Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski’nin katılımıyla “Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu” düzenlenerek, ülkenin sunduğu yatırım imkanları işadamlarımız ile paylaşıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen foruma, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Makedonya Devlet Bakanları Furkan Çako ve Bil Pavlevski, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Mersin Türkiye’nin güneyinde; 326 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan bir Akdeniz kentidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığından çok kültürlüdür, hoşgörü ve barışın kentidir. Mersin, 1950’lerde yapılan modern limanı ile Türkiye’nin dışa açılan kapısı olmuştur. Bugün yılda beş binden fazla gemi limana yanaşmaktadır. Üç üniversitesi ile bilginin kenti olan Mersin; 2000’lerde açılan teknoparkı ile; Tarım, turizm ve sanayi kenti olma özelliğine bir de teknolojinin kenti olma vizyonunu eklemiştir. Mersin 1 milyon 750 bin nüfusu ile Türkiye’nin 81 ili içinde en büyük dokuzuncu ildir. Vergi oranı ile Türkiye’nin altıncı büyük ekonomisidir. Nüfusumuzun yarısı 30 yaşın altındadır. Yani, genç ve gerçekten dinamik bir nüfusa sahibiz. Üç üniversitesi ve eksiksiz eğitim alt yapısı ile Türkiye’nin en eğitimli kentlerinden birisidir. Sosyal sermayemiz ve insan kaynağımız en büyük zenginliğimiz ve gururumuzdur. Mersin Türkiye’nin ihracatta ilk 10 kenti arasındadır; Mersin tarımda öncü bir kenttir. Özellikle narenciye üretiminde Türkiye birincisi; Taze sebze ve meyvede Türkiye üçüncüsü; Örtü altı sera üretiminde Türkiye ikincisidir. Genel Tarımsal üretim miktarı ile Türkiye üçüncüsü olan Mersin, tarımsal katma değer yaratmada Türkiye ikincisidir. Bereketli topraklara; Ilıman bir iklime ve bol su kaynaklarına sahibiz. Tüm bunlar yabancı yatırımcılar için Mersin’i cazip kılan şeyleridir. Şu anda Mersin’de 600’e yakın yabancı sermayeli firma var. Makedonya ve Türkiye sadece birbirlerine mal satan iki ülke olmamalıdır. Makedon yatırımcıların Mersin’de; Mersin girişimcilerinin ise Makedonya’da yatırımcı olmalarını sağlamak zorundayız. Birbirimizle ticaret yapmamız çok güzel ama yatırımcı olmak daha güçlü ve daha kalıcı bir ekonomi yaratacaktır” dedi.
Başkan Aşut, “Yabancı sermayeli firmalar Mersin’de daha çok imalat sanayi, toptan ve perakende ticareti, ulaştırma, haberleşme ve depolama hizmetlerinde çalışmaktadırlar. Ancak, son zamanlarda alternatif turizmi hedef alan Mersin’de turizm yatırımları çok cazip hale gelmektedir. Mersin’in enerji sorunu yok; Mersin’in ham maddeye ulaşma sorunu yok; Mersin’in nitelikli iş gücü sorunu yok; Dışa açık, yabancı yatırımcıya açık bir kent; Sosyal yaşam kalitesi yüksek bir kent; Ve önemlisi tüm yükselen pazarlara yakın ve buraları iyi tanıyan bir kent. Mersin’e yatırım demek, 2 milyar dolara yaklaşan ihracatın parçası olmanız demektir. Mersin’e yatırım demek; Hinterlandı ile birlikte 7 milyar dolar ihracatın parçası olmak demektir. Mersin’e yatırım yapmak demek; 16 milyar dolarlık dış ticaretin parçası olmak demektir. Biz Mersin olarak her zaman bir dost ve kardeş olarak gördüğümüz ve Avrupa’da bizler için her zaman ayrıcalıklı bir yeri olan Makedonya ve Makedon kardeşlerimize hep birlikte, ortaklaşa bu zenginliği oluşturmayı ve birlikte paylaşmayı öneriyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin Makedonya ile çok yakın kültürel, tarihi ve sosyal bağları bulunduğunun altını çizen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Makedonya bizim Evlad-ı Fatihan yadigarımızdır. 77 milyon Türkiye vatandaşının aynı nazarla Makedon kardeşlerimize baktığını biliyoruz. Makedonya'nın Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada tanınması, kabul edilmesi için var gücümüzle yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Makedonya'nın müreffeh olması, kalkınması sorunsuz bir Balkanların ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Karşılıklı ticari ilişkiler ve yatırımlar bakımından mevcut potansiyelimizi ortaya koyamadığımız açıktır. İnşallah bu toplantı ticari ilişkilerimizin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Mersin'in Makedonya merkezli olarak tüm Balkanlar'da yatırımlarıyla ve ihracatıyla söz sahibi olmasını arzu ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak söz konusu yatırımlarda elimizden geleni kolaylığı sağlayacağımızı paylaşmak istiyorum” ifadesinde bulundu.
19 Eylül tarihini ve Gaziler günü'nü hatırlatarak, Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi anarak konuşmasına başlayan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Bu forumu, dostluk bağlarını çok daha ileriye taşıyacak bir buluşma olarak görüyorum. Makedonya'yı ilk tanıyan, ilk büyükelçiliği açan ve her boyutta destekleyen Türkiye Cumhuriyeti'nin Makedonya Başbakanı ile gerçekleştirilen bu birlikteliğin önemli bir buluşma olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu iş forumunun Mersin'in uluslararası alanlara açılmasına, gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacağına inanıyorum. Mersin'de başlayan bu işbirliğinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, Mersin'i Türkiye buluşmasına katarak Mersin'e hak ettiği değeri gösteren Başbakanımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Makedonya hakkında bilgi veren Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, “Ülke olarak istikrarlı bir makro ekonomik politikaya sahibiz. Enflasyon sadece yüzde 2 civarındadır. Euro’ya endeksli para politikası izlemekteyiz. Ülkemiz düşük borçlu ülkeler grubunda yer almaktayız. Global krizleri daha kolay atlatan ülkeler arasındayız. Avrupa'da en hızlı gelişen 3'üncü ülke durumundayız. Ortalama 4,1 büyüme hızına ulaştık. Bütün bu gelişmeler ekonomimizi olumlu etkiliyor. Dünyanın önde gelen şirketleri için her zaman ülkemiz cazip bir yatırım merkezi olmuştur. 2006 yılında Makedonya Dünya Bankası Listesi'nde 94'üncü sıradaydı iş alanları açısından ama sürekli çalıştık ve 25'inci sıraya yükseldik. Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinin 21'inden daha iyi pozisyondayız. Bu bizi gururlandırıyor ve çok mutlu ediyor. Bürokratik işlemleri azaltmak için 300 şirketle birlikte hareket ediyoruz. İşlemlerin bazılarını tamamen iptal ettik, bazılarını ise kısalttık. Makedonya geleceğe büyük bir adım attı. Hükümet olarak iş adamlarıyla, şirketlerle sürekli görüşme halindeyiz. Ülkemiz, şu anda yatırım maliyeti en düşük ülke konumundadır. Bunu vergileri düşürerek başardık. Kar vergilerini ve gümrük vergilerini düşürdük. enerji, lojistik ve iş gücü maliyeti de son derece düşük konumundadır. Bir diğer önemli husus da Devlet olarak eğitimi önemsiyoruz. Milli gelirimizin yüzde 6'sı eğitime yatırım olarak kullanılıyor" diye konuştu.
Makedonya'nın genç ve dinamik iş gücüne sahip olduğunu belirten Başbakan Gruevski sözlerine şöyle devam etti; “Serbest ticaret bölgeleri kurduk. Yabancı yatırımcılar ilk 10 yılda bölgemizde vergiden muaf olmuyor. Hammadde transferinde gelir ve KDV vergisinden muaf oluyor. Bu bölgelerde aynı zamanda arsa kira bedelleri çok az seviyede. 4 serbest bölgemiz var. Bu yılın sonuna kadar bu sayı 14'e yükselecek. Avrupa'daki tüm ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları İsviçre, Norveç, İsveç, Lıchtenştayn ile anlaşmalarımız var. Biz sadece 2 milyonluk bir piyasa değiliz. 660 milyonluk bir piyasayız. Çünkü Makedonya'da üretilen her ürün vergisiz ve gümrük maliyetsiz Avrupa'daki ülkelere pazarlanabiliyor. Makedonya’ya Türk şirketleri gelmeye başladı. Son 4 yılda 15 yeni yabancı büyük şirketle Makedonya'da fabrika açması konusunda anlaşmaya varıldı. Bunlar Amerikan, İngiliz, Alman ve Türk şirketleri. Makedonya'ya her geçen gün daha fazla yabancı yatırımcı gelmeye başladı. 30 yabancı yatırımcı daha sırada. Makedonya'nın güzel bir altyapısı da var. Tren yolları, oto yolları gelişmiş standartlarda. Tüm ülkeye yaymayı düşündüğümüz doğalgaz hatları var. İhracat ve tüketim önemsediğimiz iki alan. Sizden ricam daha çok gelişmek istiyorsanız, düşük maliyet nitelikli iş gücü arayışındaysanız, Avrupa'ya açılmak istiyorsanız Makedonya'ya gelin. Tüm bunları bulacağınızı temin ediyorum. Yatırım için her kapıyı açan bir hükümet bulacaksınız. 6 Bakanımız sadece yabancı yatırımla ilgileniyor. Yabancı yatırım ajansımız var. Ataşeliklerimiz yatırım için aktif halde. Sizleri Makedonya'ya davet ediyorum.”
Doğu Akdeniz'in en önemli ticaret ve liman kenti olan Mersin'e gelmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, “Gaziler Günü kutlanan Türkiye'de tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ülkelerimiz arasında köklü geçmişimizden gelen çok güçlü bir bağ var. Makedonya'nın bağımsızlığını ilan ettiğimiz günden bugüne çok daha iyi bir seviyeye taşınmıştır. Türkiye her zaman Makedonya'ya destek vermiştir. Halkımız bu nedenle Türkiye'ye ve Türk halkına müteşekkirdir. Makedon halkı Türk müzikleri dinlemekte, ezgilerini çalmakta ve şarkılarıyla halay çekmektedir. Bu yakın ilişkilerden mutluluk duysak da küreselleşme çağında bu ilişkiler ticaret alanına da taşımak en önemli görevimizdir. Her alanda hızla gelişen Türkiye'nin önem vermesi gereken alan Balkan nüfusudur. Makedonya yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaktadır. Başbakanımız önderliğinde son yıllarda ciddi reformlar gerçekleştirmiş, istikrarlı bir gelişme gösteren ülke konumundadır" dedi.
Toplantıda daha sonra Makedonya Devlet Bakanı Bil Pavlevski ve Makedonya Yabancı Yatırım Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Kliment Sekerovski de birer sunum gerçekleştirdi.