MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bahreyn’de Mersinli işadamlarına büyük ilgi 01.11.2016 tarihinde yayınlandı

Bahryen’de düzenlenen TOBB – Körfez İşbirliği Konseyi 2’nci İş ve Yatırım Forumu’nda Suudi Arabistan, Katar ve Bahreynli iş adamları, Mersinli işadamlarını yakın markaja aldı. Öncelikli konular yenilenebilir enerji ile turizm yatırımları oldu. Bölgedeki Arap televizyonları da Mersin temsilcileriyle röportaj yaparak bölgeyle ilgili daha detaylı bilgi almak istedi.


Bahreyn’de Mersinli işadamlarına büyük ilgi

TOBB – Körfez İşbirliği Konseyi 2’nci İş ve Yatırım Forumu Bahreyn’de başladı. TOBB ve Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) tarafından düzenlenen forum, 2 Kasım’da sona erecek. İki günlük forumda karşılıklı iş birliği imkanları ele alınacak. TOBB, Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu önderliğinde 250 kişilik heyetle foruma katıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı ise Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut önderliğindeki 9 kişilik ekip temsil ediyor.
Forumda Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’dan 300’e yakın firma ve bu ülkelerde faaliyet gösteren 60 Türk firması da Bahreyn’de ortaklık ve işbirliği arıyor.
Bahreyn Başbakanı Şeyh Khalifa bin Salman Al Khalifa himayesinde gerçekleştirilen forumda Suudi Arabistan, Katar ve Bahreynli iş adamları özellikle Mersin’de yenilenebilir enerji yatırımlarına yoğunlaştı. Mersin, Avrupa’ya açılan kapı özelliği taşıması nedeniyle ilgi çekiyor.

Körfez ülkelerinin gücü nedir?
Körfez ülkeleri toplam global petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin de yüzde 40’ını kontrol ediyor. Petrol ve doğal gaz zengini Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Oman ve Suudi Arabistan’ın toplam GSYİH büyüklüğü 1,7 trilyon dolar. Ülkelerin toplam nüfusu 47 milyon. Kişi başına milli gelir düzeyi de 36 bin ABD doları. Aynı ülkeler, toplam global petrol rezervlerinin ve global finans rezervlerinin de yüzde 40’ını kontrol ediyor.

Körfez ülkeleri ekonomik dönüşüm geçiriyor
Petrol ve doğal gaz zengini Körfez İşbirliği Konseyi Üyesi ülkeler, son 20 yıldır, üretim yapılarını çeşitlendiremeye ve sanayileşmeye dönük ciddi bir gayret içinde. Esasen, petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki gerileme, bu yöndeki çabalara ivme kazandırmış durumda.
Türkiye-Körfez ülkeleri İlişkileri küresel kriz öncesinde yıllık ortalama yüzde 33'lük bir büyüme gösterdi. Türkiye ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında 1970 ve 1980’lerin başında yakınlaşmaya başlayan ilişkiler, son on beş yılda atılan adımlar ve anlaşmalarla yeni bir boyuta ulaştı. Bu gelişmeler ışığında, 2000 yılında 1,8 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacmi, küresel kriz öncesinde yıllık ortalama yüzde 33'lük bir büyüme ile 16,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında, geniş bir işbirliği alanı söz konusu.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER