MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kuyumcular fiyat birliği istiyor 06.03.2019 tarihinde yayınlandı

Müşteriler ve bizim açımızdan kredi kartıyla yapılan alışverişin taksitlendirilmesi, firmalarımıza bir nefes kredisi vermek gibi olacaktır. Artık eskisi gibi alım gücü olmadığı için gelen müşteri istediği ürünü alamıyor. Taksitlendirme yasaklanınca sektörümüz olumsuz etkilendi. Yeniden taksit sistemine dönülmeli.


Kuyumcular fiyat birliği istiyor

Mersin’de faaliyet gösteren kuyumcular fiyatta birlik istiyor. Fiyat istikrarının özellikle Mezitli bölgesinde yakalandığına dikkat çeken 22 No’lu Komite Başkanı Mehmet Dinar, bu sayede ilçedeki tüm kuyumcuların kazandığını belirterek, uygulamanın il geneline yayılmasını istediklerini anlattı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 22 No’lu Finans ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Dinar, sektör adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verip, sektör temsilcilerinin yaşadığı sorunları anlattı. Sözlerine geçtiğimiz hafta kentte yaşanan soygun vakasına değinerek başlayan Dinar, “Geçtiğimiz hafta bir kuyumcu arkadaşımızın dükkanında silahlı soygun gerçekleştirilmiş ve biri işyeri sahibi biri de çalışanı olmak üzere iki sektör temsilcimiz hayatını kaybetmiştir. Öncelikle vefat edenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine ve sektörümüze başsağlığı dilerim. Yaşananlar çok üzücü ve kabul edilebilir gibi değil. Tekrarının yaşanmaması en büyük dileğimiz” dedi. Sözlerini sektörel değerlendirmelerle sürdüren Dinar, ilk olarak arzu edilen birlik ve beraberliğin yakalanmamış olmasından şikayet ederek, şunları söyledi: “Sektörümüzde faaliyet gösteren kuyumcularımızın bir kısmı Ticaret ve Sanayi Odası’na bir kısmı ise Kuyumcular Odası’na kayıtlı. Böyle olunca sektörde bütünlük oluşturulması ve ortak çalışmalar yürütülmesi zorlaşıyor. Öncelikle nereye kayıtlı olduğumuza bakmaksızın konuyu sektör bazında ele alıp birlikte hareket edebilme hedefiyle çalışmak istiyoruz. Hep birlikte hareket edebilirsek gücümüz artar ve istediğimiz sonuçlara ulaşabiliriz. Aksi halde parçalanıp hiçbir sorunumuza da çözüm üretemeyiz. Bu gerçeği sektör temsilcilerine iyi anlatmalıyız.

“Fiyatta birlik sağlanırsa tüm sektör kazanır”

Birlik oluşturulamamasının en büyük sıkıntısını fiyatlar konusunda yaşadıklarını hatırlatan Dinar, özellikle faaliyetini çarşıda sürdüren kuyumcuların her birinde aynı ürünün farklı fiyattan satılmasından şikayetçi oldu. Bu durumda hem fiyat istikrarının ortadan kalkması nedeniyle alıcılarda güven sorunu yaşanmaya başladığını hem de satıcıların neredeyse alış fiyatına yakın fiyatlarla satış yaparak kazançlarını çok düşürdüğünü dile getiren Dinar, şu açıklamayı yaptı: “Sürekli fiyat kırmanın kimseye bir faydası yok. Bu sorun Mezitli’de çözüldü. Mezitli’de faaliyet gösteren sektör temsilcileri her ay toplanıp sorunlarını konuşuyor ve çözüm arıyor. O görüşmeler sırasında da ortak bir fiyat belirliyor ve herkes bu fiyata uymaya gayret gösteriyor. Çünkü altın taşıma bedeli, personel ücreti, işçilik, amortisman gibi birçok maliyet kalemi var ve fiyat düşürdükçe bu sektörde faaliyet gösteren arkadaşlar da sıkıntıya giriyor. Satış fiyatları çarşıdaki firmaya kazandırmıyor ancak Mezitli’deki arkadaşlarımız durumlarından oldukça memnun.” Başlangıçta Mezitli’deki kuyumcuların da bu birlikteliğe sıcak bakmadığını ancak zaman içerisinde meyvelerini toplamaya başladıkça sorunun çözüldüğünü kaydeden Dinar, önümüzdeki günlerde benzer bir uyumu Mersin genelinde yakalamak istediklerini anlattı. 

“Kredi kullanmakta zorlanıyoruz”

Yaklaşan seçimler nedeniyle diğer sektörlerde olduğu gibi finans sektöründe de seçim ekonomisinin getirdiği bir durgunluk yaşandığına dikkat çeken Mehmet Dinar, bu dönemde özellikle istedikleri finans kaynaklarına ulaşamamanın sıkıntısını yaşadıklarını anlattı. Kredi faiz oranlarında ciddi bir yükselme olduğuna değinen Dinar, “2017 yılında bankadan 1 kilo altın çektiğimizde yıllık 32 gram faiz ödüyorduk, şu anda ise bir kilo altın için 100 gram faiz konuşuluyor. Maalesef biz altın bazında yüzde 10 büyümüyoruz. Bu nedenle kredi kullanmak artık cazip olmuyor. Bu konuya bir düzenleme getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

“İstanbul rafinerisi Mersin’in sonuçlarını kabul etmeli”

Bir diğer sorun olarak kentte bir tane ayar evi bulunmasını gösteren Mehmet Dinar, “Mersin’de analiz yaptırabileceğimiz bir tane ayar evimiz bulunuyor. Burada kullanılan teknik ise eskimeye başladı. Sonuçlar zaman zaman İstanbul’daki sonuçlardan farklı çıkabiliyor. Bu durumda sektör temsilcileri sıkıntı yaşıyor. İstanbul’daki rafineri eğer lisans veriyorsa buradan çıkan sonuçları da kabul etmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi. Kentte imalatçı firma sayısının da çok azalması nedeniyle yeni ayar evlerinin açılmasının sözkonusu olmadığına da değinen Dinar, “Geçmişte Mersin kuyum sektöründe üretim üssüydü. Ancak günümüzde yeterli sayıda imalatçı bulunmaması nedeniyle laboratuvarı destekleyecek sayıda analiz de çıkmıyor” dedi. 

“Yerel yöneticilerle bir araya gelmek istiyoruz”

Önümüzdeki süreçte kent genelindeki sektör temsilcilerini bölgelerine göre grup grup toplayıp sorunlarını saptamak istediklerine değinen Mehmet Dinar, şunları söyledi: “Aslında sorunlarımız genel olarak ortak. Ancak bazı bölgesel sorunlar da yok değil. Bir bölgede güvenlik sorunu daha ön plandayken diğer bölgede kiralar çok yüksek. Bu nedenle önümüzdeki süreçte yapacağımız ortak toplantılarla sorunları saptayıp komite olarak bu sorunların çözümüne odaklanmak istiyoruz. Özellikle yerel yönetimlerden Ulucami bölgesinde faaliyet gösteren sektör temsilcileri için önemli düzenleme taleplerimiz var. Bir kısım sorunlarımızı diyaloglarla çözümlemeyi başardık. Ancak şu anda seçimleri bekliyoruz. Seçimlerin tamamlanması sonrasında yerel yöneticilerle de bir araya gelerek hazırladığımız listeleri sunup destek isteyeceğiz.

“Taksit desteği yeniden sağlanmalı”

Sektördeki satışların artırılması adına bir takım önerilerde de bulunan Mehmet Dinar özellikle taksitli satışların yeniden getirilmesini istediklerini söyledi. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksitlendirme yapılmasını isteyen Dinar, “Müşteriler ve bizim açımızdan kredi kartıyla yapılan alışverişin taksitlendirilmesi, firmalarımıza bir nefes kredisi vermek gibi olacaktır. Artık eskisi gibi alım gücü olmadığı için gelen müşteri istediği ürünü alamıyor. Taksitlendirme yasaklanınca sektörümüz olumsuz etkilendi. İşler düştü ve sektör temsilcilerimiz sıkıntı yaşamaya başladı” dedi. Zor bir 2018 yılının geride kaldığını, 2019 yılından daha umutlu olduklarını vurgulayan Dinar, yapılacak küçük dokunuşlarla sektörlerin canlandırılabileceğini bu nedenle özellikle taksitli satış ve banka faiz kredilerindeki indirim talebini önemsediklerini söyledi. 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER