Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, MTSO Meslek Komiteleri Başkanları ile bir araya gelerek sektörel sorunları dinledi. Toplantıda konuşan Başkan Kızıltan, Komite Üyeleriyle, Meclisiyle MTSO’nun büyük bir aile olduğunu vurgulayarak, “Birlikte olursak güçlüyüz. Bir araya gelirsek çözemeyeceğimiz sorunumuz olmaz” dedi.
3 ayda bir düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek, Nedim İkanç, Yalçın Darıcı ve Meslek Komitesi Başkanlarının katılımıyla gerçekleşti. Sektörlere yönelik sorunların ve çözümlerinin tespiti için düzenlenen toplantıda, MTSO’nun aylık faaliyetlerini özetleyen film de Komite Başkanlarıyla paylaşıldı. Ayrıca İstihdam Seferberliği videosu da izletilerek, Komite Başkanlarına seferberlik hakkında detaylı bilgi aktarıldı.
Toplantıda geniş katılım nedeniyle Komite Başkanlarına teşekkür eden Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan şöyle konuştu: “Sloganımız Güçlü MTSO, güçlü Mersin. Biz güçlü olursak kentimizin ekonomisi de güçlenir. MTSO, sizlerin sayesinde güçlü olur. Yönetim istediği kadar çalışsın, arkasında 240 kişilik gücü görmezse istediği sonucu alamaz. Hep birlikte el ele verip sektörlerimizi daha yukarılara taşımalıyız.” Ardından ülkenin içinden geçtiği ekonomik durum hakkında bilgi veren Kızıltan, bu sorunların da elbirliği ile aşılabileceğini vurgulayıp, Milli İstihdam Seferberliği’ne destek istedi. Başkan Kızıltan’ın ardından söz alan Komiteler şu konulara değindi:
Kerem Baltu (1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı)
Limandaki uzun bekleme süreleri bizi zorluyor. Yazın 40 derece sıcağın altında 3-4 günlük bekleme ürünün raf ömrünü azaltıyor. Sorun çözülmeli. Komite olarak birlikte hareket etmenin faydasını gördük. Çiftçi zor bir yıl geçirdi. Sinek vurdu, hava şartları olumsuz etkiledi, döviz kurları sıkıntı verdi. Enflasyonun kaynağı üretici gösterildi. Kısaca üretici için zor yıldı. Tarımda dışa bağımlılıktan kurtulmak adına çalışıyoruz. Ayrıca ikinci kalite ürünleri sanayide nasıl değerlendirebileceğimizi araştırıyoruz. Ürünün standart hale gelmesinin çiftçiye sağlayacağı faydalar konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz.
Suphi Yılmaz (2 No’lu Sebze ve Meyve Komisyoncuları Komitesi Meclis Üyesi)
Meyve sebze halleriyle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorun da kendimizi doğru tanımlayamamamızdan kaynaklanıyor. Biz ne komisyoncu ne kabzımal ne de tüccarız. Üretici temsilcisi bir meslek grubuyuz. Bizi önce belediyeler sonra maliye denetler. Günlük fatura kesmek zorundayız. Sattığımız zaman da üretici adına fatura keseriz. Her kestiğimiz faturadan da Ankara haberdardır. Bu nedenle fiyatlar üzerinde bir etkimiz olamaz.
Sadık Erhan Atilla (6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı)
Sektörümüzle ilgili en büyük sorun discount marketler. Bu marketlerin hiçbir geliri kentte kalıp ekonomiye katkı vermese de sayıları gün geçtikçe artıyor. Bu artışın önüne geçilebileceğini farklı illerin belediyelerince yürütülen uygulamalarda gördük. Yeni seçilecek belediye başkanlarımızın da bu yönde adımlar atmasını istiyoruz. Küçük bir dokunuşla bu sayıların durdurulabileceği Türkiye’nin birkaç noktasında kesinleşti. Yerel firmalar olarak Mersin’de de bu çalışmayı bekliyoruz.
İsmail Kurt (8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi Başkanı)
Emek yoğun bir sektördeyiz ve son dönemlerde iş yoğunluğumuzun fazla olmaması nedeniyle mevcut personelimizi korumakta zorlanıyoruz. Sürekli verdiğimiz eğitimlerle artık hepimiz yetişmiş personele sahibiz. İşlerimiz sıkıntıya girdi diye vazgeçemeyeceğimiz elemanlar. İşlerimizin düzelmesi halinde bu kadar çok yatırım yaptığımız kişileri tekrar bulmamız mümkün değil. Bu nedenle ayakta kalabilmemiz için desteklenmeliyiz.
Yılmaz Akbaş (12 No’lu Mobilya Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi Başkanı)
Grubumuz içinde birkaç sektör var. Sektör olarak üzerinde durduğumuz en önemli konu ise KDV indirimi. Yüzde 8 olan KDV indiriminin kalıcı hale gelmesini bekliyoruz. Yüzde 18’den fatura kesmekte zorlanıyoruz. Girdinin de çıktının da yüzde 8’e sabitlenmesini ve denetimlerin artmasını istiyoruz. Böyle olursa devletin kasasına da daha fazla vergi geliri girecektir.
Mehmet Kisin (13 No’lu Ulaşım Araçları İmalat, Satış ve Onarımı Meslek Komitesi Başkanı)
TÜV muayeneleriyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Defalarca dile getirmemize rağmen sonuç alamadık. Söylediklerimizi not alıyorlar, tamam diyorlar ama çözümü adına adım atılmıyor. Bir diğer konu da trafikte yaşanan bilgisizlik. Yaya geçitlerinin arasının açılması ve ışıklı sisteme dönüştürülmesinin sorunları bir ölçüde azaltacağına inanıyorum.
Özcan Can (14 No’lu İkamet Amaçlı İnşaat Meslek Komitesi Başkanı)
Komite olarak birlikte hareket etmenin faydalarını gördük. Geçtiğimiz günlerde komite olarak sektörümüzün sorunlarını içeren, inşaat sektörüne gelmesi gereken standartları belirleyen bir rapor hazırlayarak Yönetim Kurulu Başkanımıza sunduk. O da bu raporu TOBB’a taşıdı. Geçen ay tüm taleplerimiz tek tek yasalaştı. 2 Haziran’da hepsi kanun olarak yürürlüğe girecek. Birlikte hareket edip sorunlarımızı yönetime taşırsak onlar da bizim adımıza en yetkili kişilerle temasa geçerek sorunlarımızı çözmek için çalışacaktır. Teşekkür ediyorum.
Enver Küçükalıç (15 No’lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Başkanı)
Sektörümüzün en önemli sorunlardan biri imar planları. Yeni seçilecek belediye başkanlarından mutlaka 1/5.000’lik imar planlarını kentin ihtiyaçları doğrultusunda revize etmesini bekliyoruz. Bir diğer önemli konu kentsel dönüşüm. Küçük adalar yerine mahalle bazında yapılacak kentsel dönüşüm ihtiyacı karşılayacaktır. Bir takım girişimlerimizden sonuç almamız ise sevindirici. Sorunları dile getirmemiz sonrasında çalışacakları yapı denetim firmalarını müteahhitlerin seçmesi yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca gönderilmeye bayladı. İmar barışı da ayrı bir sorun. İmar barışı kentlerin gelişimini engelliyor. Son olarak personelimizi bu dönemde yanımızda tutmakta zorlanıyoruz. 6 ay ödemesiz düşük faizli kredi talep ediyoruz.
Erol Berktaş (16 No’lu İnşaat Malzemeleri Üretimi ve Ticareti Meslek Komitesi Başkanı)
Aslında başkanlar olarak birbirimizi tanıyor olabiliriz ama tüm komite üyelerinin birbirini tanıyacağı çalışmalar yapılmalı. Hepimiz birbirimizle ticari ilişkide bulunabiliriz. Özellikle birbiriyle ilintili komitelerin daha çok bir araya gelmesi gerektiğine inanıyorum. Mutlaka böylesi bir ekonomik ortamda tüm üyelerin birbirine dokunması gerekir. Dayanışmadan güzel sonuçlar çıkacaktır.
Zeki Şan (18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı)
Transit ticaretteki artışa paralel Mersin Limanı’nda bazı sorunlar yaşanmaya başladı. Liman şu anda kapasiteyi kaldırmıyor. Gelen gemilerde yaşanan gecikmeler yerli imalatçının hammaddeye ulaşmasını zorlaştırıyor ve maliyetini artırıyor. Diğer limanlardaki gibi liman kaynaklı sorunlarda en az 3 gün ardiye alınmasın istiyoruz. Ayrıca halen online sisteme geçilmemesi de ciddi bir zaman kaybı. Diğer limanlarda oturduğumuz yerden yaptığımız işlemler için Mersin Limanı’na personel gönderiyoruz. İşlemler ise 3-4 saat sürüyor. Son olarak liman ile yeni yapılan yol bağlantısı da istediğimiz gibi olmadı. Limandan çıkan araç otobana bağlanamıyor. Özellikle Perşembe ve Cuma günleri izdiham yaşanıyor.
Muazzez Araç (19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı)
Şu dönemde kazancımız çok fazla artmasa da giderlerimiz yükseldi. Dorse için ayrı, araçlarımız için ayrı derken 3-4 farklı konuda muayeneden geçiyoruz. Bu da maliyetleri artırıyor ve mağdur oluyoruz. Muayeneye girdiğimizde bir seferde tamamlanmalı. Komite olarak bunun çözümü adına çalışıyoruz. Ayrıca peşin ödememize rağmen SGK primlerinden indirim alamamamız da maliyeti artırıyor. Son olarak Akdeniz Belediyesi hiçbir yazı gönderip haber vermeden çevre vergisi adı altında icra göndermeye başladı. Bu da doğru bir adım değil.
Hasan Büyük (20 No’lu Uluslar arası Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı)
2015 – 2016 yıllarında en çok ihracat yaptığımız iki ülke Almanya ve Kuzey Irak’tı. Bugün ise Irak 18’inci sırada yer alıyor. Pazarımızı İran’a kaptırdık. Sebebi Bizim uyguladığımız vizeler. İran ise çok sayıda kolaylık sunuyor. Odamız öncülüğünde Erbil Ticaret Odası ile temas kurup sorunlara birlikte çözüm arayabileceğimizi düşünüyorum.
Akar Tülücü (27 No’lu Makine Sanayi Meslek Komitesi Başkanı)
İstihdam teşvikleri önemli ancak mevcut istihdamın korunmasında da ciddi sorunlar yaşanıyor. İstihdamı koruma seferberliği de gerçekleştirilmeli. İkinci sorun da kredilerde yaşanıyor. Yatırım yapmak adına çektiğimiz krediler için ciddi faizler ödemek durumunda kalıyoruz. Bunlar hesaplamadığımız giderler ve sorun oluyor. Çözüm üretilmeli.