MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

1 Temmuz itibariyle Çekya Transit Geçişleri yılsonuna kadar serbest olacak 28.04.2023 tarihinde yayınlandı

26 Nisan günü İstanbul’da gerçekleştirilen Kara Ulaştırması Karma Komisyon (KUKK) toplantısında, 1 Temmuz İtibariyle Türkiye ile Çekya arasında Transit Geçişleri yılsonuna kadar serbestleştirildi. Karar, transit kota engeline karşı yürütülen mücadelenin önemli bir kazanımı niteliğinde.


1 Temmuz itibariyle Çekya Transit Geçişleri yılsonuna kadar serbest olacak

İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi açısından önem taşıyan KUKK toplantıları,  en son 2022 yılında gerçekleşmiş, transit geçiş belgesi kotalarında yaşanan artış gündeme gelmişti. Artan ülke ihracatı doğrultusunda Çekya üzerinden Avrupa’ya yapılan taşımaların sorunsuz devam etmesi ve yaşanan kota ihtiyacını çözüme kavuşturmak amacıyla 26 Nisan günü KUKK toplantısı yeniden gerçekleştirildi. Toplantıda, ülke taşımacılarının Avrupa’ya yaptıkları taşımaların sorunsuz devam etmesi için, Çekya üzerinden gerçekleştirilen transit geçişler deneme amaçlı 1 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla yılsonuna kadar serbestleştirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının liderliğinde Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) transit serbestisi politikası doğrultusunda Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya’dan sonra Türkiye için ana transit güzergâhı olan, AB üyesi Çekya’da da bu ölçüde bir iyileştirme yaşanması, transit kota engeline karşı yürütülen mücadelenin önemli bir kazanımı niteliğinde. Söz konusu kazanımların, iki ülke taşımacıları üzerindeki yansımaları yakından takip edilerek, 2024 yılının Ocak ayında yapılacak KUKK toplantısı ile tekrardan değerlendirilecek. 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER