MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

AB Bilgi Merkezi 2016’da gençleri hedefliyor 26.02.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Avrupa Birliği Bilgi Merkezi 2016 yılı etkinlikleri düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Bu yıl etkinliklerde öncelik başta gençler ve öğrenciler olmak üzere, kadınlar ve mülteciler gibi dezavantajlı gruplara verilecek. Sosyal inovasyon ise üzerinde durulacak bir diğer önemli konu olacak. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da toplantıda gençlerin ve öğrencilerin önemine dikkat çekerek, 2016 etkinliklerinde özellikle mesleki eğitim üzerinde durulacağını söyledi. Mesleki eğitimin önemine değinip farkındalık oluşturmak istediklerini vurgulayan Aşut, “Bu ülkenin mühendislerin yanında teknolojiye hakim, yabancı dilini geliştirmiş, eğitimli alt kademe personele de ihtiyacı var” dedi. 


AB Bilgi Merkezi 2016’da gençleri hedefliyor

MTSO’da düzenlenen toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ile Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Maya, İbrahim Zeper, Ekrem Sağlam ve Fatih Kısa katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Aşut, şunları söyledi: 
“Bildiğiniz gibi, Avrupa Birliği’ne katılma hedefimiz uzun bir geçmişe dayanıyor. Devletimizin AB’ye yönelimi; gerek ekonomik, gerek sosyal gerekse kültürel anlamda bir entegrasyona dayanıyor. Bu entegrasyonun sağlanması, toplumun doğru ve hızlı bilgilendirilmesine bağlı. Bu amaçla 1996’dan beri Oda’mız bünyesinde bir AB Bilgi Merkezi bulunmakta ve 20’inci yılını doldurmaktadır.”
AB Bilgi Merkezi’nin bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmaları özetleyen Aşut, bu çalışmalardan en akılda kalanının ise AB Çevre Fonu’nun finanse ettiği RİS-Mersin Projesi olduğunu söyledi. Bu projenin bölgesel kalkınma inovasyon stratejisinin Türkiye’deki Kalkınma Ajansları tarafından desteklenmesini sağladığına dikkat çeken Aşut, projenin kent adına da oldukça etkin kullanıldığını söyledi. 
Önümüzdeki süreçte de AB’ye entegrasyon adına önemli projeler yürütüleceğini vurgulayan Aşut, bu etkinliklerin sesinin duyurulmasında basının önemine dikkat çekti. 

“Tüm fasıllarda aktif rol aldık”
Mersin iş dünyasının AB Bilgi Merkezi aracılığıyla yalnızca AB projelerine ekonomik iş birlikleri ya hibe destek gibi konulara odaklanmadıklarına da değinen Şerafettin Aşut, şunları söyledi: 
“Aynı zamanda, üyelik müzakerelerinin tüm fasıllarını yakından izledik. Gerektiğinde her iki tarafa da görüşlerimizi, eleştirilerimizi ve yapıcı önerilerimizi bildirdik. Mersin bu süreci pasif olarak izleyen değil, düşünce ve önerileriyle aktif bir katkı koyucusu olmuştur. İşletme ve sanayi politikalarından tüketicinin ve sağlığın korunmasına, fikri mülkiyet hukukundan şirketler hukukuna, sermayenin serbest dolaşımından vizelere, çevreden bilime, gıda güvenliğinden bölgesel politikalara kadar önemli her konu ve fasılda düşüncelerimizi söyledik ve bu sürecin aktif parçası olduk.”
AB ile ilişkilerde gün geçtikçe Türkiye’nin gücünün arttığına da değinen Şerafettin Aşut, geçmiş yıllarda AB’den gelen paraların kullanım alanlarında esneklik tanınmazken artık projelerin yerel ihtiyaçlar gözetilerek hazırlanabildiğini söyledi. Bu bağlamda 2016 etkinlikleri kapsamında eğitime ağırlık verileceğini vurgulayan Aşut, özellikle mesleki eğitim konusunda farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi. 

“2016 yılı etkinlikleri”
AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Benin Ergenç ise toplantı sonunda 2016 yılı etkinlikleri hakkında bilgi verdi. İlk olarak Meslek Liselerinde AB Bilinci oluşturma konulu bir etkinlik düzenleneceğini kaydeden Ergenç, İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenecek etkinliğin hedefinde meslek lisesi öğrencileri, öğretmenleri ve mesleki eğitim merkezlerindeki stajyerlerin yer aldığını anlattı. Ardından Sosyal İnovasyon etkinliği düzenleyeceklerini bildiren Ergenç, buradaki hedefin ise toplumun, toplumsal değişim için yeni projeler ve çözümler üreten yeni yöntemleri geliştirme ve yaygınlaştırma konusunda sahip olduğu bilgi birikimini artırmak olduğunu söyledi.  
9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla ilköğretim öğrencilerine yönelik tematik etkinlikler düzenleneceğini kaydeden Ergenç, aynı şekilde 5 Haziran Dünya Çevre Günü, Dünya Mülteci Günü, 25 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de tematik etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi. Ağ geliştirme faaliyetleri kapsamında engelliler, gençler ve medya ile çeşitli çalışmalar yapılacağını ifade eden Ergenç, Kültür Festivali, MTSO evsahipliğinde düzenlenecek Meditour 2016 Organizasyonu gibi etkinliklerde ise stant açarak AB konusundaki bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceklerini anlattı. Ergenç, son olarak İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Denizli ile ortak forumlar düzenleneceğini bildirerek sözlerini tamamladı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER