MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ahilik Haftası’nda dayanışma ve planlama vurgulandı 14.09.2022 tarihinde yayınlandı

Mersin’de 29’uncusu düzenlenen Geleneksel Ahilik Haftası Programında esnafın sorunları ve talepleri dile getirildi. Çok esnaf değil işini bilen esnafa duyulan ihtiyacın vurgulandığı etkinlikte her konuda doğru planlanmanın önemi vurgulandı. 


Ahilik Haftası’nda dayanışma ve planlama vurgulandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programına katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreniyle başlayan etkinlikler Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’ndeki etkinlikle devam etti. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer evsahipliğindeki kutlama programına MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın yanı sıra Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Hacı Özkan, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli de katıldı. Açılış konuşmalarıyla başlayan program kalfalıktan ustalığa geçiş töreni olarak adlandırılan temsili şed kuşanma töreni ile devam etti. Program, İl Ahilik Komitesi tarafından seçilen yılın çırak, kalfa ve ustasına ödüllerinin verilmesi, 50 yılını dolduran sanatkarlara kaftan giydirilip plaket takdim edilmesiyle son buldu. Programda her zaman esnafın yanında olup destek veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’a da plaket takdim edildi. 

Kızıltan: “En önemli unsur dayanışma”
Programın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ahilik kültürünün en önemli unsurunun dayanışma olduğunu söyledi. Mersin’de de özlenen dayanışmanın son yıllarda sağlandığını görmenin memnuniyetini yaşadığını kaydeden Kızıltan, bu dayanışmanın sürekli kılınması gerektiğini vurguladı. Ahilik değerlerinin ticari yaşam için evrensel değerler olduğuna işaret eden Kızıltan, “Haksız rekabeti önlemek istiyorsak, ülkenin kaynaklarından eşit yararlanmak istiyorsak ahilik değerlerini hiçbir zaman bir kenara bırakmamalıyız” dedi. 

Dinçer: “Esnafın da planlamaya ihtiyacı var”
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ise Ahilik Haftasının önemini vurgulayan konuşması sonrası esnafın sorunlarına dikkat çekti. Günümüzde para kazanma hırsı ve küresel sermayenin işletmeleri ahilik değerlerinden uzaklaştırdığını kaydeden Dinçer, “Kalkınmanın temeli mesleki eğitim. Esnafımız çalışacak çırak, kalfa usta bulamaz oldu. Yeni açılan 10 işletmenin 3’ü ilk yılını dolduramıyor. Yalnızca bir tanesi beş yılın üzerine çıkabiliyor. En büyük sorun işi bilmeden işyeri açan esnaf. Çok esnaf değil, işini bilen esnaf istiyoruz. Çok esnaf, yanındaki komşusuna da zarar veriyor. Esnafın da planlamaya ihtiyacı var” ifadelerini kullandı. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Hoşgörünün, dayanışmanın ve güzel ahlakın sembolü Ahilik geleneğini yaşatan esnafımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum” derken Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, konuşmasında, ahilik kültürünün detaylarını anlattı. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER