Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Sun TV'de canlı olarak yayınlanan "Ali Adalıoğlu ile Sözün Özü" programına katıldı.
Başkan Aşut, canlı yayında şu konulara değindi; “Mersin Limanı ve Mersin iş dünyası arasında yaşanan bazı sorunları geçtiğimiz haftalarda Akfen Holding yetkililerinin de katıldığı toplantıda konuştuk. Bir masa etrafında buluşunca çözülmeyecek sorun yok. Mersin iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdik. Limanın özelleşmesinde en çok biz destek olduk. Eski zihniyet ile dünya ekonomisinin parçası olamazdık. Doğru bir karardı. Sorunların çözümü önemli çünkü Mersin Limanı bizim en önemli değerimizdir.
Kur, sanayi üretiminde önemli
İmalat sanayinde zaman zaman düşüşler var. Üretime dayalı bir ekonomi için bunlar iyi değil. Kurdaki istikrar üretici için hayati bir konu. Dış pazarlarımızda sıkıntı var. İç talepte daralma var. Kur istikrarı korunamıyor. Bunlar sanayicinin gelecek planlarını etkiliyor. Rusya sıkıntıda, AB pazarı hala sıkıntılı. Öte yandan ABD ve AB arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması bize nasıl yansıyacak bilmiyoruz ama olumsuz tarafları için harekete geçmeliyiz. Çözüm: Kurdaki istikrarı yakalamalıyız. Hammadde fiyatındaki düşüşleri sanayiciye yansıtmalıyız ve acilen sanayiyi, imalatı destekleyecek yeni hamleler göstermeliyiz. Bu anlamda geçtiğimiz haftalarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın başkanlığında İmalat Sanayi İstişare Toplantısı yaptık. MTSO olarak öneriler getirdik.
İmalat Sanayi İstişare Toplantısında MTSO olarak Önerilerimiz
1. 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracatın yükü nasıl taşınacak sorusuna yanıt bulmalıyız.
2. Sanayi sicil belge esaslarının yeniden belirlenmesi gerekiyor.
3. KOSGEB daha aktif hale getirilmeli, eğitimlere önem vermeli… SANTEZ’lerin bölgesel takipçisi olabilirler…
4. Yerli malı desteklenmeli.
İşsizlik hala bir sorun, genç işsizlik daha önemli. Konu sadece meslek edindirmek değil. Bugün var olan mesleklerin yarısı 25 yıl önce yoktu. Bugün var olan mesleklerin yine yarısı 25-30 yıl sonra olmayacak. Yani konu; geleceğin meslek planlamasıdır. Konu, değişen çağa ve ekonomiye adapte olacak alt yapıya sahip nesiller yetiştirmek. Kendini dönüştürebilecek gençler yetiştirmemiz gerekiyor. Yoksa işsizlik bir puan artmış azalmış önemli değil.”