Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nın, Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) işbirliğinde düzenlediği, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılan 75 kursiyerler sertifikalarını aldı.
2015’in Kasım ve Aralık aylarında 3 kur olarak verilen eğitim sonunda MTSO’da sertifika töreni düzenlendi. Törene, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper, KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker, Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu ve kursiyerler katıldı. Törenin başında, dün akşam saatlerinde Ankara’da meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Açılış konuşmasını yapan MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper, girişimciliğin kısa sürede öğrenilecek bir şey olmadığını ve girişimciliğin ancak yaşanarak öğrenilebileceğini söyledi. Girişimci insanların cesur, güvenilir, dürüst ve sözünün eri insanlar olması gerektiğini aktaran Kiper, “Kursumuzu tamamlayan tüm arkadaşlarımızın başarılı birer iş insanı olmalarını temenni ediyorum ve başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu da konuşmasında genç girişimcilere değindi. Gelişmiş ülkelerin, bu gelişmişliklerini korumak için öncelikle istihdamda genç iş gücüneağırlık verdiğini, kalkınmalarını devam ettirebilmek için de genç ve yeni girişimcilere, KOBİ’lere destek vermeyi tercih ettiklerini vurgulayan Kutlu, şunları söyledi:
“Devletimiz de son 10-15 yıldır bu gerçeğin farkında ve ciddi destekler veriyor. KOSGEB 50 bin lira geri ödemesiz, 100 bin lira da geri ödemeli destekler veriyor. Tabi bu parayı almak, bir iş yeri açmak tek başına yeterli değil, inovatif düşünceyi geliştirmek lazım. İnovatif düşünceyi harekete geçirmek önemli.”
“İşyeri kapanmalarının yüzde 90 sebebi ön hazırlık yapılmaması”
‘Bir ülkenin gücü, girişimci gücü kadardır’ sözünü hatırlatan KOSGEB Mersin Müdürü Danyal Peker ise, girişimcilik için sürdürülebilirliliğin ve büyümenin, iş yeri açmaktan daha önemli olduğunu söyledi. Girişimcilerin kendi iş yerlerini kurduklarında, iyi işler yapmaları halinde iyi karşılık, kötü işler yapmaları halinde ise kötü karşılık alacaklarını belirten Peker, girişimciliğin riskleri olan, cesaret gerektiren ve en önemlisi sürekli çalışmayı gerektiren bir durum olduğuna dikkat çekti. Girişimcilere ‘İş yeri kurmadan önce, ön çalışmasını iyi yapmamız gerekiyor’ diye seslenen Peker, iş yeri kapanmalarının yüzde 90’ının ön hazırlığının iyi yapılmamış olmasından kaynaklandığını aktardı. Peker, girişimci adaylarına deneyimli insanlardan bilgi almaları ve sektörlerini dışarıdan gözlemlemelerini önererek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların sonunda, 75 kursiyer sertifikalarını alarak, hatıra fotoğrafı çektirdi.