Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, temel bilimlerin çocuklara küçük yaşlardan itibaren sevdirilmesi gerektiğini, geleceğe dönük olarak araştırma görevlileri, bilim adamı yetiştirilmesinin temellerinin küçük yaşlarda atılması gerektiğini söyledi. Bu nedenle Mersin’de çalışmaları devam eden Çocuk Üniversitesi Projesine büyük önem verdiğini vurgulayan Aşut, bilimsel çalışmaların erken yaşlara indirgenmesinin ülke geleceği adına büyük önem taşıdığını anlattı.
Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Mersin Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve MTSO arasında Şubat ayında imzalanan protokol ile çalışmaları başlayan Mersin Çocuk Üniversitesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Yürütme Kurulu Başkanı Adem Koca (Milli Eğitim İl Müdürü), ve Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş (ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü), Tuba Kaya (Mersin Büyükşehir Belediyesi), Mehmet Ali Mazmancı (Mersin Üniversitesi, Soner Yurttaş (Mersin Üniversitesi) ve Kadir Dölek’ten (MTSO) oluşan yürütme kurulu üyeleri protokolün paydaşlarını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi veriyor. Bu kapsamda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’u ziyaret eden üyeler çocuk üniversitelerinin Türkiye’deki durumu hakkında bilgi vererek Mersin’de neler yapıldığını anlattı.
Yürütme Kurulu Üyesi Soner Yurttaş, Türkiye’de çocuk üniversitesi çalışmalarının 2009’da, Avrupa’da ise 2002’de başladığını bildirdi. Şu anda Türkiye’de 30 çocuk üniversitesi bulunduğunu kaydeden Yurttaş, Mersin’deki çocuk üniversitesinin ise diğerlerinden farklı bir yapılanmaya sahip olduğunu dile getirdi. Diğer üniversitelerin belediyeler, ya da üniversiteler gibi tek bir kurumun çatısı altında kurulduğunu kaydeden Yurttaş, “Mersin Çocuk Üniversitesi ise kent paydaşlarının çatı kurumlarının bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı. Bu nedenle dernekleşme ya da vakıflaşma gibi tüzel kişilik olabilme durumu var” dedi.
Mersin Üniversitesi olarak 2010’dan bu yana aldıkları çeşitli desteklerle 16 bin çocuğa eğitimler verdiklerini bildiren Yurttaş, ancak bunu sistematik hale getirmek istediklerini, hedef odaklı çalışmak istediklerini söyledi. Her kurumun kendi kurumsal kapasitesini kullanarak katkı sağlayacağını dile getiren Yurttaş, ayrıca sponsorluklara da başvuracaklarını bildirdi. Kentin marka firmalarıyla görüşüp öğrencilerin eğitimine katkı sağlamalarını isteyeceklerini bildiren Yurttaş, bu sayede sürdürülebilirliği sağlayacaklarını söyledi.
“Hedefimizde sosyal dezavantajlı çocuklar var”
Diğer illerde gelir düzeyi yüksek çocukların çocuk üniversitesine gidebildiğini ancak kendi hedeflerinde sosyal dezavantajlı çocuklar bulunduğunu kaydeden Soner Yurttaş, önümüzdeki süreçteki hedeflerini şöyle özetledi:
“Mersin Çocuk Üniversitesi olarak Türkiye Çocuk Üniversiteleri Platformu Başkanlığını yapıyoruz. Ulusal Ajansa da proje sunduk ve kabul edilirse önümüzdeki süreçte Çocuk Üniversiteleri Mevzuatını oluşturup MEB mevzuatı ile analiz edip yeni modeller oluşturacağız. Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Merkezi yapılanması var. Bu yapılanmayı Çocuk Üniversitesi ile entegre ederek yeni bir model oluşturmak istiyoruz. Hedeflerimiz çok yüksek ve destek bekliyoruz.”
Aşut: “Sosyal bir yardım olarak görülmemeli”
Çocukların eğitiminde bilimsel altyapı olan, topluma faydalı her çalışmanın içinde olmak istediklerini vurgulayan MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ise eğitimde, bilimde farkındalık oluşturmak, Mersin’de farklı bir yapı ortaya koymak istediklerini anlattı. İmkanlar ölçüsünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Aşut, “benim beklentim mümkün olduğunca temel bilimlerde çocuk yetiştirmek. Bu çocukların araştırma görevlisi olabilmelerini sağlamak. Bilimi sevdirebilmek. Çocuk üniversitesi yapılanması da bunun için biçilmiş kaftan” dedi.