Başkan Aşut, "Bu ödüllerin verildiği değerli edebiyatçılarımızın hepsinin ortak yanı, Türk diline yaptıkları katkılarıdır" Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün 8. si bu yıl, İpek Ongun, Ahmet Ada, Celal Soycan, Sina Akyol ve Ogün Kaymak’ın yer aldığı Ödül Değerlendirme Kurulu tarafından, kuşağının öncü ve usta şairlerinden Metin Cengiz'e verildi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen törene Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile çok sayıda sanatsever katıldı.
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü, 2007 yılında Nezihe Meriç, 2008 yılında Tahsin Yücel, 2009 yılında Osman Şahin, 2010 yılında Latife Tekin, 2011 yılında Leyla Erbil, 2012 yılında Ahmet Oktay ve 2013 yılında Demir Özlü'ye verildi. Ödül Değerlendirme Kurulu'nda yer alan Yazar Özdemir İnce, bu yıl kendi isteğiyle, gençlerin önünü açmak ve yeni edebiyatçıların seçici kurula girmesini ve ödül seçici kurulunun bu davranışı bir gelenek haline getirmesini sağlamak için istifa etti.
Ödül törenin açılış konuşmasını yapan Celal Soycan, "Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nde sekizinci yılımıza girdik. Bu süre içinde hem kurumsal hem de kişisel anlamda ciddi mesafeler aldık. Mersin kenti artık bir edebiyat kenti olma yolunda ilerliyor. Bir kent bu tür etkinliklerle, her düzeydeki üretimle kentleşir. Ödülü bugünlere taşıyan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın her düzeyindeki isimlere şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Metin Cengiz'in bir şiirsel eylemci olduğunu belirten Şair Haydar Ergülen, "Metin Cengiz'i farklı kılan özelliği şiiri bir eylem olarak görmesidir. Kendisi şiirin gelişmesi için çok çabalayan bir şairdir. Aynı zamanda da bir şiir düşünürüdür. Şiirleri geniştir ve şiirlerinin arasında bir devamlılık vardır" diye konuştu.
Başkan Aşut, "Sizi izliyor ve söylediklerinize kulak veriyoruz"
Mersin Kenti Edebiyat Ödülü'nün, Mersin’in kültürel anlamda tanıtımının yanı sıra; Hayatını edebiyata adayanların emeklerine saygı amacıyla başlatılan bir etkinlik olduğunu söyleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, "Amacımız sembolik bir ödül vermek değil; Aksine bu değerli ustalara; 'Sizi izliyoruz, okuyoruz ve söylediklerinize kulak veriyoruz' mesajını vermektir. Sanırım ustalarımıza verdiğimiz bu mesaj, ödülün çok çok üzerinde bir anlam ifade edecektir. Biliyoruz ki, yaşadığı toprağı, yaşadığı toplumu bir sanatçıdan daha iyi kimse anlatamaz. Aslında onlara kulak vermekle bir anlamda kendimizi ödüllendiriyoruz... Bu ödülün verilme gerekçelerinde çok önemli maddeler var. Ancak, bize göre bu ödülün en önemli gerekçeleri; Kendi topraklarımızın değerlerini bize anlatması ve hatırlatmasıdır; Evrensel değerleri bizlerle buluşturması ve dünya insanı olma kültürünü oluşturmasıdır. Ve belki de en önemlisi; Varlık sebebimiz olan Türkçemize yaptığı katkıdır. İşte bu ödüllerin verildiği değerli edebiyatçılarımızın hepsinin ortak yanı, Türk diline ve dolayısıyla düşünce üretme gücümüze yaptıkları katkılarıdır. Mademki dilimiz her şeyimiz; O halde bu dile katkı sunan herkesi, her ustayı, her edebiyatçıyı yüceltmeli ve değer vermeliyiz" ifadesinde bulundu.
Başkan Aşut, "Bazen bana sorarlar; Hangi şairleri seversin, hangi yazarları seversin? diye. Ben her zaman şunu söylerim; Ben şair sevmem, şiir severim. Ben yazar sevmem, roman severim, hikaye severim... Dediğim gibi Türkçe yazan her ustadan alacağımız bir şey vardı. Sonuçta kabullenmek için değil, sorgulamak için okuyoruz. Sorgulamadan doğrular bulunur mu? İşte bundan dolayı, bizi bu hayatı sorgulatan; Eserleriyle, Türkçemize kattığı değerle düşünce üretme yetimizi bize kazandıran Sayın Metin CENGİZ’e teşekkürlerimizi sunuyorum. Sayın CENGİZ; Yaşarken kendi kuşağının temsilcisi olmak kolay değil. Varlık sebebimiz güzel Türkçemizi yücelttiğiniz; Toplumumuza ve insanlığa karşı sorumluluklarımızı bizlere hatırlattığınız için size teşekkür ederiz. Ödülümüzü kabul ettiğiniz için Mersinliler adına duyduğumuz onuru bir kez daha ifade etmek istiyorum. Seçici kurulumuzun değerli üyelerine, özellikle bu Ödülün kurumsallaşmasında büyük emeği olan; Türkiye’nin ve dünyanın büyük edebiyatçısı ama bizim Ağabeyimiz Sayın Özdemir İNCE’ye ayrı bir teşekkürü borç bilirim" dedi.
Şair Metin Cengiz'e ödülünü veren Mersin Valisi Özdemir Çakacak, "Edebiyat, herkesin yapabileceği birşey değildir. Edebiyat; düşüncelerin, yaşananların kelimelere döküldüğü bir sanattır. Bu itibarla bu ödülün son derece anlamlı olduğunu düşünüyorum ve gönül insanlarını gönülden kutluyorum" diye konuştu.
Ödülü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Şair Metin Cengiz ise şunları kaydetti; "Edebiyat bir milletin vicdanıdır. Şiir ise vicdan olmaktan çok daha başka birşeydir. Benim hakkımda arkadaşlarım o kadar güzel şeyler söylediler ki yazacak çok şeyim olmasına rağmen söyleyecek söz bulamıyorum. Beni bu ödüle layık gören herkese çok teşekkür ediyorum."