak geleceğe dair daha net planlamalar yapabileceğiz. 

- Firmaların teknolojik durumu hakkında da billi verebilirim. Karnemiz maalesef çok iç açıcı değil ama durumu bilmeliyiz ki geleceği planlayabilelim. Firmaların yüzde 53’ü üretimlerinde düşük teknoloji kullanıyor. Yüzde 25’i orta düşük teknoloji, yüzde 20’si orta yüksek teknolojili üretim yapıyor. Mersin firmalarımızın sadece yüzde 2’si yüksek teknoloji üretim yapıyor. 

- Amacımız firmalarımızın teknoloji seviyelerini bir üst seviyeye çıkartmak. Bunu yükseltmek için ne gibi çalışmalar yapacağımızı ayarlayacağız. Proje kapsamında; Türkiye ölçeğinde dijital dönüşümü destekleyecek ve geleceğin mesleklerine yönelik insan kaynağını yetiştirecek üç ayrı laboratuvar kurulacaktır. Bu aynı zamanda, hayal ettiğimiz yenilikçi mesleki eğitimin destekçisi olacaktır.

SORU: bu proje kadınlara ve gençlere acaba neler sunacak. Bu dijital dönüşümden eğitimlerden faydalanan kişilerin iş yaşamına bu eğitimler nasıl yansıyacak?

- Aldığımız projelerde MTSO olarak da sürdürülebilir kalkınma hedefimizin başında gelen cinsiyet eşitliğini desteklemek anlamında da çok önemli. Kadınlarımız dijital dünyaya daha çok entegre olacak. Yaratıcılık, organize olma ve algılama becerileriyle bu dünyanın yeni öncüleri olacak. Kadınlarımızın bu gücünün bilincindeyiz. Bizler geleceğin dijital dünyasında kadın ve gençlerin öncü olacağını düşünüyoruz yeter ki bunu destekleyecek bir ekosistem olsun. 

- Bu ekosistemi destekleyen Avrupa Birliğine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza, Proje Ortağımız olan Mersin Üniversitemize, Proje İştirak Ortağımız olan Mersin Girişimci İş Kadınları Derneğine; emek veren MTSO proje ekibimize teşekkürlerimi sunuyorum.
 
- Gelecek gerçekten bugün aslında. Bugünden planlamalıyız. Gençlerimiz ve kadınlarımızla birlikte güzel bir gelecek planlıyoruz. 
 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER