Yeni Patent Kanunu Biran Önce Çıkmalıdır 27.02.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin AŞUT çıkarılması planlanan “Yeni Patent Kanunu” ile ilgili yaptığı açıklamada inovasyon sürecinde tüm faktörlerin sürekli bir ilişki içerisinde olması gerekliliğinden bahsederek, rekabetçilik seviyesinin artmasında, iş dünyasının Ar-Ge’ ye yönelik ihtiyaçların karşılanmasını iş dünyası olarak üniversite ile işbirliğini hayati derecede önemli gördüklerini söyledi.

Başkan AŞUT açıklamasında şunları söyledi; “Anahtar işbirliği ve motivasyondadır. Üniversitelerin kentin iş dünyasını besleyecek potansiyelleri mevcuttur. Çok değerli akademisyenlerimiz vardır. Yapılması gereken bu söylemlerin bir adım ötesi olan mevzuatsal girişimlerdir. Özellikle Teknoloji Transfer Ofisleri ile bu ara yüz, iş birliği ekosistemi oluşmaya başlamıştır. Mersin Üniversitemizin de Teknoloji Transfer Ofisi’ni kurması ve TÜBİTAK’tan bu projeyi kazanması bölgemiz sanayisi adına çok önemlidir. Ancak, konu çoğu zaman mevzuata takılmaktadır. 5 yıldır bekleyen “Yeni Patent Yasası” artık çıkmalıdır. Yeni patent tasarısının bu haliyle yasalaşması halinde Üniversitelerin patentleriyle gündeme gelmeleri kolaylaşacaktır. Kentin sanayi sorunlarının teknik anlamıyla tespitinin yapılıp çözüm üretilmesinde bu patent yasası olağan üstü ivme kazandıracaktır. Yeni yasayla üniversitelerin buluş sahibi olması sebebiyle kar elde etmeleri onları teşvik edeceği gibi karşılıklı motivasyonu sağlayacaktır. Para kazanan üniversite ve öğretim elemanları yeni çalışmalarını buna göre yapılandıracak ve finansman sorununu çözmüş olacaklardır. Üniversitelerin portföyleri, tezleri ve çalışmaları tozlu raflarda saklanmayacak, sanayiciyle birlikte hem ürüne ve Ar-Ge’ye dönüşecek hem de gelir paylaşımı yapılacaktır. Çıkacak yasayla yıllardır kurduğumuz bu cümlelerin slogandan çıkarak artık ticaretleştirilmesine olanak sağlıyor olması umut vericidir. Sanayiciler olarak Türk Patent Enstitüsü nezdinde yürütülen tescil işlemlerinin süresinin kısalması, marka patent vekillerine getirilecek düzenlemeler, ücretlendirmeler, hızlı marka tescili firmalarımızı rahatlatacaktır. Yani, üniversiteler de, Teknoloji Transfer Ofisleri de, Sanayiciler de iş birliğine hazırıdır ama bu yasaların acilen çıkması ve mevzuatın da bu iş birliğini desteklemesi gerekmektedir.”